Zgonea: Bugetul Sănătății crește cu 2,6 miliarde lei; desigur, nu este mare față de media europeană

Zgonea: Bugetul Sănătății crește cu 2,6 miliarde lei; desigur, nu este mare față de media europeană
Publicat: 21/11/2013, 15:47
Actualizat: 19/05/2015, 20:39

Bugetul real al Ministerului Sănătății în 2013 a fost de 5,2 miliarde de lei și va crește cu 2,6 miliarde de lei, ajungând la 7,8 miliarde de lei, desigur aceste fonduri nefiind mari față de media europeană și față de nevoile sistemului, a spus joi președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

„Din punctul meu de vedere, sănătatea nu este un cost, sănătatea este o investiție în viitor. Din păcate, performanțele sistemului sanitar românesc au scăzut până la un nivel îngrijorător, care pune în primejdie nu numai sănătatea generației actuale, dar și perspectivele de îmbunătățire a capacității sistemului sanitar de a asigura o sănătate adecvată generațiilor viitoare”, a spus președintele Camerei Deputaților.

Valeriu Zgonea a precizat că statisticile plasează România pe primele locuri în Europa la prevalența unor boli grave, unele dintre ele eradicate de ceva vreme în alte țări.

„Trebuie să punem accentul pe monitorizare și prevenție, trebuie să reabilităm medicina în mediul rural, unde în primăvara lui 2011 au fost desființate, fără discernământ, dispensare și spitale. Știu foarte bine că avem dificultăți în susținerea programelor de sănătate, a programelor de investiții în infrastructură și în aparatură medicală. Sunt probleme în asigurarea necesarului de medicamente și de materiale sanitare. Salariile medicilor și ale personalului medical sunt departe de nivelul salariilor din Uniunea Europeană, iar suma alocată pentru cheltuielile cu sănătatea în România este de trei ori mai mică decât media europeană”, a mai spus Zgonea.

Președintele Camerei Deputaților a adăugat că bugetul alocat Sănătății pentru 2014 va fi mai mare decât cel din acest an.

„Am văzut în presă multe titluri care spuneau exact contrariul, că Sănătatea primește mai puțini bani. Adevărul este că bugetul Sănătății crește. Anul acesta, Sănătatea a avut un buget de 8,7 miliarde de lei, dintre care 5,2 miliarde de lei pentru cheltuieli curente și, separat, 3,5 miliarde de lei alocați pentru plata arieratelor. România, ca stat membru UE, a trebuit să se încadreze în prevederile Directivei europene 2011/7/UE, potrivit căreia statele trebuie să-și plătescă facturile la maximum 60 zile. Ca atare, Guvernul USL a plătit facturile spitalelor la medicamente, care au fost lăsate cu restanțe de peste 300 de zile de către fosta guvernare, ceea ce a însemnat un cost de 3,5 miliarde de lei”, a declarat Zgonea.

El a precizat că bugetul real al Ministerului Sănătății în acest an a fost de 5,2 miliarde de lei, iar în 2014 bugetul Sănătății va fi în creștere cu 2,6 miliarde de lei, ajungând la 7,8 miliarde de lei.

„Desigur, bugetul nu este mare față de media europeană și față de nevoile sistemului, dar este important faptul că se acordă mai mulți bani, este important faptul că avem cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană și în 2014 vom avea cel mai mare PIB de după Revoluție, deci vom avea șanse să alocăm mai mulți bani pentru Sănătate, pentru Educație, să ajungem la un nivel decent, să rezolvăm probleme care nu și-au găsit rezolvarea în 20 de ani”, a adăugat Zgonea.

Președintele Camerei a mai spus că în 2014 cresc veniturile medicilor rezidenți prin acordarea unei burse lunare neimpozabile de 150 de euro, dar și sumele pentru investiții și dotarea cu aparatură medicală a unităților sanitare.

„Mai avem multe de făcut. Reducerea inechității și inegalităților în asigurarea îngrijirilor medicale, înlăturarea barierelor geografice și economice în accesul la îngrijiri medicale rămân unele dintre cele mai importante deziderate ale sistemului de sănătate din România. Avem nevoie de un sistem medical care să asigure accesul universal al populației la îngrijiri medicale în funcție de nevoile clinice, și nu de posibilitățile de plată, să asigure întreaga gamă de servicii medicale, de la asistență primară, asistență comunitară, secundară și spitalicească. De asemenea, trebuie să includă un sistem de îmbunătățire a calității serviciilor și minimalizarea erorilor și, nu în ultimul rând, să asigure condiții corespunzătoare de muncă și salarizare întregului personal medical. Obiectivul general trebuie să fie îmbunătățirea stării de sănătate a populației, creșterea speranței de viață pentru toți cetățenii și a anilor de viață fără boală”, a conchis Zgonea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple