Verile ar putea deveni „prea fierbinţi pentru oameni”, iar stresul termic poate fi fatal!

Verile ar putea deveni „prea fierbinţi pentru oameni”, iar stresul termic poate fi fatal!
Verile ar putea deveni „prea fierbinţi pentru oameni”, iar stresul termic poate duce la moarte. Avertismentul experților!. FOTO: MEDIAFAX
Publicat: 18/07/2020, 11:21
Actualizat: 06/04/2021, 18:57

Verile ar putea deveni prea fierbinți pentru oameni din cauza încălzirii globale. Medicii și climatologii avertizează că  încălzirea și creșterea umidității ar putea expune milioane de oameni din toată lumea la niveluri periculoase de stres termic, scrie BBC.

Când apare stresul termic

Stresul termic apare  în momentul în care corpul nu mai este capabil să se răcorească, astfel încât temperatura sa continuă să crească până la niveluri periculoase, iar organele cheie pot ceda.

Potrivit specialiştilor consultaţi de BBC, mulţi oameni locuiesc în ţările în curs de dezvoltare şi au locuri de muncă în care sunt expuşi unor condiţii de lucru care le pun viaţa în pericol.

Cel mai mult vor avea de suferit persoanele de condiție modestă, care trebuie să muncească în aer liber, în ferme sau pe șantiere, dar și muncitorii din fabrici și cadrele medicale, nevoite să poarte echipamente de protecție.

Anul 2100

Încălzirea globală va duce la creşterea riscului ca „vara să fie mult prea cald ca oamenii” să mai poată munci.

Un studiu publicat anul acesta avertiza că până în 2100, 1,200 miliarde de oameni, de patru ori mai mulți ca acum, vor suferi din cauza stresului termic.

Sud-estul Europei se sufocă din cauza unui val de căldură

Din Grecia până în Israel, trecând prin Cipru şi Turcia, ţările din sud-estul Europei şi din Orientul Apropiat se sufocă din cauza unui val de căldură timpurie la care trebuie să se adapteze locuitorii încă afectaţi de măsurile de izolare, relatează luni AFP, citat de Agerpres.ro.

Cu peste 40 de grade în Cipru, Creta (Grecia) şi zonele de ţărm din Turcia, până la 47 de grade Celsius la graniţele Israelului şi Iordaniei, în această regiune a lumii, obişnuită cu veri călduroase, au fost doborâte recordurile pentru luna mai, potrivit institutelor naţionale de meteorologie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase