VIDEO | Premierul Marcel Ciolacu îi premiază pe elevii și profesorii care au obținut distincții la olimpiadele și concursurile internaționale

Publicat: 12/12/2023, 11:44
Actualizat: 12/12/2023, 14:07

Ministerul Educației organizează marți, 12 decembrie, festivitatea de premiere a elevilor laureați la olimpiadele internaţionale pe discipline școlare desfăşurate în anul 2023, a profesorilor care i-au pregătit şi a unităţilor de învățământ în care elevii studiază/au studiat. În cadrul evenimentului, Marcel Ciolacu le-a dat asigurări profesorilor și elevilor că „în anul 2024 va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru educație, aproximativ 4,1% din PIB-ul României”.

Premierul Marcel Ciolacu îi premiază marți pe elevii și profesorii care au obținut distincții la olimpiadele și concursurile internaționale la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București (sala „Ion Caramitru”).

Șeful Guvernului le-a transmis admirația și felicitările sale elevilor și studenților prezenți la eveniment. Totuși, liderul social-democraților a remarcat faptul că „pe vremea sa nu existau testele PISA”, aluzie la rezultate dezastroase înregistrate de elevii noștri, care clasează România pe penultimul loc în UE.

Dragi elevi, pe vremea mea, învățământul era cu totul altfel. Erau și multe lipsuri, aveam mult mai puține posibilități. Într-adevăr, nu aveam nici teste PISA și nici sistemul nu era reformat în fiecare an. Astăzi situația este diferită și cu plusurile și minusurile de astăzi. Nu pot nu admir și felicit pentru șansa pe care singuri v-ați creat-o, aceea de a porni viața de adult cu un important capital de încredere, le-a transmis Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a precizat că țara noastră suferă la capitolul educație, „bătându-se” cu analfabetismul funcțional, dar și cu rata tot mai mare de abandon școlar.

În 2022, ponderea tinerilor români care au părăsit mai devreme sistemul public de educaţie şi formare a fost de 16%, în condițiile în care media Uniunii Europene a fost de 10%.

Este extraordinar ceea ce ați făcut voi astăzi, când încă ne batem contra analfabetismului funcțional, contra abandonului școlar și pentru o mai mare incluziune socială. Nu este un drum simplu și nici ușor. Însă cred performanța sistemului de învățământ este elementul obligatoriu pentru ca România continue crească și se dezvolte, a adăugat premierul României.

La eveniment sunt premiați 138 de elevi olimpici care au obținut 164 de medalii, premii și mențiuni la 28 de olimpiade internaționale și olimpiade/concursuri regionale pe discipline (juniori şi seniori), dar și 138 de profesori care i-au pregătit și unitățile de învățământ (71) de proveniență, transmite Ministerul Educației.

Dintre cei 139 de elevi merituoși, 20 de elevi au obținut 2, 3, 4 sau 5 distincții în competițiile internaționale.

Din totalul celor 164 de medalii/premii, elevii români au obținut 6 medalii de aur absolut (cu punctaj maxim), 51 de medalii de aur/premii I, 55 de medalii de argint/premii II, 30 de medalii de bronz/premii III, respectiv 22 de mențiuni/diplome echivalente.

Cuantumurile premiilor oferite de Guvern

Potrivit ministerului Educație, fondul total de premiere alocat în acest an de Ministerul Educației este de peste 3.900.000 lei.

Cuantumurile acestor premii pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaționale sunt, începând de anul trecut, următoarele: 20.000 lei – premiul I absolut (cu punctaj maxim), 15.000 lei – premiul I/medalie de aur, 12.500 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 10.000 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 6.000 lei – mențiune (sau diplome echivalente).

Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competițiile regionale/balcanice (seniori și juniori) sunt: 7.500 lei – premiul I/medalie de aur, 6.000 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 4.500 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 3.500 lei – mențiune (sau diplome echivalente).

Pentru profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii se acordă un singur stimulent financiar, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor premiați. În situația în care elevul premiat a fost pregătit de doi sau mai mulți profesori, stimulentul financiar se acordă în părți egale tuturor profesorilor pregătitori.

Pentru școala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest caz, stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări direcționagte, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obținerii performanței școlare.

Sursa VIDEO/ GOV

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | România a spart definitiv „gheața” austriacă. Pașii pentru rezolvarea completă a „ecuației” Schengen: „Cerințele sunt deja îndeplinite”

Liderii coaliției PSD-PNL le dau de furcă evazioniștilor fiscali/ Pachetul lui Ciolacu și Ciucă privind combaterea evaziunii: se înăspresc pedepsele

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum:...
Cinci zodii obsedate de control. Le place să dea ordine și să aibă mereu dreptate
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Din ce sunt făcute stelele? Răspunsul l-a dat Cecilia Payne Gaposchkin în 1925