Valeriu Zgonea și Bogdan Ciucă, la „Mediafax Talks about Lobby” într-o dezbatere publică despre lege

Valeriu Zgonea și Bogdan Ciucă, la Mediafax Talks about Lobby într-o dezbatere publică despre lege
Publicat: 27/01/2014, 18:33
Actualizat: 29/03/2019, 13:20

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, președintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă, europarlamentarul Adina Vălean, senatorul Mircea Geoană, experți, avocați și cei implicați direct în activitatea de lobby vor participa, marți, la conferința „Mediafax Talks about Lobby”.

Conferința va avea loc la Hotelul Howard Johnson, sala Platinum, începând cu ora 9.30 și este organizată de Agenția de presă Mediafax , în pateneriat cu Asociația Registrul Român de Lobby, tema principală fiind transparența activității de lobby, în contextul actualului proiect de lege propus de către Comisia juridică a Camerei Deputaților în decembrie 2013.

Scopul conferinței este să pună în dialog, într-o dezbatere publică interactivă, principalii actori din procesul activității de influențare a deciziei publice și să ofere noi abordări asupra desfășurării optime a activității de lobby, în acord cu politicile și bunele practici europene. La dezbaterea publică vor participa decidenți politici, reprezentanți ai principalelor instituții din România, profesioniști care activează în domeniul lobby, ONG-uri și jurnaliști, precum și experți din instituțiile europene și internaționale.

Lectorii invitați sunt: Valeriu ZGONEA – Președintele Camerei Deputaților; Bogdan CIUCĂ – Președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților; Lucyna GUTMAN-GRAUER – Board Member, SEAP Society of European Affairs Professionals; Adina VĂLEAN – Europarlamentar, Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa; Laura FLOREA – Președintele Asociației Registrul Român de Lobby; Mircea GEOANĂ – Senator PSD, fost ministru de Externe și ambasador al României în SUA; Leonard ORBAN – Președintele CA al Institutului European din România, fost comisar european pentru Multilingvism; Codru VRABIE – Președinte, Asociația EPAS; Roberto MUSNECI – Senior Partner, Serban&Musneci Associates; Ionuț SIBIAN – membru CESE; Liviu FĂTU – Avocat, Fătu Law Firm.

„Legea lobby-ului a fost pe punctul de a fi adoptată în Camera Deputaților la pachet cu alte legi controversate în 10 decembrie 2013, fără prea multe dezbateri și cu modificări făcute în seara dinainte, în Comisia juridică. Din plen legea a fost retrimisă la comisie pentru reanalizare. Ulterior, presa a aflat că din lege au fost eliminate o parte din interdicțiile pentru politicieni de a se implica în activități de lobby și au fost făcute și alte modificări. Agenția de presă Mediafax, care prin conferințele organizate dorește să mijlocească dialogul între autorități și cei implicați într-un anumit domeniu, își propune și de această dată să contribuie la elaborarea unei legislații mai bune, în acord cu cea internațională, care să permită desfășurarea unei activități de lobby profesioniste, benefice tuturor părților, precum și economiei și societății în ansamblu”, declară Cristian Dimitriu, director editorial Mediafax Group.

„Pentru a avea o lege a lobby-ului care să promoveze transparența și integritatea este nevoie de o consultare cât mai largă a tuturor actorilor interesați, pentru a obține perspective concrete asupra direcției în care va merge reglementarea. Este foarte delicat și greu să găsești justa măsură în abordarea unei activități despre care se știe încă foarte puțin în România și unde există nenumărați actori implicați. Cu toate acestea există expertiză și experiență în instituțiile europene și internaționale, precum OECD și Comisia Europeană, care trebuie să fie utilizată. De aceea, această dezbatere este și un timp de reflecție pe care îl propunem promotorilor actualei legi a lobby-ului, în încercarea de a atenua graba adoptării unui text care nu a fost dezbătut cu partenerii sociali”, spune Laura Florea, președintele Asociației Registrul Român de Lobby.

Dezbaterea va fi de asemenea un prilej pentru a familiariza publicul larg cu dimensiunile activității de lobby, cu actorii implicați și cu utilitatea acesteia în contextul unei guvernări democratice.

Mai multe detalii la adresa: http://www.mediafaxtalks.ro/lobby

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică