Vecinii maghiari anunță un nou focar de gripă aviară înalt patogenă. În ferma de la granița cu România vor fi ucise 115.000 de rațe

Redactor:
Ionel Vaduva
Vecinii maghiari anunță un nou focar de gripă aviară înalt patogenă. În ferma de la granița cu România vor fi ucise 115.000 de rațe
Laboratorul direcției naționale sanitar-veterinare din Ungaria (Nébih) a identificat virusul gripei aviare înalt patogenă și la o mare fermă din localitatea maghiară Létavértes, învecinată cu localitățile Săcuieni și Diosig din județul Bihor.

Potrivit agenției de presă MTI care citează un comunicat al Nébih, în exploatația maghiară există un număr de aproximativ 115.000 de rațe care urmează să fie sacrificate.

Conform documentului de presă, testele au relevat și de această dată un focar de gripă aviară înalt patogenă subtipul H5N8, periculos pentru păsările domestice.

Nébih a luat măsurile necesare, conform sursei citate, astfel că pe lângă sacrificarea păsărilor infectate, a fost stabilită o zonă de protecție cu o rază de trei kilometri și o zonă de supraveghere cu o rază de zece kilometri în jurul fermei.

„Cel mai probabil, în apariția bolii au jucat un rol păsările sălbatice care vizitează lacul din apropiere. Și în prezent există obligația hrănirii păsărilor domestice în locuri complet acoperite, de preferință și cu pereți laterali, iar așternutul trebuie depozitat astfel încât păsările sălbatice să nu aibă acces la acesta. În curând, cerințele vor fi completate cu obligativitatea păstrării păsărilor în adăposturi complet închise”, se precizează în informare.

Însă din cauza riscului crescut, se recomandă de pe acum ca fermierii să își țină efectivele în spații închise, se mai arată în comunicatul Nébih.

Marți, 14 ianuarie 2020, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunța că gripa aviară era confirmată la o exploatație comercială de găini ouătoare din județul Maramureș.

Conform precizărilor autorității, în vederea izolării focarului se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din județul Maramures și județele limitrofe

„La aceasta oră, situația este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar și nu există posibilitatea afectării sănătății populației”, îndeamnau la calm autoritățile de la București.

Datele de ultimă oră arătau că virusul a dus la uciderea a 11.190 de păsări din ferma maramureșeană, dintr-un total de 18.699 de capete.

Sursă foto: Pixabay

 

BREAKING NEWS! ADIO, mască în şcoli. De când intră în vigoare
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Mia Khalifa și-a găsit un alt job. Cum s-a pozat de data aceasta actrița XXX
Cod Rutier 2020: GESTUL BANAL pentru care un polițist te poate amenda. Mulți șoferi nu...
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
România se află într-un pericol extrem de mare! Avertismentul crunt al premierului Orban, făcut în...
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BREAKING NEWS! ADIO, mască în şcoli. De când intră în vigoare
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Incredibil! Țara în care șef de stat este un MORT, dar nu asta este cel...
Cel mai bine păstrat SECRET al lui Ceaușescu! Ce se ascunde sub Palatul Primăverii. Descoperire...
Adevăratul motiv pentru care Dana Budeanu a izbucnit în lacrimi la TV. „Nimeni nu vorbește...
Explozie la metrou: Călătorii au fost evacuaţi - VIDEO
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide