Volodimir Zelenski, mesaj pentru liderii occidentali: „Vreţi să fim ucişi încet?”

Volodimir Zelenski, mesaj pentru liderii occidentali: Vreţi să fim ucişi încet?
Volodimir Zelenski / Sursă Foto: Twitter - Captură Video
Publicat: 06/03/2022, 18:57

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski li s-a adresat în termeni duri europenilor duminică după ce aeroportul din orașul Vinnița a fost bombardat cu opt rachete.

Liderul ucrainean a cerut „închiderea cerului deasupra Ucrainei” pentru toate rachetele rusești și avioanele de luptă și o linie umanitară.

Aeroportul din orașul Vinnița a fost distrus de opt rachete, a spus Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei a cerut o zonă aeriană umanitară și le-a spus liderilor lumii că dacă nu vor închide cerul pentru Rusia există o singură concluzie: „Și voi vreți să fim uciși încet”.

„Tocmai am auzit raportul despre atacul cu rachete de la Vinnița. 8 rachete împotriva orașului nostru, împotriva pașnicului nostru Vinnița, care nu a reprezentat niciodată o amenințare pentru Rusia. În orice caz, o lovitură brutală și cinică de rachetă a distrus complet aeroportul. Continuă distrugerea totală a infrastructurii noastre, a traiului nostru construit de noi, de părinții și bunicii noștri, de generații de ucraineni.

Repetăm în fiecare zi: Închideți cerul deasupra Ucrainei. Închideți-l pentru toate rachetele rusești, pentru toate avioanele de luptă rusești, pentru toți acești teroriști. Vă rog să creați o zonă aeriană umanitară fără rachete, fără bombe aeriene. Și noi suntem oameni și este datoria voastră umanitară să ne protejați, să protejați oamenii, civilii. Și o puteți face.

Dacă nu faceți acest lucru, dacă nu ne dați cel puțin avioane pentru a ne putea proteja, nu poate exista decât o singură concluzie: și voi vreți să fim uciși încet. Aceasta este, de asemenea, responsabilitatea politicienilor lumii, a liderilor occidentali. Astăzi și pentru totdeauna”, a afirmat Zelenski.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că ar considera că țările care impun o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei ar participa la conflict.

Zelenski și alți lideri ucraineni au pledat în repetate rânduri pe lângă NATO și oficialii occidentali să se impună o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că o zonă de interdicție aeriană nu este o opțiune luată în considerare de alianță.

Ucraina se află duminică în a 11-a zi de război, după ce Rusia a invadat statul în 24 februarie.