VREMEA. Cum va fi vremea în luna decembrie. Fenomenul neobișnuit care se poate declanșa chiar în perioada dintre Crăciun și Anul Nou

Publicat: 02/12/2014, 12:19

VREMEA. „Marți până la ora 22 suntem sub avertizare de cod galben pentru ninsori și intensificări ale vântului pentru sudul și centrul țării. În partea extracarpatică, adică în Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea, deși va fi o ușoară creștere de temperatură, va rămâne o vreme închisă pe tot parcursul săptămânii. Vom scăpa de freezing rain (ploaie înghețată n.r.), vor fi numai precipitații solide, dar temperatura va scădea și nu mai sunt precipitații lichide. Vor exista, însă, intensificări ale vântului în Oltenia, Muntenia, Transilvania, sudul Banatului și la munte”, a spus Oana Păduraru, meteorologul de serviciu de la ANM.

Prognozele meteorologilor arată că, de marți până la finalul săptămânii, temepraturile rămân scăzute în Moldova și partea de sud a țării, unde vor urca până la maximum -4/-5 grade Celsius, dar vor crește până la 7 grade în dealurile de Vest, în Banat și Crișana.

„Miercuri, temperaturile vor fi de -4 grade în Moldova și de 9 grade în Crișana și Banat. Spre sfârșitul săptămânii, temepraturile vor mai crește un pic, dar valorile de temperatură vor rămâne cu minus în zona Moldovei, unde vor fi -2 grade. Până la finalul săptămânii temperaturile din zonele extracarpatice sunt sub normele climatologice ale perioadei, care sunt cuprinse între 1 și 4 grade Celsius. În Banat și Crișana temeperaturile sunt peste normalul perioadei”, a mai spus meteorologul de serviciu.

În Capitală, temperaturile vor rămâne scăzute până miercuri când nu vor depăși – 2 grade Celsius. În schimb, de joi temperatura va ajunge la maximum 3 grade.

Cum va fi vremea în luna decembrie

Administrația Națională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 1 – 14 decembrie, pentru toate regiunile din țară: Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia și la munte. Astfel, sunt prognozate temperaturile maxime și minime, pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

Per ansamblu, luna decembrie va fi una nomnală. „Valorile termice vor fi în general apropiate de mediile multianuale în aproape toata țara, local în sud-estul și sudul țării fiind posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decât în mod obișnuit”, se arată în prognoză.

De asemenea, ANM a întocmit o prognoză pentru intervalul 1-14 decembrie pe care gândul v-o prezintă mai jos:

Banat. În primele două zile ale intervalului valorile termice diurne se vor situa ușor sub mediile multianuale, cu o medie la nivelul regiunii de 3…4 grade. Ulterior, până spre data de 6 decembrie, temperatura va fi în creștere spre valori medii ale temperaturilor maxime de 7…8 grade. Regimul mediu al valorilor minime va fi de 0…2 grade în prima săptămână de prognoză, iar în a doua săptămână este estimată o scădere a regimului termic. Prin urmare, valorile maxime vor atinge o medie de 2 grade, iar media minimelor va deveni negativă, respectiv -3…-2 grade.

Vor fi precipitații moderate cantitativ și predominant sub forma de ploaie la începutul intervalului de prognoză, iar ulterior probabilitatea pentru precipitații, mixte, va crește după data de 6 decembrie.

Crișana. Temperatura va fi în scădere ușoara la începutul primei săptămâni de prognoză, astfel încât, în ziua de 2 decembrie, media maximelor diurne se va situa în jurul valorii de 4 grade, iar în intervalul 3 – 6 decembrie aceasta va urca spre 7…8 grade și vremea va deveni ușor mai caldă decât în mod normal la acestă dată. Minimele termice nu vor avea variații semnificative în prima săptămână, când se vor situa în jurul valorii de 0 grade. Începând cu data de 7 decembrie, mediile maximelor diurne vor scădea treptat de la 8 la 2 grade și aceeași tendințăa de scădere se va remarca și în cazul minimelor termice, spre valori medii de -4 grade la finalul intervalului.

În primele două zile se vor semnala ploi, local însemnate cantitativ, apoi probabilitatea pentru precipitații va scădea. Abia după data de 6 decembrie sunt așteptate din nou ploi, dar și lapovițe și ninsori mai ales spre finalul intervalului de prognoză.

Transilvania. Vremea va fi rece la începutul intervalului, cu maxime termice la nivelul întregii regiuni situate în jurul a 0 grade, însă ulterior, până spre data de 7 decembrie, temperaturile diurne vor crește spre valori normale pentru această perioadă, respectiv 3…4 grade, în medie. În a doua săptămână de pronoză, valorile termice vor scădea ușor și treptat, astfel încât mediile diurne se vor situa în jurul a -2 grade. Media valorilor minime va fi de -4…-2 grade, mai scăzuta în zilele de 5 și 6 decembrie, dar și spre sfârșitul intervalului de prognoză, când va fi de aproximativ -6…-7 grade.

Pe 1 și 2 decembrie, temporar, se vor semnala precipitații mixte ce vor favoriza depuneri de polei.

Probabilitatea pentru precipitații, în general slabe și predominant sub formă de ninsoare, va crește după data de 7 decembrie.

Maramureș. În primele două zile regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului, cu o medie a valorilor termice diurne de 4 grade și a celor nocturne în jurul a -2 grade. Între 3 și 6 decembrie temperaturile maxime la nivelul regiunii vor fi în creștere spre 6…7 grade, iar cele minime nu vor avea variații semnificative, astfel încât vremea va fi ușor mai caldă decât în mod obișnuit la început de decembrie. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel încât mediile diurne vor coborî spre 0 grade, iar media temperaturilor minime nocturne va scădea spre -5 grade.

Precipitații, predominant sub formă de ploaie, se vor semnala pe 1 și 2 decembrie, iar după data de 6 decembrie, temporar, vor fi ploi într-o primă etapă, apoi mai ales lapovițe și ninsori.

Moldova. Vremea va fi în general mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă a anului, pe toată durată celor două săptămâni de prognoză. Totuși, se va remarca o tendințăa de creștere a valorilor termice, astfel încât, în jurul datei de 7 decembrie, media regională a maximelor va fi de 2 grade, iar a temperaturilor minime va fi de -2 grade. În a doua parte a intervalului, valorile termice vor scădea ușor și treptat, mediile diurne vor coborî spre 0 grade, iar cele nocturne spre -6 grade. Pe 1 și 2 decembrie va ninge pe arii relativ extinse, iar în zonele de deal și de munte cantitățile de precipitații vor fi însemnate. În restul primei săptămâni de prognoză, doar pe arii restrânse vor mai fi fulguieli. Începând cu data de 8 decembrie, probabilitatea pentru precipitații, predominant sub formă de ninsoare, va fi în creștere.

Dobrogea. Intervalul de prognoză va debuta cu valori termice mai coborâte decât în mod normal pentru această dată, de aproximativ 0 grade Celsius, în medie, la scara întregii regiuni. Din data de 2 decembrie maximele diurne cresc ușor, astfel încât, în zilele de 6 și 7 decembrie, se vor situa peste media climatologica specifică perioadei, atingând 7…8 grade. La începutul celei de a doua săptămâni de prognoză, temperaturile scad spre o medie de 4…5 grade, în jurul căreia se vor menține ulterior. Regimul termic nocturn va avea o evoluție asemănătoare: până la sfârșitul primei săptămâni va avea loc o creștere ușoară și treptată a temperaturilor minime, care în dimineața zilei de duminică nu vor mai coborî sub 0 grade. Dar în a doua săptămână de prognoza minimele vor scădea din nou, iar la finalul intervalului vor redeveni negative, inclusiv pe litoral. În primele două zile din decembrie vor fi precipitații mixte, în general moderate cantitativ. Apoi, până spre sfârșitul primei săptămâni doar izolat vor mai fi condiții pentru ploi și, trecător, lapovițe. După data de 7 decembrie crește din nou probabilitatea pentru precipitații mixte.

Muntenia. În prima săptămână de prognoză temperaturile diurne cresc ușor, spre o medie la nivelul întregii regiuni de 4…5 grade, apoi scad treptat, cu aproximativ 2…3 grade până la sfârșitul celei de a doua săptămâni. Temperaturile minime rămân negative în cea mai mare parte a regiunii, cu cele mai scăzute valori în primele și în ultimele zile din interval, când media termică va fi de -5…-4 grade.
În zilele de 1 și 2 decembrie vor fi precipitații, predominant sub formă de lapoviță și ninsoare, pe arii extinse și în general moderate cantitativ. Ulterior, până la sfârșitul săptămânii, doar izolat vor fi mai ales ploi, apoi crește probabilitatea de precipitații mixte.

Oltenia. În primele două zile ale intervalului valorile termice rămân negative, atât noaptea cât și ziua, în toată regiunea, apoi cresc treptat, astfel încât, la sfârșitul primei săptămâni de prognoză și la începutul celei de a doua, se vor atinge valori medii de aproximativ 4 grade Celsius ziua și în 0…1 grad, noaptea.

În intervalul 1-3 decembrie vor fi precipitații mixte, în general moderate cantitativ, iar în următoarele 3 zile doar pe arii restrânse vor mai predomina ploile, slabe cantitativ. Începând cu data de 7 decembrie, probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în fiecare zi.

VREMEA la munte. Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme rece și temperaturi diurne negative, cu o medie de aproximativ -2 grade Celsius. Între 3 și 7 decembrie regimul termic diurn va crește usor, spre o medie a maximelor de 2…3 grade. În cea de a doua săptămână vremea se răcește din nou, iar de marți, 9 decembrie, vor predomina din nou valorile negative. Temperaturile minime vor avea valori medii între -4 grade în intervalul 4-7 decembrie și -7…-8 grade la sfârșitul perioadei de prognoză. În primele zile va ninge pe arii extinse, în general moderat cantitativ. Ulterior, până pe 7 decembrie, doar izolat mai sunt condiții pentru ninsori slabe, dar dupa această dată va ninge zilnic, local și temporar, în toate masivele montane.

Precipitații mai mari în luna ianuarie

În schimb, în luna ianuarie meteorologii prognozează o vreme normală, cu temperaturi medii lunare situate în limite apropiate de normele climatologice în majoritatea regiunilor, care ar trebui să fie între 7 grade și -2 grade Celsius. Aceeași prognoză arată că precipitațiile vor fi apropiate de mediile multianuale în estul și sudul țării, dar vor avea o tendință de excedent în celelalte regiuni.

Roxana Bojariu: „Anul 2014 poate fi cel mai cald an din ultimii 130 de ani”

Pe de altă parte, climatologul Roxana Bojariu de la ANM spune că nu înseamnă că temperaturile normale pentru începutul iernii nu înseamnă că nu avem încălzire globală, dar aceasta este distribuită uniform.

„În statistici se vede că avem veri din ce în ce mai calde. Pe de altă parte, este vorba de o creștere de până la două grade a temperaturilor în ultimii doi ani, însă nu pe toată suprafața țării, ci pe regiuni. Nu peste tot avem aceleași tendințe de creștere. Faptul că avem un început normal de iarnă nu înseamnă că nu avem schimbare climatică. Este interesant că am avut o lună octombrie dintre cele mai calde la nivel global. De fapt mai, iunie, august, septembrie, octombrie au fost lunile cele mai calde din 1980 încoace. Acest lucru ar putea crește probabilitatea ca anul acesta să fie unul dintre cei mai calzi ani din ultimii 130 de ani. În aceste luni s-au înregistrat temepraturi record”, a spus Roxana Bojariu.

Climatologul susține că iarna care urmează poate fi influențată de fenomenul El Nino, care se manifestă în zona tropicală din sudul Oceanului Pacific, ale căruit șanse să se producă până la finalul anului sunt de 58%. Acest fenomen generează anomalii climatice pe întreaga planetă, îndeosebi în zonele tropicale. Revenirea la normalitate este cunoscută sub denumirea de La Niña. „Fenomenul El Nino poate fi declanșat până la finalul anului, iar în funcție de intensitatea lui vremea din Europa va fi sau nu influențată. Un El Nino slab nu va influența Europa. Dacă este moderat ar putea avea influență asupra Europei este în partea a doua a iernii. Poți avea contraste, într-o parte va aerului să fie cald, iar în cealaltă parte să fie frig”, a mai spus Roxana Bojariu.

Recent, The European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) a dat publicității un raport prin care se arată că șansele ca fenomenul El Nino să aibă loc în acest an au crescut la 90%. Fenomenul El Nino este provocat de încălzirea nefirească a Oceanului Pacific și duce la uragane puternice sau secetă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia