Vestea venită din Cayman. Ce se va întâmpla cu fostul deputat Mihai Tânjală, condamnat pentru corupție în România

Vestea venită din Cayman. Ce se va întâmpla cu fostul deputat Mihai Tânjală, condamnat pentru corupție în România
Publicat: 05/01/2016, 09:07

Tânjală, condamnat pentru corupție în România și dat în urmărire internațională prin Interpol, urma să fie extrădat în România din Insulele Cayman, unde a fost arestat în octombrie.

Magistratul-șef al Insulelor Cayman, Nova Hall, anunța pe 29 decembrie că Tânjală urma să fie trimis înapoi acasă, în urma hotărârii unui tribunal în acest sens.

Însă Tânjală a fost mutat din centrul de detenție pentru imigranți la Închisoarea Northward, în contextul în care acesta intenționează să facă apel împotriva deciziei de extrădare, potrivit postului Cayman 27 News.

El avea la dispoziție două săptămâni să se adrese Marii Curți din Insulele Cayman pentru a cere o ordonanță/mandat habeas corpus (un principiu în baza căruia orice persoană are dreptul să știe de ce este arestată sau de ce este acuzată, după care poate fi eliberată pe cauțiune și ulterior să compară în fața unui judecător), în cazul în care considera că este închis ilegal.

Fostul politician și fondator al fostei unități de informații a Ministerului de Interne UM 0215 (fosta „Doi și-un sfert”) a fost condamnat în 2011 la cinci ani de închisoare pentru corupție, dar a fugit din țară.

Autoritățile din Cayman au primit o cerere oficială din partea României pentru extrădarea lui Mihai Tânjală, care a fost arestat în octombrie, potrivit publicației Cayman Compass.

Tânjală a stat câteva săptămâni fără a fi detectat în Insulele Cayman, un teritoriu britanic din Marea Caraibelor, și abia când a vrut să plece în Jamaica a atras atenția autorităților, potrivit postului Cayman 27 News.

În timpul unei audieri în instanță, pe 23 decembrie, ofițerul de imigrație Brian Ebanks a declarat că autoritățile jamaicane au verificat datele acestuia și i-au refuzat intrarea în țară.

„Am primit informații că intrarea unui cetățean român este refuzată în Jamaica, iar acesta este trimis înapoi în Cayman și ar trebui să merg la Aeroportul Internațional Owen Roberts. Există un mandat de arestare din partea Interpol pe numele lui”, a adăugat Ebanks.

Tribunalul a fost informat că Tânjală a depus o cerere de azil politic în Cayman, care a fost respinsă.

„Condamnarea pe care am primit-o în România nu este pentru ceva ce am făcut, ci din motive politice”, a spus Mihai Tânjală în instanț, prin intermediul unui translator. El a adăugat că se teme pentru viața sa în cazul în care ar reveni în România.

Cazul a fost amânat pentru marți, 29 decembrie.

La jumătatea lunii octombrie s-a cerut extrădarea lui Mihai Tânjală, iar în 22 octombrie, Judecătoria Giurgiu a constatat că sunt îndeplinite condițiile legale pentru începerea procedurii. Decizia a fost trimisă Ministerului Justiției, în vederea emiterii cererii de extrădare.

Solicitarea de extrădare a fost formulată în condițiile în care Mihai Tânjală are de executat o pedeapsă de cinci ani de închisoare, primită prin decizia definitivă a Curții de Apel București din 16 decembrie 2011.

În 12 mai 2011, Judecătoria Giurgiu îl achitase pe Mihai Tânjală pentru fapta de care a fost acuzat de către procurorii Parchetului instanței supreme. Prin aceeași decizie, instanța l-a obligat pe Mihai Tânjală să plătească societății ICMUG SA, prin lichidator judiciar, suma de 3.982.699 de lei, reprezentând prejudiciul ce a fost creat societății prin vânzarea imobilelor la o valoare diminuată față de valoarea economică reală a acestora. Instanța a menținut sechestrul asigurator pus de procurori pe bunurile lui Mihai Tânjală.
În recurs, Curtea de Apel București a admis contestația procurorilor, l-a condamnat pe Tânjală la cinci ani de închisoare și a menținut celelalte dispoziții ale sentinței Judecătoriei Giurgiu.

În iunie 2011, procurorii DNA Slobozia l-au trimis în judecată pe Mihai Tânjală, administrator al SC ICMUG SA Giurgiu la data faptelor, pentru stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând operatorilor economici la care statul este acționar, comisă cu ocazia unei operațiuni comerciale săvârșită de către o persoană cu atribuții de administrare.

Procurorii arătau în rechizitoriu că, în cursul anului 2004, Mihai Tânjală, în calitate de administrator al SC ICMUG SA Giurgiu (fosta întreprindere de construcții și utilaje grele Giurgiu), societate care este operator economic la care statul era acționar, a dispus ca două active din patrimoniul societății, o clădire administrativă și un ansamblu de blocuri în construcție, inclusiv terenul aferent, să fie înstrăinate la valori diminuate față de valorile comerciale reale. Activele au fost dobândite la prețuri modice de către firme controlate de către Tânjală și membrii familiei sale, pentru ca ulterior să fie revândute la prețurile de piață. În acest mod, Tânjală a obținut peste 500.000 de euro, calculați la cursul mediu al anului 2004.

Potrivit presei, Mihai Tânjală a fugit din țară chiar în ziua în care a fost condamnat și a stat în SUA din 2011 până în anul trecut, când a plecat în Insulele Cayman, unde a cerut azil politic.

Pe de altă parte, în 29 mai 2015, Mihai Tânjală a cerut revizuirea condamnării primite, solicitarea fiind respinsă de Judecătoria Giurgiu ca inadmisibilă, în 19 octombrie.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Mona Segall, producătoarea Asia Express, salariu colosal! IREAL câţi bani încasează pentru un singur sezon...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Istoria necenzurată a cântecului care a înmuiat inima dictatorului Nicolae Ceauşescu. „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”,...
Misterul simbolului pe care tot mai mulţi români îl au pe maşini
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Ţara care suspendă vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, în urma decesului unei tinere
Mona Segall, producătoarea Asia Express, salariu colosal! IREAL câţi bani încasează pentru un singur sezon...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
PUHOI de LUME la Târgul de CRĂCIUN din Constanța!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Mesaje de Ziua Naţională a României: Citate pentru 1 Decembrie 2021. La mulţi ani, români!
Veste bună pentru absolut toată România! Se întâmplă astăzi, 2 decembrie. Tocmai s-a anunțat
Șoc în familia lui Culiță Sterp. Au făcut anunțul trist cu ochii în lacrimi. A...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...