VOT DECISIV în Republica Moldova. ZECI de autocare și SUTE de propruși aduși din stânga Nistrului: 20 DE DOLARI pentru un vot DEMOCRAT/ SPION RUS, oprit pe Aeroportul Chișinău

Publicat: 24/02/2019, 16:53
Actualizat: 26/03/2019, 00:48

Un reprezentat al Centrului Internațional de luptă și pregătire specială „VOLK”, care ar avea legături cu GRU (Serviciului Militar de Informații al Rusiei) a primit sâmbătă seară interdicție de intrare pe teritoriul Republicii Moldova, relatează site-ul publika.md.

Este vorba despre Oleg Kosolapov, șeful Centrului „VOLK” din orașul Simferopol, Crimeea.

Surse avizate au declarat pentru deschide.md că Oleg Kosolapov a ajuns sânbătă seară pe Aeroportul Internațional Chișinău, cu cursa Moscova – Chișinău, dar acestuia i-a fost interzis accesul în Republica Moldova și a fost întors în capitala Rusiei cu o altă aeronavă.

Aceleași surse nu exclud ca deplasarea lui Kosolapov la Chișinău să aibă ca scop pregătirea destabilizării situației după scrutinul electoral, prin organizarea de manifestații, violențe stradale și pregătirea unor atentate care i-ar viza pe liderii politici de la Chișinău, vizat fiind, în special, președintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Agenția „VOLK”, este oficial înregistrată în Rusia ca organizație internațională, iar acest fapt îi permite să activeze și peste hotarele Rusiei.

Organizația are filiale în mai multe orașe din Rusia și în țări din Europa cum ar fi: Ungaria, Serbia, Elveția, Italia, Germania, Grecia, dar și în Taiwan, Asia, potrivit site-ului oficial al „VOLK”.

O coadă s-a format la secția de votare din cadrul Consulatului General al Republicii Moldova de la Iași, unde moldovenii au mers să își aleagă noii parlamentari. La Galați zeci de moldoveni au trecut deja pe la secția de votare, în timp ce la Cluj au votat 195 de persoane.

Iași

Duminică după-amiază, s-au format cozi la secția de votare din cadrul Consulatului General al Republicii Moldova de la Iași, unde moldovenii au mers să își aleagă noii parlamentari. Marea majoritate a celor veniți sunt studenți basarabeni care învață în centrele universitare ieșene, dar și cetățeni moldoveni deținători ai cetățeniei române stabiliți la Iași.

Printre cei care au votat la Iași s-a aflat și interpretul de muzică populară Ion Paladi. Acesta era venit din București la Iași pentru un eveniment și a trecut pe la secția de votare, pentru ca apoi să-și continue drumul spre Piața Neamț.

„Am votat pentru un viitor mai bun și mai frumos pentru noi și copii noștri”, a declarat pentru corespondentul Mediafax Ion Paladi.

La secția de vot de la Consulatul Republicii Moldova de la Iași au fost trimise 5.000 de buletine de vot pentru circumscripția națională și 5.000 de buletine de vot pentru circumscripția uninominală.

Galați

Sute de persoane au trecut duminică pe la secția de votare amenajată în sediul Universității „Dunărea de Jos” din Galați pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul Republicii Moldova. Procesul electoral s-a desfășurat fără incidente, iar moldovenii care au votat spun că doresc prosperitate, eliminarea corupției, un viitor la ei în țară și alegeri corecte.

Secția de votare din Galați este deschisă în special pentru studenții basarabeni aflați la studii în centrul universitar gălățean. Zeci de tineri au votat duminică gândindu-se la viitor și sperând că într-o zi se vor întoarce acasă.

„Sunt chestii la noi în țară pentru care se încearcă găsirea unei rezolvări, nu s-a reușit. De aceea, noi tinerii încercăm să facem alegerea corectă, ne informăm, analizăm situația, analizăm ce a fost, încercăm să ne construim viitorul, dar nu depinde doar de noi. Nu noi conducem țara, nu noi facem alegerea finală. Sunt din Republica Moldova, sunt studentă la Galați în anul 1, la jurnalism și sper să profesez acasă”, a spus Cristina, una dintre studentele de la Universitatea „Dunărea de Jos”.

La secția de votare au ajuns și moldoveni aflați în tranzit sau stabiliți în Galați. Chiar dacă locuiesc departe de casă, ei spun că au votat pentru schimbare și vor ca alegerile să fie corecte.

„Dorim ca Republica Moldova să se schimbe spre binele țării și al populației. Am votat pentru un viitor prosper. Așteptăm ca alegerile să fie corecte, să nu mai fie falsificate”, a declarat un medic stomatolog.

La Galați au votat și persoane în vârstă care vor un viitor diferit pentru copiii și nepoții lor.

Nadejda Dabrija, fostă învățătoare, 82 de ani, a venit la rude în Galați

„Sperăm să fie mai bine, dorim un viitor mai bun pentru copiii noștri, nepoții și strănepoții noștri. Eu sunt din raionul Roșcani, sunt fostă învățătoare”, a spus Nadejda Dabrija.

Ludmila Cordoneanu locuiește în Focșani și a parcurs aproape 100 de kilometri împreună cu soțul și doi copii ca să voteze la secția din Galați.

„Am venit cu gânduri bune. Sperăm ca fiecare să-și facă datoria de cetățean al Republicii Moldova și să vină la vot. Așteptăm să se schimbe foarte multe lucruri. Țara arată jalnic la momentul actual”, a spus Ludmila Cordoneanu la ieșirea de la urne.

Cozi la Iași la secția unde pot vota moldovenii

La secția de votare din Galați nu au fost incidente. Până la finalul zilei, la urna de la universitatea gălățeană sunt așteptați aproximativ 700 de cetățeni din Republica Moldova.

„Nu avem niciun fel de probleme, nici un fel de incidente, totul decurge bine. Până acum (n.r. ora 13.00) au votat aproximativ 100 de persoane. Dacă luăm în calcul numărul de cetățeni care a votat la alegerile anteriore, ne așteptăm la 700 de persoane. Secția deservește Brăila, Vrancea, așteptăm cetățenii la vot”, a declarat președintele secției de votare de la Galați, Nicolae Mâinea.

Cluj-Napoca

Și la Cluj-Napoca au votat în mare parte studenți. Președintele Secției de votare deschisă la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, Gheorghe Soltan, a declarat, pentru corespondentul Mediafax, că la urne sunt așteptate peste 1.500 de persoane.

„Activitatea a început la ora 07:00, procesul de votare decurge normal, iar secția se va închide la ora 21:00. Până duminică la amiază votaseră peste 195 de cetățeni ai Republici Moldova. Avem liste suplimentare și estimăm că ar putea vota peste 1500 de persoane, studenți dar și oameni în vârstă”, a spus Soltan.

Una dintre studentele din Republica Moldova care învață la Cluj-Napoca, Alina, a afirmat că a votat pentru o schimbare în bine.

„Vrem un viitor mai bun pentru Republica Moldova, pentru părinții noștri și frații noștri care sunt acolo, iar acest viitor nu poate fi decât alături de UE”, a spus aceasta.

Cozi la Iași la secția unde pot vota moldovenii

Adrian, un student care a venit din Târgu-Mureș să voteze la Cluj-Napoca, a spus că a votat pentru un viitor prosper, pentru o viață mai bună în Republica Moldova.

Câteva zeci de alegători din Republica Moldova nu au putut vota la Cluj-Napoca deoarece aveau pașapoartele expirate și nu s-a putut vota cu cartea de identitate.

Prezența la vot până la ora 13:00 este mult mai mare decât la scrutinul din 2014

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova informează că prezența la vot la alegerile parlamentare de astăzi este mult mai mare decât prezența la vot la scrutinul din 2014, până la ora 13:00 au votat circa 27% din alegători.

„În 2014, până la ora 13:00, au ieșit la vot 21% de alegători înscriși în cursa electorală pentru participare. În 2016, la alegerile prezidențiale, la această oră, în primul tur au votat circa 28%, iar în turul doi, circa 29%”, a spus Alina Russu.

Până la această oră, peste 800 de mii de moldoveni și-au exprimat votul, circa 27%. De asemenea, secțiile de votare deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului sunt asaltate.

CEC informează că la unele secții de votare de peste hotare, cum ar fi în Frankfurt sau Parma, s-au format cozi.

Dacă la București, potrivit unor martori, prezența este slabă, la Consulatul Republicii Moldova din Frankfurt, prezența este mai mare. Zeci de moldoveni stau la coadă și așteaptă să voteze.

Alina Rusu a spus că cetățenii pot verifica cât de aglomerate sunt secțiile de votare pe diaspora.voteaza.md.

Peste o oră se vor deschide și secțiile de votare din SUA și Canada.

Zeci de autocare și sute de propruși aduși din stânga Nistrului

Imagini incredibile vin de la Varnița, acolo unde localitatea, dar în special secțiile de votare sunt pur și simplu paralizate de zeci de autocare cu cetățeni aduși din stânga Nistrului, anunță portalul unimedia.info.

Potrivit localnicilor, primele autocare au ajuns în localitate pe la ora 06:50. Din primele informații se pare că alegătorii au fost adunați de structurile de forță transnsitrene, dar și angajații companiei Sheriff. Martorii spun că ei au fost instruiți să voteze candidații democrați și pentru participare vor primi câte 20 de dolari. Despre acest lucru a vorbit și președintele Igor Dodon. Reprezentanții PDM nu au comentat deocamdată informațiile.

„Uitați-vă cum vin din nou cu sutele, cu miile, transnistrenii care nu achită un leu în bugetul național, vin și ne hotărăsc soarta. Moldoveni, ieșiți la votare, nu le dați voie să ne hotărască soarta. E strașnic ce se întâmplă”, scrie Vasile Dânga, unul dintre internauți, care a surprins imagini cu rândurile de alegători care mărșăluiesc organizat spre secția de votare.

La Rezina, batalionul de alegători a fost adus chiar înainte de deschiderea secției de votare.

„Ora 06:54, uitați-vă cum vine lumea la secția de la casa de cultură din Rezina. Ce patrioți sunt oamenii din Pridnestrovia. Nu-s indiferenți deloc față de ceea ce se face la noi în țară”, a ironizat Ilian Cașu, care a postat imaginile.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a venit cu unele precizări privind anumite situații apărute în desfășurarea procesului electoral de astăzi din Republica Moldova.

Astfel, privind cazurile de transportare la secțiile de votare a cetățenilor cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, reprezentanții CEC au precizat că legislația națională nu prevede interdicții privind transportarea cetățenilor către secțiile de votare.

„Aceste cazuri urmează să fie documentate în modul corespunzător și examinate inclusiv prin prisma fenomenului de corupere a alegătorilor. Inspectoratul General de Poliție a fost sesizat despre aceste fapte”, au menționat reprezentanții CEC.

Totodată, instituția a subliniat că în cazurile când alte persoane autorizate observă desfășurarea procesului electoral în cadrul secțiilor de votare și încearcă să influențeze decizia alegătorilor despre participarea la scrutin, se atenționează că doar funcționarii electorali se pot implica în procesul de organizare a votării.

„Aceștia eliberează alegătorilor toate tipurile de buletine de vot, atât pentru alegerile parlamentare, cât și pentru referendumul republican consultativ, fapt pentru care alegătorii vor semna în listele electorale. Decizia de a vota în cadrul referendumului și a alegerilor parlamentare aparține alegătorului”, potrivit reprezentanților CEC.

Rata de participare la vot este 15 la sută până la ora 11:00

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunțat că rata de participare la secțiile de vot a ajuns la 15% până la ora 11:00, astfel au votat circa 415.000 de cetățeni.

Secțiile de votare s-au deschis duminică, la ora 07:00, în Republica Moldova pentru alegerile parlamentare.

Sunt așteptați la urne peste 3 milioane de alegători. În total au fost deschise 2141 de secții de votare, dintre care 123 peste hotare.

Eugen Tomac: Zeci de autocare cu proruși au trecut deja Nistrul și votează masiv

„De mai bine de o oră a început votul peste Prut. Sunt alegeri decisive pentru următorii zece ani pentru R. Moldova. Bătălia nu este despre cine va conduce sau nu, ci despre anexarea din nou a R. Moldova de către Rusia. Spre deosebire de cetățenii R. Moldova care invocă dezamăgirea sau lehamitea, prorușii ies la vot. Deja zeci de autocare din Transnistria au trecut Nistrul și votează masiv în secțiile speciale deschise special pentru cei din zona de conflict pe teritoriul R. Moldova. Ei știu de ce s-au mobilizat, rămâne de văzut dacă și cetățenii moldoveni care întodeauna s-au mobilizat în ceasul al 12-lea știu pentru ce să iasă masiv la vot. Acum ori niciodată!”, a scris pe Facebook EugenTomac.

Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați duminică la urne pentru a vota componența viitorului Parlament de la Chișinău, care va conduce țara pentru următorii patru ani, secțiile de vot se deschid la ora 07:00 și se închid la ora 21:00.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova se desfășoară pentru prima dată după sistemul electoral mixt. Astfel, 50 de deputați vor fi aleși conform sistemului proporțional, iar alegătorii vor vota partidul sau blocul electoral din circumscripția națională. Restul de 51 de deputați vor fi aleși potrivit sistemului electoral uninominal. Alegătorii vor vota candidatul sau candidata din circumscripția uninominală unde își au înregistrat domiciliul.

În cazul primilor 50 de deputați, mandatele se distribuie proporțional în baza numărului de voturi obținute de fiecare partid sau bloc electoral. Pragul electoral pentru un partid este de 6%, iar pentru un bloc electoral, 8%.

În cazul circumscripțiilor uninominale, candidatul/candidata cu cel mai mare număr de voturi dintr-o circumscripție va obține mandatul de deputat.

Cele mai recente sondaje de opinie arată că niciun partid nu va obține majoritatea în Parlamentul de la Chișinău, situație care poate conduce la negocieri politice îndelungate pentru formarea guvernului sau chiar la alegeri anticipate. Potrivit sondajelor din ultimele săptămâni, Partidul Socialiștilor ar putea obține între 40 și 49% la sută din voturi, fiind urmat de Partidul Democrat din Moldova, condus de Vladimir Plahotniuc, cu un scor cuprins între 14% și 19,5%, și de Blocul electoral ACUM (Platforma DA și PAS) – condus de Maia Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate) și de Andrei Năstase (Platforma Demnitate și Adevăr) -, cu 16%.

Foto: Mediafax Foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani