Victimele violenței domestice vor avea număr de urgență și fișă unică, cu istoricul agresiunilor

Publicat: 19/05/2015, 17:20
Actualizat: 09/04/2019, 04:16

Secretarul de stat, coordonator al Departamentului pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați din cadrul Ministerului Muncii, Ioana Cazacu, a anunțat, marți, că până la sfârșitul acestui an va funcționa o linie de urgență de asistență a victimelor violenței domestice, precum și primele locuințe de urgență.

În plus, va exista o platformă în care toate instituțiile implicate în acest domeniu vor colabora pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.

„Am inițat acest demers și, împreună cu Ministerul de Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Muncii, autoritățile publice locale, prin DGASPC-uri, și Ministerul Sănătății, dorim să avem acest sistem unic de raportare și monitorizare a cazurilor de violență domestică. (…) De asemenea, vom avea un număr unic de urgență pentru toate victimele violenței domestice, dar în premieră pentru România, vom avea și patru locuințe de urgență, care vor putea fi găzduite pentru 48 de ore, până când celelalte autorități ale statului găsesc o soluție, fie un adăpost rezidențial, fie agresorul este scos din locuință. Toate cele patru locuințe vor fi în aceeași locație, dar încă nu s-au finalizat licitațiile. Sunt foarte multe lucruri de făcut și proiectul se termină la sfârșitul anului”, a spus secretarul de stat, explicând că aceste obiective sunt parte dintr-un proiect european, cofinanțat prin Fondul Social European.

Ioana Cazacu a precizat că va exista un sitem integrat și o fișă unică a victimei, astfel încât fiecare instituție să completeze câmpurile aferente domeniului lor de activitate.

„În acest moment, victimele nu pot să primească asistență, de multe ori, pentru că nu se știe exact situația lor. Ne-am propus ca prin intermediul acestui proiect să avem inclusiv un cazier al agresorului și vom ști exact de câte ori acea victimă a fost agresată. În momentul în care ajunge în fața instanței, judecătorului îi va fi mult mai ușor dacă are acea fișă a victimei, pentru că el va ști de câte ori a fost agresată, de câte ori a ajuns la spital, de câte ori copilul nu a fost la școală sau de câte ori a fost sesizată poliția de către vecini din cauza scandalurilor. Va fi mult mai ușor să hotărască o măsură în momentul în care va vedea istoricul acelei persoane agresate”, a spus secretarul de stat.

Proiectul „Start – O viață de calitate în siguranță” are o valoare totală de 170.207.156 de lei.

Ea a semnalat faptul că, în prezent, nu există cifre certe cu privire la numărul de victime, întrucât raportările diferă foarte mult de la o instituție la alta.

„Raportările de la poliție diferă de cele de la DGASPC-uri, pentru că în momentul în care se sună la poliție nu este înregistrat ca și violență domestică, ci ca un incident între persoane. Prin această fișă unică, va trebui înregistrat ca violență de gen sau violență împotriva femeilor. În acest moment nu există această abordare integrată și lumea nu a fost instruită cu privire la mediul în care trebuie să tratăm victimele violenței domestice”, a mai spus Cazacu.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Gabriela Coman, a atras atenția asupra faptului că violența domestică are efecte grave și asupra copilului, chiar dacă nu este el agresat.

„Din păcate, pe lângă abuzul, neglijarea sau violența, situații cu care copiii se pot întâlni la școală, pe stradă sau în comunitate, asupra lor se propagă și violența pe care membrii familiei o suportă din partea altui membru din familie. Copilul este și el traumatizat, este afectat psihologic, suferă atunci când suferă părinții, când vede o violență asupra mamei sau a tatălui sau asupra unui membru al familiei”, a spus președintele ANPDCA.

Ea a mai arătat cifrele privind violența asupra copilului nu sunt relevante, întrucât aceste situații nu sunt raportate de foarte multe ori.

„Aproape un sfert dintre copiii care ajung în grija statului vin pentru că au fost neglijați în familia lor. În comunitate, cifrele sunt încă subraportate. Fenomenul nu este măsurat încă la amploarea lui, pentru că unora nu le pasă, alții nu știu, iar alții nu vor să raporteze. Avem în statistici, potrivit Poliției Române, 3.000 de copii care dispar anual de acasă. Ei pleacă de acasă pentru că lor nu le e bine. Iată un efect asupra lor: ajung în situații de risc, uneori chiar în situații tragice, pentru că nu întotdeauna sunt găsiți rapid. Cu siguranță nu se poate vorbi separat de violența asupra unui membru al familiei, fără să te gândești la consecințele asupra copilului”, a mai spus Gabriela Coman.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?