VREMEA. Cel mai geros Revelion din ultimii 50 de ani. Temperaturile în marile orașe

VREMEA. Cel mai geros Revelion din ultimii 50 de ani. Temperaturile în marile orașe
Publicat: 31/12/2014, 21:56

VREMEA de Anul Nou. De Revelion, românii vor avea parte de o vreme deosebit de geroasă.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți o informare meteo în care se arată că în intervalul 30 decembrie 2014, ora 20:00 – 2 ianuarie 2015, ora 10:00 temperaturile minime vor coborî sub minus 15 grade Celsius, iar izolat chiar sub minus 25 de grade, mai ales în cursul nopților și al dimineților.

În intervalul menționat, pe timpul zilei, temperaturile maxime vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între minus 10 și zero grade Celsius.

În plus, meteorologii au avertizat că în noaptea de marți spre miercuri și în cursul zilei de miercuri, 31 decembrie, vântul va avea intensificări temporare în partea de sud a Moldovei, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea, cu rafale de până la 40-50 de kilometri pe oră, potrivit ANM.

Vremea în țară și în București

Miercuri, în țară, vremea va fi geroasă dimineața și noaptea, dar local gerul va persista chiar și pe parcursul zilei în centrul, sudul și estul țării, potrivit ANM. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între minus 12 și minus 4 grade, iar cele minime se vor încadra între minus 20 și minus 10 grade, izolat mai scăzute, chiar sub minus 25 de grade, în depresiunile din estul Transilvaniei.

Joi, vremea va fi deosebit de rece, geroasă în special în prima parte a zilei și noaptea în centrul și sudul țării. În regiunile nordice, centrale și estice este posibil să ningă slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între minus 10 și minus 2 grade, iar cele minime se vor încadra între minus 12 și minus 2 grade, local mai scăzute în estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și sudul Banatului.

Și la București va fi ger miercuri și joi. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de minus 7 grade, iar cea minimă va fi de minus 17 grade și minus 15 grade, mai scăzută la periferia orașului.

Temperaturile, pentru miercuri și joi (temperatura minimă/temperatura maximă):

București -17/-7
Constanța -10/-6
Craiova -17/-10
Timișoara -15/-7
Oradea -11/-5
Cluj -16/-7
Brașov -22/-10
Bacău -22/-9
Iași -19/-8

Cea mai mică temperatură din această iarnă: minus 20 de grade Celsius la Toplița, în Harghita

Cea mai scăzută temperatură din această iarnă în Transilvania, de minus 20 de grade Celsius, a fost înregistrată, marți dimineață, la Toplița, în județul Harghita, transmite corespondentul Mediafax.

Meteorologii din municipiul Toplița au afirmat că temperatura a scăzut cu aproximativ 11 grade Celsius față de luni dimineață, când au fost minus 9 grade Celsius.

Aceasta „este cea mai scăzută temperatură minimă înregistrată în zonele populate din Transilvania”, fiind depășită doar de minima de minus 25 de grade Celsius consemnată marți dimineață în localitatea Apa Neagră din județul Gorj.

Temperatura aerului a coborât încă de luni seară și a continuat să scadă constant pe parcursul nopții, până marți la ora 7.00, când termometrele de la stația meteo au indicat o minimă de minus 20,3 grade Celsius.

Recomandările MAI pentru perioada de ger: haine groase, încălțăminte potrivită și fără alcool

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au transmis, în cadrul unei conferințe de presă, mai multe recomandări pentru perioada de ger, persoanele fiind sfătuite să se îmbrace gros, să fie atenți cu ce se încalță, ca să nu alunece și să nu consume alcool.

Persoanelor cardiace li se recomandă să nu iasă din locuințe în perioada gerului, „decât dacă este absolut necesar, iar atunci să fie foarte bine îmbrăcate”.

„Pentru persoanele în vârstă, mare atenție la încălțămintea folosită pentru a evita alunecarea pe gheață și deci producerea unor fracturi. Atenție la consumul de băuturi alcoolice care dau senzația falsă de căldură. Există riscul ca persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice să fie surprinse de gerul puternic și să intre în hipotermie, fără să-și dea seama”, sună recomandările MAI.

Persoanele care vor petrece revelionul în piețe publice trebuie să se îmbrace gros, mai ales dacă rămân perioade îndelungate afară.

Este recomandabil ca cei care au în locuințe centrale termice să se asigure că acestea funcționează corect. La fel cei care se încălzesc la sobe, să aibă mare grijă la coșurile de evacuare a fumului.

Nici șoferii nu sunt uitați. MAI le recomandă să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h, în localități, sau 50 km/h în afara lor, dacă drumul este acoperit cu polei, gheață, zăpadă bătătorită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au...
Anxietatea și depresia, provocate de un obicei banal. Poate fi evitat zilnic
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu