Zăcământul de aur de la Baia de Arieș, explorat de o firmă fără angajați, administrată de un șef PSD. Reacția liderului PSD Costinești

Zăcământul de aur de la Baia de Arieș, explorat de o firmă fără angajați, administrată de un șef PSD. Reacția liderului PSD Costinești
Zăcământul de aur de la Baia de Arieș, explorat de o firmă fără angajați, administrată de un șef PSD

Agenția Națională pentru Resurse Minerale a eliberat o licență de explorare privind exploatarea resurselor de minereuri polimetalice și auro-argentifere din perimetrul Geamăna – Colții Lăzarului, aflat în zona orașului Baia de Arieș, din județul Alba, companiei Blueberry Ridge Minerals, iar primarul orașului, Traian Pandor, a declarat corespondentului MEDIAFAX că societatea are astfel dreptul să realizeze prospecțiuni geologice în zonă pentru a obține informații privind zăcământul de aur.

Primarul din Baia de Arieș a spus că firma avea deja, din 2013, un certificat de urbanism eliberat de administrația locală pentru realizarea de prospecțiuni geologice, iar ulerior a obținut licența care îi permite să facă acest lucru, însă o viitoare exploatare propriu-zisă ar presupune alte avize și autorizații de la autoritățile de mediu.

Traian Pandor a adăugat că prospecțiunile pe care ar urma să le realizeze compania se vor face pe terenuri proprietate privată, care aparțin unor localnici, și nu pe cele din domeniul statului, în zone greu accesibile.

„Noi, ca administrație locală, am eliberat doar certificatul de urbanism pentru prospecțiuni geologice și am făcut-o în baza unor legi. Administrația locală nu poate face altceva, pentru că nu eliberăm avize de mediu sau licențe. Despre faptul că firma ar fi într-un apartament, că nu ar avea angajați, ceea ce mă întreabă în ultima perioadă presa, eu nu am de unde să știu”, a declarat Pandor.

Întrebat ce părere au localnicii despre o posibilă exploatare minieră a aurului în zona Baia de Arieș, primarul a spus că „părerile sunt împărțite”.

„Părerea mea personală este că Baia de Arieș a fost unul dintre cele mai dezvoltate orașe din minerit. Acum e discutabilă tehnologia folosită pentru extracția aurului, mai ales dacă ar fi vorba de cianuri. Nu sunt însă în măsură să vă răspund, aici trebuie să se pronunțe autoritățile competente. Dar vă spun că noi, la Baia de Arieș, avem nevoie de locuri de muncă ca de aer”, a afirmat edilul.

El a adăugat că nu a avut niciun contact cu reprezentanții firmei Blueberry Ridge Minerals, precizând că singura atribuție a administrației locale în acest caz a fost eliberarea certificatului de urbanism pentru prospecțiuni geologice.

Localnicii din zona Baia de Arieș susțin că încă de anul trecut au aflat despre faptul că o firmă ar urma să exploreze și apoi să deschidă o mină de aur, iar unii ar fi fost și contactați pentru a permite prospecțiuni geologice pe terenurile lor.

Foștii mineri povestesc că zăcământul de la Baia de Arieș ar fi extrem de bogat și, chiar dacă nu se ridică la mărimea celui de la Roșia Montană, tot ar fi vorba de zeci de tone de aur.

Potrivit primarului Pandor însă, datele privind mărimea zăcământului de aur din zona Baia de Arieș sunt secrete.

Conform site-ului Ministerului Finanțelor Publice, societatea Blueberry Ridge Minerals SRL a fost înființată în 2011 la Deva, având ca obiect de activitate „extracția altor minereuri metalifere neferoase”, iar de atunci și până în 2015 nu a avut niciun angajat. În anul 2014, firma avea cifră de afaceri zero, venituri de 13.823 de lei și cheltuieli de 80.261 lei, înregistrând o pierdere de 66.438 lei.

Datele de la Registrul Comerțului arată că societatea a fost înființată de cetățeanul american John Ernest Dahlman ca acționar unic, fiind administrată de Emanuela Gavrilă.

Ema Gavrilă a explicat, într-o declarație acordată corespondentului MEDIAFAX, de ce compania nu are angajați și de ce este pe pierdere.

„Așa cum se vede, compania este pe pierdere pentru că este o companie înființată în mod expres pentru acest perimetru. Nu este o companie care prestează diverse alte activități, este o companie exclusiv pentru acest lucru. Eu am firmă din 1993. știu bine cum funcționează administrația unei companii. Vreau să subliniez că eficientizarea cheltuielor unei firme se face nu prin a ține mulți angajați într-un moment în care ei nu au ce face pe acolo, ci a externaliza serviciile. Am angajat companii de geologi, companii de topografi, firme specializate în efectuarea lucrărilor pe care noi a trebuit să le facem de-a lungul acestor patru ani de când funcționăm. O companie de acest gen poate deveni profitabilă în momentul în care va produce aur, dacă va produce, nu știm, s-ar putea ca în această zonă aurul să nu existe sau să existe într-o compoziție foarte dificil de scos și ineficientă ca și costuri”, a declarat Ema Gavrilă pentru MEDIAFAX.

Ea a mai precizat că nu știe cât poate dura perioada de explorare.

„Se fac foraje specifice acestor lucrări, se bagă tuburi în adâncime, se scot carote de minereu și se duc la analize și se vede dacă există sau nu minereu acolo. Poți să faci un singur foraj și să ai un rezultat de excepție că este o rezervă fantastică acolo sau să faci trei ani aceste foraje. Nu se poate da un termen”, a explicat Ema Gavrilă, care a precizat că licențele de explorare se acordă pe o perioadă de cel mult cinci ani.

Ea a mai spus că ideea înființării unei firme cu un asemenea specific i-a venit în urmă cu patru ani atunci când valoarea aurului pe piața internațională era la un nivel ridicat, iar obținerea acestei licențe de explorare a fost un lucru ușor.

„Am făcut firma în 2011, am citit legislația, a fost un lucru ușor, nimic complicat. Nu e nimic de ascuns și nu e nicio minune ce am făcut eu”, a spus Ema Gavrilă.

Ea a menționat și că firma pe care o administrează a fost singura interesată de perimetrul respectiv.

„Am văzut în presă că ar mai fi aplicat cineva pe perimetrul nostru. Nu, am fost singurii, tocmai de asta a și fost atât de ușor, nu a mai interesat pe nimeni perimetrul nostru. Probabil nu este atât de bun dacă nu a mai candidat nimeni, am fost singurii aplicanți”, a mai declarat Ema Gavrilă.

Emanuela Gavrilă este președinte al PSD Costinești și este cunoscută ca fiind o apropiată a senatorului Alexandru Mazăre, cu care ar fi avut o relație. Alexandru Mazăre este fratele fostului primar al Constanței Radu Mazăre.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ce meserie a avut Nicolae Ceaușescu în tinerețe. Chiar el a demolat clădirea unde a...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Loredana Groza, show pe internet cu posteriorul la vedere în timpul masajului! FOTO
Inchide