Zeci de apicultori din țară și din Ungaria, la Festivalul Mierii de la Miercurea Ciuc

Zeci de apicultori din țară și din Ungaria, la Festivalul Mierii de la Miercurea Ciuc
Zeci de apicultori din țară și din Ungaria participă la Festivalul Mierii care are loc, sâmbătă și duminică, în premieră, la Miercurea Ciuc, iar un juriu format din specialiști îi va premia pe producătorii care au cele mai bune produse, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Zeci de apicultori din țară și din Ungaria participă la Festivalul Mierii care are loc, sâmbătă și duminică, în premieră, la Miercurea Ciuc, iar un juriu format din specialiști îi va premia pe producătorii care au cele mai bune produse, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Festivalul Mierii a debutat sâmbătă, cu defilarea cavalerilor mierii, unii dintre ei veniți de la mare distanță, din țară și din Ungaria.

Ei au pornit de pe platoul din fața Palatului Administrativ, aflat în centrul municipiului Miercurea Ciuc, și s-au îndreptat către biserica Millenium, unde a avut loc slujba de sfințire a mierii.

Ulterior, cavalerii au defilat pe străzile orașului, invitând locuitorii la degustare și la distracție.

Pe platoul din centrul municipiului, zeci de apicultori și-au expus produsele, care mai de care mai îmbietoare, de la mierea alimentară de salcâm, de tei, de rapiță sau de flori de munte, până la produse cosmetice pe bază de lăptișor de matcă.

„Oricine poată să găsească cel puțin un produs care să fie pe gustul său, ori să-l ajute să-și îmbunătățească starea de sănătate. De exemplu, mierea de rapiță este foarte bună pentru cei care au probleme cu osteoporoza sau cu stomacul, iar un borcan cu o combinație din miere de salcâm, polen, propolis și lăptișor de matcă face minuni pentru organism. Lăptișorul de matcă este binecunoscut în rândul doamnelor ca ingredient nelipsit din cremele cosmetice, dar crud, în stare pură, este recomandat și ca imunizant și tonifiant general, indicat pentru sporirea rezistenței la efort fizic și psihic, ajutând, totodată, la reducerea colesterolului din sânge și la întârzierea procesului de îmbătrânire”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Kovacs Attila, un apicultor din Odorheiu Secuiesc.

În afara produsului care a dat numele festivalului și care a putut fi degustat de toată lumea, cei interesați au mai putut achiziționa direct de la producători săpunuri, loțiuni, creme, chiar și lumânări decorative, toate din produsele stupului.

Prețurile nu au fost mai mari decât în piață sau în magazinele de specialitate.

„Toate produsele sunt naturale sută la sută, sunt produse bio” a declarat, la rândul său, președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Albine din Harghita, Lazar Tibor.

Locuitorii orașului care au decis să-și petreacă o parte din zi pe platoul din fața Palatului Administrativ au parte și de o atmosferă plăcută, întreținută de ansambluri folclorice din zonă.

Duminică, la ora 10.00, cavalerii mierii vor defila din nou pe străzile orașului, invitând populația la o nouă degustare și să cumpere produse apicole, în programul zilei fiind incluse mai multe concursuri de desene și recitaluri susținute de copii.

În jurul orei 13.00, un juriu format din specialiști va degusta sortimentele de miere prezentate la festival, crescătorii de albine ale căror produse vor încânta prin savoare și proprietăți deosebite urmând să fie premiați.

Festivalul Mierii de la Miercurea Ciuc este organizat de Asociația Crescătorilor de Albine Harghita, în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean și, potrivit președintelui Lazar Tibor, scopul principal al acestuia este „de a-i învăța pe oameni să consume mai multă miere și să conștientizeze beneficiile extraordinare ale acesteia și ale celorlalte produse apicole”.

Potrivit statisticilor Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACAR), consumul de miere în țara noastră se află mult sub media europeană, deși România ocupă locul patru în Europa din punctul de vedere al producției de miere.

Un român consumă aproximativ 400-500 de grame de miere pe an, în vreme ce europenii înregistrează un consum anual care variază între 1,5 și 2,5 kilograme, chiar trei kilograme în țările nordice.

Datele deținute de ACAR mai arată că România produce anual aproximativ 20.000-22.000 de tone de miere și consumă doar jumătate din producție, restul plecând pe piața externă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...