Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele 2 luni să se autorizeze vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârsta peste 12 ani

Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele 2 luni să se autorizeze vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârsta peste 12 ani
Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele 2 luni să se autorizeze vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârsta peste 12 ani
Publicat: 31/03/2021, 18:01
Actualizat: 06/04/2021, 14:13

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a explicat că este foarte probabil ca în următoarele 2 luni să se autorizeze vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârsta peste 12 ani, potrivit Digi24.

„Ne așteptăm ca în următoarele 2 luni să se autorizeze vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârsta peste 12 ani”

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, doza administrată copiilor va fi aceeași ca la adulți.

Concernul farmaceutic americano-german Pfizer/BioNTech a anunțat miercuri că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficiență de 100 la sută în cazul copiilor din grupa de vârstă 12-15 ani. Pfizer/BioNTech speră să înceapă vaccinarea acestei grupe de vârstă înainte de noul an școlar. În paralel, a început un studiu și pentru grupa de vârstă 6 luni – 11 ani.

„Este o veste foarte bună faptul că acest vaccin își dovedește eficacitatea, siguranța și tolerabilitatea și la grupa de vârstă mai mică de 16 ani. În momentul de față, datele sunt cât se poate de bune. Ne așteptăm ca în următoarele două luni atât FDA (agenția americană pentru medicamente), cât și agenția europeană a medicamentului să acorde autorizarea de punere pe piață și pentru această categorie de vârstă și foarte probabil că din al treilea trimestru al acestui an vom putea începe vaccinarea și la această grupă de vârstă, așa încât, iată, vom avea primul vaccin care va putea fi utilizat și la grupa de vârstă de peste 12 ani”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

„Va fi un avantaj suplimentar în special pentru copiii care sunt în evidență, din păcate, cu boli cronice, boli care îi expun la un risc crescut de a face forme severe, chiar dacă sunt la o vârstă mică”, a subliniat medicul. „În al doilea rând, în lumina noilor date, practic putem să avem o șansă în plus la limitarea răspândirii acestei infecții în rândul populației și implicit la limitarea consecințelor pandemiei”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Profilurile de siguranță și tolerabilitate au fost foarte bune

Potrivit lui Gheorghiță, profilurile de siguranță și tolerabilitate (în cazul copiilor) au fost foarte bune și sunt perfect superpozabile peste reacțiile adverse înregistrate la grupa de vârstă de peste 16 ani și anume 80 la sută dintre reacțiile adverse raportate au fost cele la locul de administrare, cu disconfort local, tumefacție, durere locală.

„Profilurile de siguranță și tolerabilitate (în cazul copiilor) au fost foarte bune și sunt perfect superpozabile peste reacțiile adverse înregistrate la grupa de vârstă de peste 16 ani și anume 80 la sută dintre reacțiile adverse raportate au fost cele la locul de administrare, cu disconfort local, tumefacție, durere locală. Au fost, sigur, și reacții sistemice, cu stare de oboseală, cu durere de cap, febră, frisoane și dureri articulare. Practic, este același profil de siguranță”, a punctat Valeriu Gheorghiță.

Colonelul a mai afirmat că doza este aceeași ca la adulți, de 0,3 ml, ceea ce înseamnă că nu se schimbă cu nimic modalitatea de administrare și dozajul. „Practic, putem să continuăm și să includem și această grupă de vârstă (în campania de vaccinare – n.r.), după ce vom avea autorizarea de punere de piață”, a mai spus medicul.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Cât costă o ședință la psiholog în România. Tot mai mulți români au început să...
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Ce este și cum funcționează asistentul de bandă ce va deveni obligatoriu pe mașini din...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Doi jurnaliști și un activist, bătuți de 20 de indivizi, în timp ce filmau un...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Victor Socaciu rupe tăcerea după ce s-a zis că a fost în stare gravă, la...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER! Este lovitură cruntă pentru milioane de FEMEI
Șoc TOTAL la Casa Regală. Prințul Philip a produs surpriza
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....