VIDEO | Nicolae Ciucă: Pentru prima dată, la nivelul Ministerului Educaţiei, există cea mai consistentă alocare bugetară, cu o creştere de 61%

Publicat: 12/12/2023, 13:54
Actualizat: 12/12/2023, 13:55

Aflat împreună cu premierul Marcel Ciolacu la Gala anuală de premiere a olimpicilor internaționali organizată la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București (sala „Ion Caramitru”), președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a precizat că este pentru prima dată, la nivelul Ministerului Educaţiei, când există cea mai consistentă alocare bugetară, cu o creştere de 61% față de bugetul din 2023.

Nicolae Ciucă i-a felicitat pe elevii, profesorii și părinții elevilor români olimpici, care au obținut rezultate deosebite la concursuri și olimpiade internaționale. Împreună cu școala, formează patru piloni de bază, a spus Ciucă.

felicit…. avem aici patru piloni de bază pentru tot ceea ce înseamnă educația în țara noastră. Vorbim de elevii de excepție, vorbim de profesorii, de dascălii de excepție, vorbim de părinții care au știut să-i crească frumos pe copiii lor și vorbim de școală, a precizat șeful Senatului.

Liderul liberalilor și fostul premier a ținut să sublinieze bugetul record al Educației pe 2024, inclus în noua lege a bugetului de stat. Potrivit lui Nicolae Ciucă, bugetul educației crește cu 61%, însumând un buget total de 22 miliarde de lei.

Banii vor asigura salarizarea personalului didactic și nedidactic, dar vor constitui și o resursă benefică pentru modernizările din unitățile de învățământ din țara noastră.

„Am luat decizia pentru prima dată ca la nivelul Ministerului Educaţiei să existe cel mai consistentă alocare bugetară cu o creştere de 61 %, 22 de miliarde de lei, bani care sunt destinaţi atât în recunoaşterea efortului făcut de personalul didactic şi nedidactic în mod deosebit şi pentru ceea ce înseamnă modernizarea sistemului de învăţământ, modernizarea şcolilor, modernizare laboratoarelor şi a tot ceea ce poate să contribuie la ridicarea calităţii sistemului de educaţie din ţara noastră”, a afirmat preşedintele PNL.

Ciucă a adăugat că trebuie să eliminăm „toate discuţiile” referitoare la faptul că „sistemul de educaţie din România reuşeşte să producă doar performanţă individuală”.

La eveniment au fost premiați 138 de elevi olimpici care au obținut 164 de medalii, premii și mențiuni la 28 de olimpiade internaționale și olimpiade/concursuri regionale pe discipline (juniori şi seniori), dar și 138 de profesori care i-au pregătit și unitățile de învățământ (71) de proveniență, transmite Ministerul Educației.

Dintre cei 139 de elevi merituoși, 20 de elevi au obținut 2, 3, 4 sau 5 distincții în competițiile internaționale.

Din totalul celor 164 de medalii/premii, elevii români au obținut 6 medalii de aur absolut (cu punctaj maxim), 51 de medalii de aur/premii I, 55 de medalii de argint/premii II, 30 de medalii de bronz/premii III, respectiv 22 de mențiuni/diplome echivalente.

Cuantumurile premiilor oferite de Guvern

Potrivit ministerului Educație, fondul total de premiere alocat în acest an de Ministerul Educației este de peste 3.900.000 lei.

Cuantumurile acestor premii pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaționale sunt, începând de anul trecut, următoarele: 20.000 lei – premiul I absolut (cu punctaj maxim), 15.000 lei – premiul I/medalie de aur, 12.500 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 10.000 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 6.000 lei – mențiune (sau diplome echivalente).

Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competițiile regionale/balcanice (seniori și juniori) sunt: 7.500 lei – premiul I/medalie de aur, 6.000 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 4.500 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 3.500 lei – mențiune (sau diplome echivalente).

Pentru profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii se acordă un singur stimulent financiar, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor premiați. În situația în care elevul premiat a fost pregătit de doi sau mai mulți profesori, stimulentul financiar se acordă în părți egale tuturor profesorilor pregătitori.

Pentru școala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest caz, stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări direcționagte, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obținerii performanței școlare.

Sursa VIDEO/ Nicolae Ciucă

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | România a spart definitiv „gheața” austriacă. Pașii pentru rezolvarea completă a „ecuației” Schengen: „Cerințele sunt deja îndeplinite”

Liderii coaliției PSD-PNL le dau de furcă evazioniștilor fiscali/ Pachetul lui Ciolacu și Ciucă privind combaterea evaziunii: se înăspresc pedepsele

CITIȚI ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Manechinul a vrut să atragă atenția burlacilor milionari de la Miami și a apărut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Este o veste devastatoare. Un celebru actor a murit la doar 38 de ani
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ