„Vișinată, UN SIROP ROMÂNESC, dacă doriți să gustați”. Comisarul european pentru Agricultură începuse CU O PĂLINCĂ

Redactor:
Vasile Magradean
Phil Hogan, comisar european pentru Agricultură, la Zilele Recoltei Cluj Napoca 2018. Vezi cum l-au omenit țăranii când a vizitat tarabele

„Aici e țuică de prune”. După ce ai degustat pălinca, parcă înțelegi mai bine mersul lucrurilor în România, pare a spune și comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, aflat la Cluj-Napoca. Oficialul a gustat din produsele tradiționale și a ascultat problemele agricultorilor chiar din gura lor.

Vestea că a venit comisarul european pentru Agricultură la „Zilele Recoltei” s-a dus repede printre agricultorii din Cluj. Imediat, a început agitația. Unii și-au ascuns cartofii mai mici de pe mese, alții au tăiat cașul de oaie și carnea, poate, poate au norocul să le deguste marfa. Cei mai inspirați au pregătit pahare cu pălincă, vin sau vișinată.

Phil Hogan comisar european pentru Agricultură gustă brânză de burduf la Zilele Recoltei la Cluj Napoca

Deși nu i-a fost ușor, comisarul a încercat să nu dezamăgească pe nimeni.

Vă invităm să gustați din băutura noastră tradițională și din pâine cu sare

Așa a fost primit comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, la Zilele Recoltei de la Cluj-Napoca. Aflat în vizită în România, oficialul european a avut timp să treacă și pe la târgul de bunătăți românești, însoțit de europarlamentarul liberal Daniel Buda, organizatorul Zilelor Clujului, Ramona Moldovan de la Asociația „Produs de Cluj” și cu ceva întârziere, ministrul Petre Daea.

Puțină pâine cu sare, niște palaneț cu brânză, Phil Hogan a intrat repede în atmosfera de la Cluj. Apoi a făcut cunoștință cu: „Aici e țuică de prune„. O tănără îmbrăcată în straie tradiționale întinde o tavă cu pahare în care este tăria, în timp ce europarlamentarul Buda ridică paharul și spune „Tschüss!” (noroc în germană).

„E foarte tare, nu?”, se aude din delegație.

Comisarul ia cu încredere paharul, iar gestul de după degustare denotă că licoarea e ceva mai tare decât se aștepta. Spre amuzamentul celor prezenți face și o remarcă: „Dacă vreau să văd mai mult, ar trebui să mă opresc”.

Phil Hogan comisar european pentru Agricultură gustă pălincă la Zilele Recoltei la Cluj Napoca

Comercianții din târg sunt mândri nevoie mare. Nu vine de două ori comisarul pe Agricultură să le vadă marfa. „Să trăiți, Abrudan”, se prezintă un vânzător de cartofi. Oficialul îi prinde prietenește mâna plină de pământ.

Comisarul european face tot mai greu față degustării: ulei de floarea soarelui presat la rece de la un furnizor oficial al Casei Regale a României, brânză de burduf cu busuioc, cu ceapă și mărar, pâine cu zacuscă, vișinată, sirop de zmeură, dar și must din struguri roșii zdrobiți la teasc.

„Vișinată, un sirop românesc, dacă doriți să gustați”

Sau „o pălincă bună de pere”…

Ministrul Agriculturii Petre Daea îl găsește pe comisar la standul de legume, unde un producător din comuna Ceanu Mare își spune supărarea. Ce nu este doar a lui.

„O întrebare, vă mulțumim că sunteți oaspetele nostru, domnule ministru, domnule Hogan, domnule deputat. (…) Dacă ne-ați putea explica ce facem noi cu tineretul pe care dumneavoastră ni l-ați luat de lângă casă și n-o să l mai putem aduce înapoi?”

„Tinerii se vor bucura de un sprijin financiar suplimentar dacă vor să se apuce de agricultură, este o asistență financiară specială. Nu am venit aici să vă spun prostii, ci doar ceea ce se va întâmpla”, îi răspunde comisarul, care se șterge periodic cu o batista pe frunte. A renunțat deja la sacou.

„În toate țările UE, copiii dumneavoastră sunt plătiți cu altă unitate de măsură ca și copiii noștri”, spune agricultorul.

Phil Hogan comisar european pentru Agricultură gustă zacuscă la Zilele Recoltei la Cluj Napoca

Așa cum e la români, Phil Hogan nu a plecat de la Cluj cu mâna goală. A primit o sticluță cu țuică din piersici, prinsă cu un șnur tricolor, iar din partea organizatorilor, o cutie din lemn cu o sticluță de ulei, o punguță cu lavandă și un borcan cu miere.

 

Inchide