Weber, despre ridicarea mașinilor din Capitală: Polițistul local nu este considerat agent constatator

Weber, despre ridicarea mașinilor din Capitală: Polițistul local nu este considerat agent constatator
Publicat: 28/08/2019, 14:45

„Noi în continuare credem că avem dreptate în interpretarea pe care o facem. Reglementările în România se fac cum se fac. De multe ori, ce face stânga nu știe dreapta. Noi avem mai multe acte normative care se referă la circulația pe drumurile publice, la sancționarea contravențiilor, termenul de «agent constatator» și așa mai departe. Aceste acte normative au fost modificate de vreo patru-cinci-șase ori în ultimii ani de zile. Niciodată, în niciunul din ele, nu s-a făcut referire la Poliția Locală. E adevărat că legea Poliției Locale spune că și Poliția Locală poate să ridice și poate să facă lucrul acesta. Dar niciodată, în legislația privind contravențiile, polițistul local nu e considerat agent constatator”, a declarat, miercuri, Renate Weber, Avocatul Poporului, în cadrul unei conferințe de presă.

Weber a spus că interpretarea corectă a unei sesizări trebuie făcută de o instanță de judecată.

„În final, ca să vezi care este interpretarea corectă, cred că ar trebui mers la o instanță de judecată, pentru că, totuși, numai judecătorul poate să facă acest lucru. De aceea am cerut noi prefectului să sesizeze instanța de judecată. Dacă prefectul nu o face și dacă o persoană particulară, poate să fie și o instituție, la un moment dat, se va trezi în situația în care mașina să îi fie ridicată de Poliția Locală, va putea să facă ea personal o sesizare la instanța de judecată sau să ne sesizeze pe noi. Dar, repet, noi avem o interpretare pe care o dăm unui ansamblu normativ. Interpretarea până la urmă însă, cea care trebuie să fie obligatorie, trebuie să vină de la o instanță de judecată”, a adăugat Avocatul Poporului.

Ea a mai precizat că Parlamentul poate să rezolve situația făcând o armonizarea legislativă din care toată lumea să fie lămurită despre ce este vorba.

„A fost dată o hotărâre de Guvern care dă posibilitatea Consiliului General să facă chestiunile tehnice care țin de ridicarea mașinilor și așa mai departe. Noi spunem că e în continuare o chestiune care ține de interpretare: cine este agentul constatator și care sunt limitele competențelor pe care acesta le are. Sigur, dacă mă întrebați pe mine, Parlamentul poate foarte simplu să rezolve acest lucru, făcând o armonizare legislativă din care toată lumea să înțeleagă foarte clar despre ce este vorba”, a afirmat Weber.

În urmă cu câteva zile, Avocatul Poporului a făcut o sesizare către Prefectura Capitalei, și a cerut atacara în contencios a hotărârii care prevede ridicarea mașinilor.

Reacția Avocatului Poporului a atras imediat nemulțumirea Gabrielei Firea, care a precizat că Avocatul Poporului „tinde să se transfore în avocatul nesmițirii”.

De altfel, Gabriela Firea a reacționat și miercuri cu privire la ridicarea mașinilor și a precizat că un polițist local poate fi un agent constatator.

„Am observat că în ultima perioadă Avocatul Poporului s-a specializat în a nu apăra poporul pentru pentru că eu, ca și dumneavoastră, văd că sunt foarte multe probleme în țară în toate domeniil. Sunt peste tot nemulțumiri, și până la urmă este normal să fim activi și din punct de vedere civic și social. Am rămas profund neplăcut surprinsă de faptul că aceeași instituție a Avocatului Poporului, în primul rând nu a catadicsit să citească Legea Poliției Locale, să observe, spre exemplu, că Poliția Locală are printre atribuții și rolul de a dirija circulația sau de a aplica anumite sancțiuni, cum ar fi contravenții, și a transmis o adresă către Prefectura Capitalei sugerându-i prefectului Capitalei să conteste la CCR Regulamentul Primăriei Capitalei de ridicare a autoturismelor parcate în fața spitalelor, școlilor, care blochează căile de acces pentru urgență, care blochează tramvaiul, troleibuzul”, a declarat, miercuri, Gabriela Firea.

Potrivit edilului Capitalei, în două zile s-a ridicat 17 mașini parcate neregulamentar pe străzile Capitalei.

„Așa cum știți, s-au ridicat în ultimele două zile 17 autoturisme în Capitală, dar nu au fost abuzuri așa cum citisem anterior, nu au fost ridicate mașini acolo unde au fost parcate, să spunem oarecum la mica înțelegere, deși la distanță mică era un semn de parcare interzisă”, a mai precizat Gabriela Firea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”