Vila de la Predeal a fostului dictator Nicolae Ceaușescu, scoasă la licitație – GALERIE FOTO

Publicat: 21/01/2015, 12:20
Actualizat: 22/01/2015, 09:30

A descoperi tainele unor clădiri istorice precum Castelul Teleki, Castelul Pogany, Cula Greceanu și vila de la Predeal a lui Nicolae Ceaușescu în calitate de proprietar, nu doar de vizitator ar putea părea un simplu joc al imaginației. În prezent, însă, Artmark Historical Estate, divizia Artmark specializată în vânzarea monumentelor istorice și de artă, oferă publicului ocazia de a oferta și de a achiziționa clădiri care, cu sute de ani înainte, erau însuflețite de figuri marcante ale istoriei naționale, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Din portfoliul de proiecte Artmark s-a creat divizia Historical Estate, sub deviza „Unique Homes for the Connoisseur of Life”. Pentru prima oară în România, după modelul marilor firme internaționale de consultanță imobiliară, Artmark Historical Estate oferă accesul clienților la acest segment special de piață dedicat proprietăților istorice și artistice, precum palate, castele, cetăți, conace și vile vechi de secole, repere în Registrul Monumentelor Istorice.

Potrivit comunicatului, Artmark Historical Estate reprezintă, pe lângă funcția vizibilă de business, o soluție practică privind problema atât de mediatizată a conservării mărturiilor istorice și a patrimoniului imobil românesc.

Portofoliul Artmark Historical Estate prezintă monumente istorice clasate atât în grupa A – de valoare națională și universală (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany), cât și în grupa B – reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memorială Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).

Cea mai renumită reședință neclasată din catalog este vila de la Predeal a fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Vila, construită încă din 1927, a devenit în anii ’50 prima reședință din Predeal a lui Nicolae Ceaușescu, încă de pe vremea când acesta era ministru adjunct al Ministerului Apărării Naționale și șef al Direcției Superioare Politice a Armatei. Zona în care este amplasată vila este cea a locuințelor de protocol, în apropiere aflându-se și vila de protocol folosită de fostul șef al statului Traian Băsescu.

Castelul Teleki din Dumbrăvioara (județul Mureș) este unul dintre cele mai fastuoase monumente lăsate moștenire peisajului ardelenesc. Construcția, care respectă cu autenticitate stilul neobaroc, a servit drept reședință familiei de nobili Teleki, una dintre cele mai bogate din Transilvania secolelor XVIII-XIX. Castelul era renumit pentru parcul dendrologic în stil britanic, heleșteul și terenul de călărie, care atrăgeau oaspeți precum regele Eduard al VII-lea al Marii Britanii și regele bulgar Ferdinand I. Pontețialul acestui monument de clasa A este considerabil, Castelul Teleki putând fi transformat într-un castel de vânătoare sau într-un complex turistic istoric.

Un alt monument istoric din portofoliul Artmark Historical Estate este Cula Greceanu de la Măldărești-Vâlcea, cea mai veche din România – cula este o casă fortificată în formă de turn, ridicată de boierii olteni ca măsură de apărare împotriva otomanilor. Sub bolți, celebra scriitoare și figură a neobizantismului românesc Olga Greceanu, urmașa stăpânilor culei, a pictat în 1936 fresce ale familiei Măldărescu ce înfățișează întreaga istorie a familiei de boieri. Remarcată pentru autenticitatea sa, cula a fost des folosită în producțiile cinematografice românești, aici turnându-se filme ca „Neînfricații”, „Drumul Oaselor” și „Iancu Jianu-Haiducul”. De asemenea, Cula Greceanu este un punct turistic de importanță națională.

Mai multe detalii privind sumele la care au fost evaluate clădirile din portofoliul Artmark Historical Estate vor fi făcute publice în curând.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Refuzul calmantelor ar putea deveni amintire. Terapia durerii, drept al pacienților români
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice