VIDEO | Portugalia, printre cele mai vizitate țări din Europa (DOCUMENTAR)

Publicat: 09/06/2022, 21:30

Portugalia este una dintre destinațiile de top ale Europei și locul din care au pornit să cucerească lumea marii exploratori ai istoriei. De la un an la altul, reușește să atragă tot mai mulți turiști.

Apusurile spectaculoase în ocean, Palatul Sintra, străduțele pitorești, orașul Porto, pastéis de nata (unul dintre cele mai bune deserturi), festivaluri, atmosfera exotica din Madeira, valea râului Douro sunt doar câteva motive pentru care foarte mulți români aleg să-și petreacă vacanțele în Portugalia.

Lisabona

Lisabona, considerată una dintre cele mai frumoase capitale europene, este un oraș cu un farmec propriu și un amestec de stiluri arhitecturale. Turnul Belem,  construit pe o insulă de pe râul Tagus (Tejo), în zona cu acelaşi nume a oraşului Lisabona, este unul dintre cele mai simbolice edificii din Lisabona, făcând parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. ”Oceanário” din Lisabona este al doilea ca mărime din lume și  a fost catalogat drept cel mai frumos acvariu din lume în cadrul premiilor Traveller’s Choice 2015. Cea mai mare parte a autenticității pe care o veți găsi în Lisabona se află în cartierele sale istorice. Cartierul Alfama este un cartier în formă de mușuroi, aflat pe deal, cu străduțe înguste, pavate cu piatră cubică și este unul dintre cele mai vechi din oraș. Acesta este cu siguranță una dintre cele mai tipice locații pentru a descoperi cultura portugheză. Statuia Cristo Rei este o construcție care are ca model Statuia lui Hristos din Rio de Janeiro, situată în Almada, un oraș legat de Lisabona prin Podul 25 Aprilie. Cardinalul Patriarh al Lisabonei a văzut statuia din Rio în anul 1934 într-o vizită în Brazilia și apoi a răspândit ideea de a avea o statuie asemănătoare ridicată în Portugalia. Monumentul este ridicat pe un vârf de stâncă izolată de unde se deschid  vederi uimitoare asupra Lisabonei. Statuia în sine are 28 de metri înălțime, iar la baza ei se află o mică capelă.

Porto, recunoscut de UNESCO drept sit al Patrimoniului Mondial, este o destinație înzestrată cu biserici în stil baroc și clădiri neoclasice care numără unele dintre cele mai bune exemple de acest gen din țară. De remarcat în mod deosebit sunt Torre dos Clerigos, asemănătoare unui ac, și impunătoarea Se, catedrala orașului.

Arhipeleagul Azore este una dintre regiunile autonome ale Portugaliei și cuprinde nouă insule. În insulele Azore se găsesc numeroase cascade și, deși majoritatea dintre ele sunt greu de accesat și necesită o mulțime de drumeții, priveliștile sunt incredibil de frumoase. Atunci când vorbim de Azore, vorbim și de faimoasele izvoare termale. Cea mai faimoasă este piscina termală din Furnas, care vă permite să înotați în apă fierbinte, înconjurat de palmierii. Cel mai cunoscut fel de mâncare din Azore este Cozido das furnas, o tocană gătită în interiorul unui vulcan! Printre alimentele importante, cu tradiție aici se numără brânza azoreană, ananasul și gustările de fructe de mare neobișnuite în orice moment al zilei. Arhipelagul Azore este unul dintre cele mai bune locuri pentru a vedea balene și delfini, devreme ce nu mai puțin de o treime din totalul cetaceelor (balene, delfini și marsuini) din lume, se găsesc aici. În São Miguel, aceste specii scumpe la vedere pot fi observate chiar de pe coastă.

Sao Miguel

Sao Miguel este cea mai mare insula si prezinta cel mai diversificat peisaj. Este un paradis pentru iubitorii de natură, plin de trasee grozave, valuri puternice și vederi excepționale, iar trecutul său vulcanic este clar vizibil în numeroasele izvoare termale.

Arhipelagul Madeira

Arhipelagul Madeira este compus din două insule locuite: Madeira și Porto Santo și trei insule nelocuite ce formează, împreună cu Ilhas Selvagens (Insulele Salbatice), Regiunea Autonomă Madeira. Insulele, situate în nordul Oceanului Atlantic la 860 de kilometri de Lisabona, au fost descoperite în 1418 de navigatorii portughezi Joao Goncalves Zarco și Tristao Vaz Teixeira. Pădurile ce acopereau insulele au fost defrisate pentru infiintarea de plantatii si culturi agricole. Joao Goncalves, cel care a pus bazele orașului Funchal, este inmormantat în Catedrala Santa Clara. Cristofor Columb a locuit o perioadă pe Insula Porto Santo, înainte de a pleca în călătoriile sale. La începutul anilor 1800, insulele au fost o scurtă perioadă sub ocupație britanică. Biserici bogat decorate, conace luxoase și case elegante sunt moștenirea Madeirei, la fel ca picturile religioase ce împodobesc bisericile insulei. Faimoase prin renumitul vin de Madeira, insulele sunt o atracție turistică de prim rang.

Cele mai frumoase plaje

Printre cele mai frumoase plaje din Portugalia se regăsesc unele incluse și în clasamentul celor mai apreciate plaje din Europa și chiar din lume. Praia da Falésia este una dintre ele. Călătorii laudă plaja pentru frumusețea și diversitatea sa. Stâncile portocalii care contrastează cu pinii verzi și cerul albastru închis fac din aceasta una dintre cele mai memorabile plaje din Portugalia. Praia da Falésia este o plajă foarte curată , acesta fiind unul dintre motivele pentru care a câștigat în mod constant titlul Blue Flag Beach.

Praia da Dona Ana este adesea citată drept cea mai bună plajă din Algarve, de fapt a fost descrisă chiar drept „cea mai bună plajă din lume” de revista Condé Nast Traveller. Plaja Dona Ana este golful clasic Algarve; cuibărit între stâncile de gresie din partea de est a Pontei da Piedade, este ferit de briză, dar prinde soarele toată ziua. Această secțiune de coastă este uneori denumită Costa d’Ouro (coasta de aur) din cauza stâncilor galbene/roșii care o aliniază. Făcând un contrast puternic cu apa de azur limpede, aceste stânci și formațiuni stâncoase fantastice dau acestei plaje caracterul său unic.

Praia da Rocha este una dintre cele mai cunoscute plaje și orașe stațiune din Portugalia. Este situat pe coasta Algarve, în orașul Portimao, la aproximativ o oră de mers cu mașina de Aeroportul Faro. Praia da Rocha este destinația europeană de vacanță la plajă prin excelență: deși nu se laudă cu multă istorie și cultură tradițională portugheză, oferă o atmosferă interesantă și plină de viață, mai ales în timpul verii, cu o mulțime de activități acvatice, stânci aurii impresionante, viață de noapte, și o mulțime de mâncare bună de care să te bucuri.

Praia de São Rafael este o plajă emblematică în apropiere de Albufeira. Plaja este cunoscută pentru formațiunile sale stâncoase frumoase. Praia de São Rafael este unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Albufeira. Dacă vă aflați în Algarve, asigurați-vă că vizitați această plajă. Este înconjurată de stânci frumoase roșii, portocalii. Acest lucru o face o plajă spectaculoasă, cu vederi epice. Plaja este destul de nisipoasă, iar nisipul are o culoare fină aurie.

De neratat este și bucătăria portugheză. Feluri de fast food specifice sunt Francesinha⁠ din Porto, și sandwich-uri bifanas (porc pe grătar) sau prego (vită la grătar), celebre în toată țara. Arta portugheză a patiseriei își are originea în numeroasele mănăstiri catolice medievale din toată țara. Aceste mănăstiri reușeau, folosind foarte puține ingrediente, să producă o gamă spectaculoasă de produse de patiserie, dintre care pastel de nata⁠, originare din Lisabona, și ovos moles⁠ din Aveiro. În toată țara există numeroase restaurante și mici tasquinhas. Portugalia este recunoscută internațional și pentru vinurile sale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Călin Georgescu, acuzat de un om de afaceri că l-ar fi păcălit cu un milion...
Ce a apărut pe Wikipedia după ce religia lui Călin Georgescu a fost dezbătută la...
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
Scrisoarea tulburătoare a unui actor către mama sa: „Cred că e prima oară când mă...
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!
Călin Georgescu nu mai vrea saloane de înfrumusețare în România: „Ce? Căprioarele se pensează?”
Purtătorul de cuvânt al PSD, despre finala Lasconi-Georgescu: „Decizia este clară”
Ce scrie în testamentul lui Helmut Duckadam. Ultima lui dorința pe care familia i-o va...
Pensii mai MARI cu 480 de lei pentru aceasta categorie de pensionari
Armand Gosu, despre alegeri: România este în pericol, s-ar putea să ne trezim în afara...
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul...
Ei sunt Dragoș și Szabolcs, tinerii de doar 20 de ani, care și-au pierdut viața...
ULTIMĂ ORĂ! A murit o mare cântăreață și actriță. Adio, regina teatrului
Ce presiune trebuie să aibă anvelopele de iarnă?
Momente dramatice în Coreea de Sud. Are loc o luptă pentru putere între preşedinte şi...
Semnale CIUDATE din Cosmos, studiate cu un radiotelescop inactiv din 2020
Se dă ordin în România. Românii vor fi raportați la ANAF de la 1 ianuarie...
Haos pe piața de imobiliare. Apartamentele s-au scumpit considerabil în toată țara
Andreea Bălan a fost cerută de soție de Victor Cornea, în avion. Momentul emoționant când...
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
VIDEO De câte ori a fost înșelată Emilia Ghinescu, dar și peste ce anume nu...
Veste uriașă pentru Britney Spears chiar de ziua ei de naștere: Ce se întâmplă cu...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Un exemplar din cea mai rară specie de balene din lume a fost disecat în...