Vești bune cu privire la exporturile de grâu / Strategie Grains: „UE funcționează ca grânarul lumii în acest sezon”

Vești bune cu privire la exporturile de grâu / Strategie Grains: „UE funcționează ca grânarul lumii în acest sezon
Publicat: 16/01/2020, 17:52

Potrivit previziunilor analiștilor francezi, publicate joi, 16 ianuarie 2020, exporturile de grâu moale ale UE vor atinge niveluri de 30,5 milioane tone în actualul sezon, în creștere față de 28,7 milioane tone cât estima în luna decembrie 2019.

„UE continuă să profite de pe urma cererii globale solide. Blocul comunitar funcționează ca grânarul lumii în acest sezon”, mărturisesc specialiștii Strategie Grains.

În ciuda majorării nivelului vânzărilor de grâu ale Ucrainei și Argentinei în acest sezon, plafonarea exporturilor de grâu ale Rusiei (cel mai mare exportator mondial) la care se adaugă și reducerea exporturilor de grâu din SUA și Australia, oferă un spațiu de manevră mai mare pentru livrările de grâu ale UE, susțin cei de la Strategie Grains.

Analiștii se așteptau ca UE să exporte mai mult grâu în acest sezon, după ce producția de grâu a blocului comunitar și-a revenit, estimări care s-au adeverit după o serie de vânzări în țări precum Egipt, China și Iran.

Cu toate acestea, traderii avertizează că ar putea avea loc o redirecționare a cererii de export, dacă greva din sectorul transporturilor din Franța continuă, ceea ce va forța companiile să își redirecționeze livrările spre alte țări din UE.

Această schimbare pare deja să se fi instalat, în condițiile în care la licitația organizată marți, 14 ianuarie 2020, de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, Posco International a reușit să ofere cel mai bun preț la grâul rusesc față de materia primă provenită de la competitorii săi de la Marea Neagră, mai mici sau mai mari și chiar și de Franța.

Concret, pentru o partidă de 60.000 de tone de grâu, Posco a solicitat un preț de 235,30 dolari americani pe tona metrică, FOB (Free on board).

Sursă foto: Pixabay

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase