Vânătorii dâmbovițeni au reluat căutarea ursului care a ucis un bărbat de 63 de ani. Prefectul: „Acțiunea noastră de astăzi nu urmărește omorârea acestui urs”

Vânătorii dâmbovițeni au reluat căutarea ursului care a ucis un bărbat de 63 de ani. Prefectul: Acțiunea noastră de astăzi nu urmărește omorârea acestui urs
Publicat: 22/09/2012, 13:08
Actualizat: 27/03/2019, 00:26

UPDATE Prefectul de Dâmbovița spune că ursul care a ucis un bărbat va fi capturat cu tranchilizante

Prefectul județului Dâmbovița, Dragoș Emilian Rusu, a declarat, sâmbătă, că ursul care a ucis un bărbat de 63 de ani va fi capturat cu tranchilizante și numai dacă acesta va ataca localnici sau un vânător, într-o situație de pericol iminent, va fi omorât, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Acțiunea noastră de astăzi nu urmărește omorârea acestui urs. Dacă va fi reperat, va fi monitorizat, timp în care la fața locului vor veni specialiștii chemați de noi, care îl vor tranchiliza. Nu ne dorim o situație în care acesta să coboare și să atace localnici sau să atace vreun vânător, situație de pericol în care animalul ar putea fi împușcat. El este un animal rănit și este periculos, are răni după ce a fost chinuit în laț de către acel braconier, care a și fost ucis ulterior de urs. În acest moment, vânătorii sunt în pădure și alungă animalele sălbatice cât mai departe de comunitățile umane, este o acțiune defensivă, de apărare”, a declarat prefectul județului Dâmbovița, Dragoș Emilian Rusu.


Vânătorii dâmbovițeni, însoțiți de câini, au reluat, sâmbătă, căutarea ursului care a ucis un bărbat de 63 de ani, operațiunile desfășurându-se simultan în localitățile Moroeni și Pietroșița, iar echipele mixte formate din jandarmi și polițiști continuă să patruleze în zonă.

Potrivit prefectului județului Dâmbovița, Dragoș Emilian Rusu, acțiunea de căutare a fost suspendată, vineri, din cauza ploii, care nu a permis intrarea în fondul forestier, iar vânătorii speră ca în cursul zilei de sâmbătă să captureze animalul rănit și deoesebit de periculos, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Au fost reluate căutările, sperăm să-l găsim și să terminăm acțiunea, îi sfătuim pe oameni să mai aibă răbdare și să nu se deplaseze la fân sau în livezi până nu îl prindem pe acest urs, apoi pot să-și reia activitatea în mod normal”, a precizat prefectul județului Dâmbovița, Dragoș Emilian Rusu.

La ora transmiterii acestei știri, cei 30 de vânători s-au împărțit în două grupuri, cu câini, și caută în pădurile din nordul județului Dâmbovița, un grup acționând în satul Muscel, comuna Moroeni, unde miercuri un bărbat de 63 de ani a fost ucis de ursul căutat, iar celălalt în satul Dealu Frumos, comuna Pietroșița, unde în urmă cu o săptămână un bătrân de 71 de ani a fost omorât de un urs bolnav de rabie, împușcat ulterior, cele două localități fiind învecinate.

Vânătorii dâmbovițeni au renunțat, vineri, să mai intre în pădurea din zona localității Moroeni, în căutarea ursului care a ucis un bărbat de 63 de ani, din cauza ploii puternice care făcea imposibilă reperarea și capturarea animalului, terenul fiind alunecos și periculos.

Ilie Leotescu, în vârstă de 63 de ani, a fost ucis de un urs, miercuri dimineață, în localitatea dâmbovițeană Moroieni, la câteva zile după ce o persoană a murit, iar alte două au fost rănite după ce au fost atacate de un urs, în două localități învecinate.

Miercuri seară, doi bărbați din Moroieni care au însoțit victima în zona incidentului au fost reținuți pentru 24 de ore, sub acuzațiile de complicitate la braconaj cinegetic, respectiv favorizarea infractorului, ei fiind audiați timp de mai multe ore. Joi, cei doi bărbați au primit interdicție de a părăsi țara pentru 30 de zile, decizie dispusă de magistrații Judecătoriei Pucioasa, care nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs de către procurori la Tribunalul Dâmbovița.

Potrivit probelor existente la dosar până la acest moment al urmăririi penale, miercuri, în baza unei înțelegeri prealabile, unul dintre bărbați, Mihai Marmandiu, l-a ajutat pe Ilie Leotescu să vâneze un urs, prin folosirea unor capcane neautorizate, iar celălalt bărbat, Severin Marmandiu, a ascuns uneltele și capcanele folosite pentru capturarea ursului, „contribuind, în acest mod, la zădărnicirea urmăririi penale, în cauză”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Cei doi bărbați le-au declarat anchetatorilor că animalul a fost prins în laț încă de marți și că miercuri dimineață s-au dus toți trei ca să-l ucidă și să-l transporte apoi cu o căruță.

Bărbatul de 63 de ani s-a apropiat de urs pentru a-l străpunge cu o lance improvizată dintr-un băț în vârful căruia era un cuțit, moment în care animalul, care era rănit, s-a zbătut și s-a desprins din capcană, năpustindu-se asupra omului, după care a fugit, afirmă anchetatorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”