Vasile Blaga, denunțat de Darius Vâlcov la DNA, la detectorul de minciuni. Șeful PNL: „Nu am făcut nicio intervenție. Vâlcov e într-o situație delicată”

Vasile Blaga, denunțat de Darius Vâlcov la DNA, la detectorul de minciuni. Șeful PNL: „Nu am făcut nicio intervenție. Vâlcov e într-o situație delicată
Publicat: 22/05/2015, 18:16

Fostul ministru PSD de Finanțe Darius Vâlcov a fost trimis joi în judecată pentru trafic de influență și spălare de bani, fapte comise pe vremea când era primar PDL al Slatinei, de pe urma cărora ar fi obținut 2 milioane de euro. Vâlcov îl acuză, în fața procurorilor, pe co-președintele PNL, Vasile Blaga, că la intervenția sa, în 2009, ar fi dat mai multe contracte publice către firma Tehnologica Radion, deținută de Theodor Berna, cel care l-a mituit pe Vâlcov și l-a și denunțat de altfel procurorilor DNA. Acuzațiile lui Vâlcov la adresa lui Vasile Blaga sunt susținute și de viceprimarul Slatinei, Minel Prina, trimis și el în judecată în acest dosar. Vâlcov a fost de asemenea testat cu detectorul de minciuni în cazul acestor acuzații, aparatul indicând că acesta spune adevărul.

Vasile Blaga a reacționat la aflarea informațiilor din rechizitoriul lui Vâlcov, spunând că fostul democrat-liberal „se află într-o situație dificilă” și că regretă că dă astfel de declarații. Blaga susține, într-un comunicat de presă, că nu a intervenit în favoarea niciunei firme din România și că nu a fost chemat de DNA sau de vreo altă instituție pentru a da vreo explicație.

Cu prilejul testării poligraf la întrebarea „Minți atunci când susții că VASILE BLAGA este cel care te-a pus în legătură cu THEODOR BERNA?”, la care inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN a răspuns „Nu”, s-a constatat că răspunsul inculpatului nu a provocat modificări specifice comportamentului simulat„, arată procurorii DNA în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Din contractele câștigate de Tehnologica Radion în Olt, Vâlcov urma să primească 20%, adică peste 3,7 milioane de euro, arată procurorii DNA, din care a primit doar 1,5 milioane de euro. El a transformat banii primiți de la Berna, dar și de la alte firme, prin interpuși, în bunuri, cumpărând tablouri sau lingouri de aur. Interpușii lui Vâlcov au achiziționat aproximativ 120 de tablouri din Franța. Bani au mai intrat și în hotelul City din Slatina, deținut prin interpuși de Darius Vâlcov.

Procurorii DNA arată în rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Darius Vâlcov că Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion, a aflat în 2009 că SC Compania de Apă Olt (deținută majoritar de Consiliul Local Slatina) urmează să scoată la licitație 3 lucrări de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canalizare în orașele Scornicești, Potcoava, Drăgănești Olt, Piatra Olt și Slatina. Berna a susținut că, prin intermediul democrat-liberalilor Dan Liga sau Florin Popescu, a ajuns la Darius Vâlcov, căruia i-a spus că vrea să participe la licitație.Vâlcov s-ar fi dus la sediul Tehnologica, unde ar fi convenit cu Berna să primească 20% din valoarea contractelor, în schimbul asigurării câștigării licitațiilor.

Ulterior, Tehnologica Radion a câștigat licitațiile, în asociere cu firma spaniolă Riloval SL, deși, susțin procurorii, nu îndeplinea criteriul prețului celui mai scăzut. Un martor, membru al comisiei de licitație, le-a declarat procurorilor DNA că oferta Tehnologica Radion la una dintre licitații se clasa pe locul 7 din 9 și totuși a câștigat, deși nu avea experiență în astfel de lucrări și nici specialiști.

În sala de licitații au fost doi reprezentanți ai Primăriei Slatina, un economist și un jurist, le-a spus martorul procurorilor: „Au purtat discuții cu membrii comisiei de evaluare, inclusiv cu mine, încercând să sugereze că primarul de la acea vreme al municipiului Slatina, VÂLCOV DARIUS BOGDAN, ar dori ca licitația să fie câștigată de către S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L.”.

Mai mult, reprezentantul unei firme concurente le-a spus procurorilor că a discutat personal cu Darius Vâlcov, după ce a pierdut toate contestațiile la licitație, și că acesta i-ar fi spus că „licitațiile trebuiau câștigate de S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L., firmă care este controlată de domnul VASILE BLAGA, prin fiica acestuia.”, se arată în rechizitoriul DNA.

Intervenția lui Vasile Blaga, la poligraf: „Minți atunci când susții că VASILE BLAGA este cel care te-a pus în legătură cu THEODOR BERNA?”

Darius Vâlcov le-a spus procurorilor DNA că în 2009 a fost chemat de Vasile Blaga la sediul PDL și că acesta i-ar fi spus „confidențial” „că știe că în Olt se va licita pentru niște lucrări de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare, transmițându-i, fără echivoc, că alocarea în viitor a fondurilor pentru unele lucrări la Primăria Slatina se va face sub condiția ca S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. să câștige licitațiile”.

Vâlcov a susținut că a înțeles că Tehnologica Radion trebuia să câștige licitațiile respective, lucru la care s-a adăugat și faptul că știa că patronul Theodor Berna fusese consilier personal al președintelui Traian Băsescu, precum și că „S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. era condusă „din umbră” de către greii PDL de la acea vreme, „printre care se afla și domnul VASILE BLAGA””.

La această întâlnire, Blaga i-a dat lui Vâlcov numărul de telefon al lui Berna, spunându-i să îl sune, lucru care s-a și întâmplat, cei doi întâlnindu-se ulterior la sediul firmei, pentru a discuta, arată procurorii DNA.
Vâlcov a mai declarat că în perioada 2009-2010, Vasile Blaga s-a întâlnit regulat cu el, la partid sau la Slatina, cu ocazia unor vizite la blocurile care erau reabilitate, interesându-se permanent de firma Tehnologica Radion.

Afirmațiile lui Vâlcov au fost susținute și de Minel Prina, viceprimar al Slatinei, administrator public la acea vreme.

„Rezultă acceptarea de către inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN a propunerii de a-și exercita influența reală – ce decurgea din calitatea de primar al municipiului Slatina și de președinte al organizației PDL Olt – pe lângă membrii comisiei de licitație din cadrul autorității contractante S.C. COMPANIA DE APĂ OLT S.A., respectiv pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor în legătură cu respingerea contestațiilor formulate de ceilalți participanți la licitație, exercitarea influenței fiind justificată de condiționarea de către VASILE BLAGA – secretar general al PDL și ministru în funcție în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale la data respectivă – a atribuirii fondurilor pentru Primăria Slatina, în schimbul sprijinirii S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. să câștige licitațiile pentru reabilitarea și extinderea lucrărilor rețelelor de apă și canalizare„, arată procurorii DNA în rechizitoriu.

Omul de afaceri Theodor Berna s-a ferit să facă o legătură directă cu Vasile Blaga, în fața procurorilor DNA, declarând că el a discutat doar cu Dan Liga sau Florin Popescu, fără să știe ce s-a întâmplat mai departe, dar că „este posibil ca aceștia să fi discutat cu Vasile Blaga”.

„La momentul înțelegerii cu VÂLCOV DARIUS BOGDAN eu îl cunoșteam pe VASILE BLAGA, despre care pot spune că în anul 2009 era secretar general al Partidului Democrat Liberal. Nu pot preciza dacă acesta deținea și vreo funcție în vreun minister. Cert este că îmi amintesc că am discutat cu un membru din eșalonul 2 al PDL, fiind posibil ca unui dintre aceștia să fie Liga Dan sau Popescu Florian. Este posibil ca aceștia să fi discutat cu VASILE BLAGA, dar după ce eu am luat legătura cu VÂLCOV DARIUS BOGDAN nu am mai întrebat prin cine s-a discutat cu VÂLCOV DARIUS BOGDAN, aceasta în situația în care nu au discutat ei direct. Pe aceste persoane la care am făcut referire le-am întrebat dacă pot să ia legătura cu primarul din Slatina pentru că știam că urmează să fie efectuate niște lucrări de canalizare sau chiar se publicase anunțul de participare pe SEAP”.

Darius Vâlcov a fost testat cu poligraful de către procurorii DNA, fiind întrebat dacă minte când susține că Vasile Blaga este cel care l-a pus în legătură cu Theodor Berna. Rezultatul a fost negativ, rezultând că Vâlcov nu minte.

Vasile Blaga: „Regret că numele meu este folosit în declarații pe care persoane aflate într-o situație difică le dau în fața anchetatorilor”

Vasile Blaga precizează într-un comunicat de presă că nu i-a spus niciodată lui Darius Vâlcov cum să conducă primăria Slatina și nici nu a intervenit vreodată în favoarea vreunei firme. Blaga precizează că nu a fost chemat să dea vreo explicație anchetatorilor.

„Nu am făcut niciodată vreo recomandare domnului Darius Vâlcov cu privire la modul de a conduce primăria Slatina și nici vreuna referitoare la procedura de achizciții derulate de primăria pe care o conducea la momentul respectiv. Nu am intervenit niciodată în favoarea vreunei firme participante la licitații în România, nici din poziția de lider al PDL, nici din cea de membru al Guvernului. Nu am fost chemat de nicio instituție pentru da explicații în legătură cu subiecte care fac obiectul vreunei anchete. În eventualitatea în care acest lucru se va întâmpla, voi răspunde întrebărilor autorităților pentru a risipi orice fel de neclaritate sau suspiciune. Am fost și sunt la dispoziția instituțiilor statului pentru a da orice fel de explicații. Regret că numele meu este folosit în declarații pe care persoane aflate într-o situație difică le dau în fața anchetatorilor”, arată Vasile Blaga într-un comunicat de presă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Fasolea bătută, nelipsită din post. Cât se fierbe pentru a nu crea probleme
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Bursa din New York ar putea fi prima mare bursă cu tranzacții 24/7