Victor Ponta a plagiat teza de doctorat. 85 de pagini sunt copiate – Decizia Consiliului Național de Atestare a Titlurilor. ULTIMA ORĂ

Victor Ponta a plagiat teza de doctorat. 85 de pagini sunt copiate - Decizia Consiliului Național de Atestare a Titlurilor. ULTIMA ORĂ
Publicat: 29/06/2012, 19:56
Actualizat: 13/09/2015, 14:39

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) s-a reunit astăzi pentru a da verdictul în cazul acuzațiilor de plagiat care planează asupra tezei de doctorat a lui Victor Ponta. Concluzia: 85 de pagini din lucrarea premierului sunt copiate. „Consiliul a cerut retragerea titlului de doctor”, a declarat Marius Andruh, președintele Consiliului Național de Atestare, care a precizat că decizia a fost luată în unanimitate.

Cu o zi înainte, însă, Consiliul a fost însă desființat de ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, pe motiv că nu a primit din partea conducerii raportul de activitate. Mai mult, vineri dimineață, Liviu Pop a trimis Corpul de Control la CNATDCU. Decizia consiliului e nulă, a declarat, pe seară, ministrul interimar al Educației Liviu Pop, al cărui mandat expiră vineri.

„Toate deciziile luate vineri de Consiliul General al CNATDCU sunt nule pentru că nu a fost întrunit cvorumul necesar unei ședințe statutare, respectiv două treimi din totalul de 20 de membri”, a spus minstrul. Pop a mai declarat că deciziile trebuiau votate de 14 dintre cei 21 de membri ai Consiliului General. Cvorumul de două treimi pentru aprobarea deciziilor în Consiliul General este menționat atât în actualul regulament de funcționare, cât și în cel anterior.Ministrul a adăugat că va analiza luni modul în care a fost luată decizia privind plagiatul premierului Victor Ponta.

Întrebat cum comentează protestul membrilor Consiliului General față de „modul arbitrar” în care au fost revocați, Liviu Pop a spus că el nu a făcut decât să decidă majorarea numărului de componenți ai Consiliului, de la 20 la 45, nefiind vorba despre desființarea forului, ci despre reorganizarea acestuia. Totodată, Ministerul Educației a emis vineri un comunicat în care spunea că singurul abilitat să ia o decizie în acest caz este Consiliul Național de Etică.

Ordinul de desființare a CNATDCU, publicat în Monitorul Oficial

Mircea Miclea, fostul ministru al Educației și membru al Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, a declarat încă de la începutul zilei că teza de doctorat a fostului premier este un plagiat. „Din 400 de pagini, 130 sunt copiate cuvânt cu cuvânt”, a spus Miclea. Tot el declara însă că o hotărâre a Consiliului în acest sens ar putea fi lovită de nulitate, dacă până la luarea ei este publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului de desființare a CNATDCU. Ceea ce s-a și întâmplat ceva mai târziu.

„Am avut o discuție constructivă cu membrii Comisiei, i-am asigurat că toți vor face parte și din viitorul consiliu, care va fi complet cu reprezentanții mai multor universități din exterior”, a declarat Liviu Pop la finalul discuțiilor pe care le-a avut la CNATDCU. Ministrul interimar a adăugat că a primit cu această ocazie raportul pe care l-a cerut de la instituție și de care a susținut că a avut nevoie pentru a pune lucrurile în ordine înainte de a-și preda mandatul.

El a susținut că nu a vorbit cu cei din Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare despre plagiatul lui Ponta și a spus că singura instituție abilitată să facă lumină în cazurile de plagiat este Consiliul Național de Etică (CNE).

Cine trebuia să decidă: Consiliul Național de Etică vs. CNATDCU

Pe de altă parte, unii dintre membrii Consiliului Național de Etică nu sunt atât de convinși de acest lucru. Virgil Muraru, vicepreședintele CNE a declarat pentru gândul că nu știe cine are competențe în acest sens: „Noi analizăm sesizările de plagiat. Nu pot să vă spun cine are competența de a se pronunța în acest caz”. Deși premierul Victor Ponta a anunțat public că a sesizat Consiliul Național de Etică, vicepreședintele Muraru a afirmat că el nu știe de existența unei astfel de sesizări.

Potrivit legii, Consiliul Național de Etică poate analiza orice caz de posibil plagiat, fie că apare într-o carte, într-un articol ori într-o teză de doctorat. CNATDCU, pe de altă parte, analizezază exclusiv lucrările universitare. Mai mult, acesta este organismul care trebuie să își dea avizul asupra unei lucrări de doctorat, înainte ca autorul ei să-și obțină titlul, aviz pe care Victor Ponta trebuie să-l fi primit, din moment ce a devenit doctor în anul 2003. Ulterior, CNATDCU poate primi sesizări sau se poate autosesiza în ceea ce privește lucrări suspectate de plagiat, chiar dacă acestea au primit inițial avizul Consiliului.

Miclea: Raportul este gata, dar nu a putut fi semnat de președintele Consiliului

„Comisia a hotărât ca al doilea punct pe ordinea de zi să fie legat de posibilul plagiat al lui Victor Ponta. Mai mult decât atât, am cerut ca fiecare membru, ca fiecare persoană care participă la această ședință să depună o declarație în scris legată de punctul său de vedere, iar în final să se voteze decizia luată. Mi se pare corect să ne asumă punctul de vedere. Eu am văzut lucrarea, din punctul meu de vedere este plagiat”, a spus precizat Mircea Miclea pentru Mediafax.

El a adăugat că primul punct al ordinii de zi a ședinței viza raportul instituției cerut de către ministrul interimar al Educației, Liviu Pop.”Raportul este gata, dar nu a putut fi semnat de către președinte, acad. prof. dr. Marius Andruh, întrucât acesta nu era în țară. El a vorbit cu domnul ministru la telefon și i-a spus că se întoarce joi noapte în Capitală, iar astăzi (vineri – n.r.) îi va fi înmânat raportul”, a precizat Mircea Miclea.

Mircea Miclea a mai adăugat că de decizia luată în cazul Ponta depinde prestigiul diplomelor universitare în România.

Pop vrea să mărească numărul membrilor CNATDCU de la 21 la 45

Ministrul interimar al Educației a declarat, vineri, pentru Mediafax, că printr-o adresă trimisă în 21 iunie Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare s-a solicitat conducerii să comunice în scris, până în 28 iunie, raportul privind resursa umană pentru activitățile didactice și de cercetare din învățământul superior, în baza unor indicatori specifici și numărul controalelor efectuate în universități privind modul de desfășurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice și de cercetare, numărul sesizărilor primite și analizate, poziția referitoare la criteriile de validare a tezelor de doctorat, numărul tezelor de doctorat analizate.

Întrucât până joi, 28 iunie, conducerea CNATDCU nu a prezentat nimic din cele solicitate, a fost emis un ordin de ministru prin care a fost desființat Consiliul General al CNATDCU. Prin acest ordin a fost propusă mărirea componenței Consiliului General de la 21 la 45 de membri, iar aceștia să fie reprezentanți de la toate universitățile, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Liviu Pop.

Întrebat dacă ședința Consiliului General al CNATDCU mai poate avea loc în actuala componență, având în vedere Ordinul de ministru emis joi, Liviu Pop a spus că nu comentează acest aspect. Ordinul de ministru nu a fost publicat până vineri dimineață în Monitorul Oficial.

Cine face parte din Consiliu

Președintele Consiliului General al CNATDCU este Marius Andruh, de la Universitatea București, cel care a declarat în articolul din revista Nature, de la care a și plecat scandalul tezei de doctorat a lui Victor Ponta, că premierul a comis un plagiat. Vicepreședinți sunt Dorel Banabic – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Lucian Pintilie – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor – INCDFM București, Lazăr Vlăsceanu – Universitatea din București.

Membrii în Consiliul General al CNATDCU sunt Viorel Barbu, de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Dragoș Mihael Ciuparu – Universitatea „Petrol – Gaze” din Ploiești, Mircea Dumitru – Universitatea din București, Ionel Haiduc – Academia Română, Mihai Lucan – Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Liviu Marsavina – Universitatea „Politehnică” din Timișoara, Mircea Miclea – Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Sergiu Nedevschi – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Cristian Oara – Universitatea „Politehnică” din București, Octavian Popescu – Institutul de Biologie București și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Marian Preda – Universitatea din București, Bogdan C. Simionescu – Institutul „Petru Poni” de Chimie Macromoleculară, Iași, Carmen Socaciu – Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Rodica Zafiu – Universitatea din București, Ioan Aurel Pop – Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca și Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață