Vestea venită din Cayman. Ce se va întâmpla cu fostul deputat Mihai Tânjală, condamnat pentru corupție în România

Vestea venită din Cayman. Ce se va întâmpla cu fostul deputat Mihai Tânjală, condamnat pentru corupție în România
Publicat: 05/01/2016, 09:07

Tânjală, condamnat pentru corupție în România și dat în urmărire internațională prin Interpol, urma să fie extrădat în România din Insulele Cayman, unde a fost arestat în octombrie.

Magistratul-șef al Insulelor Cayman, Nova Hall, anunța pe 29 decembrie că Tânjală urma să fie trimis înapoi acasă, în urma hotărârii unui tribunal în acest sens.

Însă Tânjală a fost mutat din centrul de detenție pentru imigranți la Închisoarea Northward, în contextul în care acesta intenționează să facă apel împotriva deciziei de extrădare, potrivit postului Cayman 27 News.

El avea la dispoziție două săptămâni să se adrese Marii Curți din Insulele Cayman pentru a cere o ordonanță/mandat habeas corpus (un principiu în baza căruia orice persoană are dreptul să știe de ce este arestată sau de ce este acuzată, după care poate fi eliberată pe cauțiune și ulterior să compară în fața unui judecător), în cazul în care considera că este închis ilegal.

Fostul politician și fondator al fostei unități de informații a Ministerului de Interne UM 0215 (fosta „Doi și-un sfert”) a fost condamnat în 2011 la cinci ani de închisoare pentru corupție, dar a fugit din țară.

Autoritățile din Cayman au primit o cerere oficială din partea României pentru extrădarea lui Mihai Tânjală, care a fost arestat în octombrie, potrivit publicației Cayman Compass.

Tânjală a stat câteva săptămâni fără a fi detectat în Insulele Cayman, un teritoriu britanic din Marea Caraibelor, și abia când a vrut să plece în Jamaica a atras atenția autorităților, potrivit postului Cayman 27 News.

În timpul unei audieri în instanță, pe 23 decembrie, ofițerul de imigrație Brian Ebanks a declarat că autoritățile jamaicane au verificat datele acestuia și i-au refuzat intrarea în țară.

„Am primit informații că intrarea unui cetățean român este refuzată în Jamaica, iar acesta este trimis înapoi în Cayman și ar trebui să merg la Aeroportul Internațional Owen Roberts. Există un mandat de arestare din partea Interpol pe numele lui”, a adăugat Ebanks.

Tribunalul a fost informat că Tânjală a depus o cerere de azil politic în Cayman, care a fost respinsă.

„Condamnarea pe care am primit-o în România nu este pentru ceva ce am făcut, ci din motive politice”, a spus Mihai Tânjală în instanț, prin intermediul unui translator. El a adăugat că se teme pentru viața sa în cazul în care ar reveni în România.

Cazul a fost amânat pentru marți, 29 decembrie.

La jumătatea lunii octombrie s-a cerut extrădarea lui Mihai Tânjală, iar în 22 octombrie, Judecătoria Giurgiu a constatat că sunt îndeplinite condițiile legale pentru începerea procedurii. Decizia a fost trimisă Ministerului Justiției, în vederea emiterii cererii de extrădare.

Solicitarea de extrădare a fost formulată în condițiile în care Mihai Tânjală are de executat o pedeapsă de cinci ani de închisoare, primită prin decizia definitivă a Curții de Apel București din 16 decembrie 2011.

În 12 mai 2011, Judecătoria Giurgiu îl achitase pe Mihai Tânjală pentru fapta de care a fost acuzat de către procurorii Parchetului instanței supreme. Prin aceeași decizie, instanța l-a obligat pe Mihai Tânjală să plătească societății ICMUG SA, prin lichidator judiciar, suma de 3.982.699 de lei, reprezentând prejudiciul ce a fost creat societății prin vânzarea imobilelor la o valoare diminuată față de valoarea economică reală a acestora. Instanța a menținut sechestrul asigurator pus de procurori pe bunurile lui Mihai Tânjală.
În recurs, Curtea de Apel București a admis contestația procurorilor, l-a condamnat pe Tânjală la cinci ani de închisoare și a menținut celelalte dispoziții ale sentinței Judecătoriei Giurgiu.

În iunie 2011, procurorii DNA Slobozia l-au trimis în judecată pe Mihai Tânjală, administrator al SC ICMUG SA Giurgiu la data faptelor, pentru stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând operatorilor economici la care statul este acționar, comisă cu ocazia unei operațiuni comerciale săvârșită de către o persoană cu atribuții de administrare.

Procurorii arătau în rechizitoriu că, în cursul anului 2004, Mihai Tânjală, în calitate de administrator al SC ICMUG SA Giurgiu (fosta întreprindere de construcții și utilaje grele Giurgiu), societate care este operator economic la care statul era acționar, a dispus ca două active din patrimoniul societății, o clădire administrativă și un ansamblu de blocuri în construcție, inclusiv terenul aferent, să fie înstrăinate la valori diminuate față de valorile comerciale reale. Activele au fost dobândite la prețuri modice de către firme controlate de către Tânjală și membrii familiei sale, pentru ca ulterior să fie revândute la prețurile de piață. În acest mod, Tânjală a obținut peste 500.000 de euro, calculați la cursul mediu al anului 2004.

Potrivit presei, Mihai Tânjală a fugit din țară chiar în ziua în care a fost condamnat și a stat în SUA din 2011 până în anul trecut, când a plecat în Insulele Cayman, unde a cerut azil politic.

Pe de altă parte, în 29 mai 2015, Mihai Tânjală a cerut revizuirea condamnării primite, solicitarea fiind respinsă de Judecătoria Giurgiu ca inadmisibilă, în 19 octombrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Andreea Bălan și-a aniversat ziua de nume la spital: ”Ce să zic, la mulți ani!”
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens