Votarea în Teleorman, între speranță la oraș și resemnare la sate: Sunt de acord ca Jandarmeria să aibă putere mai multă de executare a teroriștilor – VIDEO

Publicat: 26/05/2019, 20:15

Secțiile de votare din Alexandria au fost pline, mașinile au umplut străzile, în timp ce la sate oamenii păreau mai resemnați, iar localnicii nu păreau să fi înțeles ideea desfășurării referendumului, dar nici efectele concrete ale alegerilor europarlamentare.

În dimineața zilei alegerilor, în Alexandria părea a fi o zi lucrătoare: mașini pe străzi, oameni alergând în toate direcțiile, iar secțiile de votare pline. Se formaseră cozi încă de dimineață, iar oamenii așteptau răbdători să le vină rândul. În secțiile de votare prezența este mai mare decât de obicei în prima parte a zilei, iar oamenii, în marea lor majoritate, își exprimau intenția de a vota atât pentru europarlamentare, cât și pentru referendumul pe justiție.

Un bărbat între două vârste iese din secție mulțumit de sine. L-am întrebat dacă și-a exprimat opțiunea și la referendum și la europarlamentare și a răspuns: „Am speranța unei schimbări cât mai rapide, se simte lucrul ăsta de ceva vreme și vrem să fim cu adevărat în Europa. Am votat ambele variante, consider că este normal să votăm și referendumul, pentru că sunt niște întrebări pertinente, sunt niște bani până la urmă alocați în acest sens și este normal să acordăm atenție și acestui referendum”.

La doar câteva minute după plecarea lui din secția de votare, am întâlnit-o pe Florina, o doamnă din Alexandria, pentru care schimbarea a devenit un deziderat extrem de important. Doamna Florina a spus că, fără dubii, viitorul trebuie privit cu seriozitate și responsabilitate: „Să văd o schimbare în mai bine, să văd o schimbare către o țară într-adevăr europeană, cu oameni din ce în ce mai tineri și mai inteligenți sus la putere, care știu să facă diferența între ce vor pentru ei și ce trebuie să facă pentru ceilalți, care i-au ales. Și cam atât. Am votat și la referendum. Corupția e o problemă la nivel mondial, dar mai ales în țara mea și pentru asta trebuie să o stopezi, să o oprești la timp”.

Și tinerii au fost prezenți la secțiile de votare din Alexandria, încă de la primele ore ale zilei.

Bogdan a venit la urne însoțit de mama și de prietena lui și a acceptat să ne spună motivul pentru care a decis să se implice de data aceasta în procesul electoral: „Am votat pentru o Românie mai puțin coruptă și pro-Uniunea Europeană, pentru că de când am intrat în UE nu am avut parte decât de avantaje, nu suntem una dintre țările dezvoltate, ca să contribuim mai mult decât primim fonduri de la Uniunea Europeană”.

Am decis să verificăm atmosfera din mediul rural al Teleormanului.

Aici, starea de spirit a oamenilor nu rezona deloc cu aceea din urban. Mult mai resemnați, oamenii care locuiesc în ruralul teleormănean nu par să fi înțeles foarte bine nici ideea desfășurării referendumului pe justiție, nici efectele concrete ale alegerilor europarlamentare. Cu toate acestea, au ieșit la vot, fie pentru că au deja obișnuința participării, fie pentru că le-a spus cineva cu autoritate să facă acest lucru.

În comuna Buzescu din Teleorman era rumoare încă de dimineață. Oamenii s-au dus la secțiile de votare cu noaptea-n cap, însă au fost reținuți la ieșirea de la urne.

Nea Ilie, de exemplu, deși nu votase, stătea rezemat de gardul secției de votare și se gândea. Uneori, mai schimba câteva vorbe cu trecătorii care mergeau să voteze. A spus, totuși, că va vota în cele din urmă, dar că nu se așteaptă la nimic bun:

Reporter: Ați votat la referendum?

Nea Ilie: N-am votat nici la referendum, nici la europarlamentare.

Reporter:De ce?

Nea Ilie:Urmează să votez.

Reporter:Cu ce speranțe votați?

Nea Ilie:Cu alea cu care-am votat și pân” acuma.

Un alt sătean trece prin zonă și spune că nu se așteptă să se schimbe mare lucru. Spune o glumă amară și trece mai departe. Noi continuăm.

Reporter:Referendumul pe justiție îl considerați important?

Sătean: Depinde de fiecare cum îl înțelege, ce să zic.

Reporter:Dar corupția e o problemă care există în România…

Sătean:Cred că e cea mai mare problemă. E cea mai mare problemă. Numai că… ce să? Dacă e vorba de justiție, cred că e la pământ.

Un domn elegant, probabil abia venit de la slujba de duminică, se îndreaptă spre ieșire, împreună cu soția. Întrebat dacă a votat, acesta ne privește optimist și ne spune că încrederea lui stă în… Dumnezeu.

Cu ce speranțe ați votat?

Pentru o Românie liberă, pentru viitorul copiilor, nepoților și să trăim mai bine.

Ați votat și la referendum?

Da.

Vă așteptați ca acest referendum să schimbe problemele legate de corupția din România?

Sperăm. Dumnezeu e suveran și iubește România asta și cred că își va spune un cuvânt. Speranța e Dumnezeu!

Ne îndreptăm către o localitate învecinată, și anume Nanov. Aici sunt doar două secții de votare, improvizate în sediile unor școli. De gardul secției stau sprijiniți câțiva bărbați, care spun că n-au votat încă sau că au votat, dar urmăresc ce se întâmplă și cum evoluează situația. Niciunul nu pare entuziasmat de ziua alegerilor europarlamentare, deși admit că e o zi importantă. Cel mai tânăr dintre ei ne spune că a votat pentru o îmbunătățire a situației din țară: „Am votat pentru ceva mult mai bine în țara asta, pentru o schimbare. Mi-aș dori să se schimbe foarte multe, avem nevoie de mai multe lucruri mai bune. Locuri de muncă, drumuri, canalizări, tot ce-avem nevoie. Avem drumuri, totuși mai trebuiesc și prin sate, nu doar pe europene”.

Când am ajuns, însă, la capitolul corupție, tânărul a început să se agite și a făcut semn discret să mutăm camera. Așa că am vorbit cu bărbatul de lângă el, care nu votase încă. Acesta s-a ferit de declarații clare: „N-am votat, dar acu ajung. Bineînțeles că votez și pentru referendum. Deocamdată nu se știe cam nimic, că vă spun adevărul adevărat. Dar mergem acum la vot și vedem ce se întâmplă”.

Îl întrebăm, așadar, același lucru și pe cel de-al treilea bărbat rezemat de gardul secției de votare. Acesta e mărturisește că a votat: „Am votat pentru mai bine. Și la referendum, e posibil să fie eficient, nu știu, sperăm”.

Dar toți trei spun, la unison, că simt că se schimbă ceva, pentru că „se vede mișcare mai mult decât înainte”.

Într-o altă localitate din Teleorman, comuna Țigănești, oamenii votează într-o clădire dezafectată, care a fost, pe vremuri, școală. Aici, un vârstnic a mers la urne încă de la prima oră, pe bicicletă. Acesta ne-a spus că se așteaptă ca lucrurile să rămână exact așa cum sunt, pentru că mai bine ca acum nu mai poate fi: „Numa așa strigă la toți: penal, inculpat. Dragnea are procesul ăla și din câte aud și eu de la ăștia, zice că n-are nicio motivație acolo în el, pentru ce… „.

Un alt trecător aude discuția și intervine: „Iohannis a avut 63 de dosare”!

Apoi bătrânul continuă: „Și niciun prejudiciu n-are Dragnea! Și el are șase case, care știe toată țara, că așa fură toți ăștia de la Consiliul Popular când intră în funcții și banii ăștia nu vrea să-i dea țării”.

Îl întrebăm, totuși, ca să înțelegem mai bine: „Nu credeți că Dragnea e corupt?”, la care, bătrânul răspunde categoric: „Nu cred. Să demonstreze ei cu ce. Nu l-a prins cu nimic. Femeile alea au dat declarații că…”

Intervine din nou trecătorul: „Numai Dragnea poate să fie corupt? Eu știu că vă doare când spune de Iohannis. Dar nu numai Dragnea e infractorul țării. Poate să fie vinovat și Iohannis, și Cioloș, vorbim de ceilalți”.

Localnicul spune că nu a votat la referendum: „La referendum n-am votat. Păi ce să votez acolo? Nu înțeleg, nu înțeleg ce scrie! Alea, chiar dacă votez eu într-un fel, ce știe ei, tot aia face! Cu ce sunt de acord? Sunt de acord cu asta, cu împuternicirea Jandarmeriei și Poliției să le dea putere mai multă de executare a teroriștilor ăștia care sunt pe la votare, pe la mitinguri, pe la toate astea. Vine ăla la ăia la poartă și nu-l ia nimenea, domnule? Îl strigă lui ăla peste gard, îi aduce cruce lui Iliescu, îi vopsește gardul, scrie tot felul de prostii, atârnă veceuri pe gard, păi am ajuns așa în România unde era liniștea de pe pământ? Trebuie schimbați toți de la A la Z. Ăștia toți sunt corupți”.

Județul Teleormanul are un număr de 311.499 votanți înscriși pe liste.

Foto: Captură

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”