Zi de doliu național sâmbătă, pentru înmormântarea Reginei Ana

Zi de doliu național sâmbătă, pentru înmormântarea Reginei Ana
Publicat: 13/08/2016, 08:58

Sâmbătă, începând cu ora 9.30, oficiali ai statului român, alături de membri ai Familiei Regale, membrii Familiilor Regale străine, precum și de reprezentanți ai Casei Majestății Sale Regelui vor fi prezenți la Palatul Regal din Calea Victoriei pentru a asista la o slujbă religioasă ortodoxă, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La ora 10.55, sicriul cu corpul neînsuflețit al Reginei Ana va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal, în fața palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă, iar accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți.

O slujbă religioasă de rit catolic va fi oficiată de Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de București, având alături ierarhi și un sobor de preoți catolici și se va încheia la ora 11.20.

De la ora 11.35 la ora 12, cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piața Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piața Romană – Piața Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire și nu se va face slujbă religioasă. De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obișnuită, către Curtea de Argeș, în intervalul orar 12 – 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoșoaia, Buftea, Titu, Găești, Topoloveni, Pitești, Curtea de Argeș.

La ora 15.00 va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezența Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment, iar publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeș.

La funeraliile Majestății Sale Defuncte Regina Ana a României vor lua parte pe lângă ASR Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena, ES domnul Alexander Philips Nixon, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria, domnul Nicolae Medforth-Mills și domnișoara Elisabeta Maria Biarneix, membri ai Familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei, Germaniei, dar și membri ai familiilor regale din alte țări europene.

Regele Mihai I nu va participa la aceste evenimente, din motive de sănătate.

Programul Funeraliilor Reginei Ana a României, comunicat de reprezentanții Casei Regale, este următorul:

– Ora 09.30 – 09.50 – Membrii Familiei Regale române sosesc la Palatul Regal, Sala Tronului.

– Ora 09.40 – Musafirii străini sosesc la Palatul Regal, Sala Tronului.

– Ora 10 – Membrii Familiilor Regale străine sosesc la Palatul Regal, Sala Tronului.

– Ora 10.10 – 10.20 – Garda la Catafalc a membrilor Casei Majestății Sale Regelui.

– Ora 10.20 – Garda la Catafalc a membrilor Consiliului Regal (ASR Principele Lorenz al Belgiei, dl Andrew Popper, dl Anders Lindberg, Maestrul Adrian Vasiliu).

– Ora 10.20 – Sosirea la Palatul Regal a oficialilor statului din România.

– Ora 10.20 – Garda la Catafalc a Principeselor Regale (Principesa Moștenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria).

– Ora 10.30 – Slujbă religioasă ortodoxă, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

– Ora 10.40 – 10.50 – Ieșirea din Palatul Regal a membrilor Familiei Regale române, membrilor Familiilor Regale străine, oficialilor statului român, a reprezentanților credinței, membrilor Consiliului Regal, membrilor Casei Majestății Sale Regelui.

– Ora 10.50 – Sicriul iese din Palatul Regal spre Piața Palatului, în următoarea ordine: un militar care poartă crucea, de Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de București, sicriul purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, un militar care poartă o coroană cu flori albe, un militar care poartă stindardul Reginei, urmați de Principesa Moștenitoare și Principele Radu. Bisericile din împrejurimi vor trage clopotele.

– Ora 10.55 – Așezarea crucii în spatele sicriului. Așezarea sicriului pe catafalcul din Piața Palatului Regal, poziționarea stindardului și a coroanei rotunde de flori albe. Principesa Moștenitoare și Principele Radu se vor opri înaintea catafalcului și vor aștepta punerea sicriului, a crucii, a stindardului, a florilor.

– Ora 11 – Semnal funerar de trompetă ce marchează începerea slujbei religioase.

– Ora 11 – 11.20 – Slujba religioasă va fi oficiată de Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de București, având alături ierarhi și un sobor de preoți catolici. Sicriul va fi încadrat la cele patru colțuri de 4 militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” și la dreapta și la stânga lui, pe mijloc, de doi Cavaleri ai Ordinului de Malta, care vor ține două lumânări aprinse.

– Ora 11.20 – Încheierea ceremoniei religioase va fi marcată de un semnal lung de trompetă, apoi Orchestra Reprezentativă a MapN va începe lucrarea muzicală funebră, care va dura până când sicriul este pus în mașina mortuară.

– Ora 11.20 – 11.30 – Militarii iau sicriul de pe catafalc și îl așază în mașina mortuară, alături de crucea de lemn, coroana de flori albe și stindardul Reginei.

– Ora 11.30 – Mașina mortuară parcurge încet câțiva metri, este flancată de 12 jandarmi călare (care urmează să fie așezați 6 în față și 6 în spate) apoi pornește convoiul. Când caii și mașina mortuară au pornit, bisericile din împrejurimi vor trage clopotele.

– Ora 11.40 – 12 – Cortegiul de mașini traversează Piața Palatului Regal, Bulevardul Magheru, Piața Romană. La Piața Romană, călăreții se vor retrage și se va continua traseul cu viteză mică în direcția Piața Victoriei, Bulevardul Aviatorilor, Piața Charles de Gaulle, Bulevardul Mareșal Prezan până la Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu avea loc nicio oprire și nu se va face slujbă religioasă.

– Ora 12 – Deplasarea de la Arcul de Triumf spre Curtea de Argeș pe traseul Chitila – Găești – Topoloveni – Pitești – Curtea de Argeș. Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

– Ora 14.30 – Sosirea la intrarea în parcul Mânăstirii Curtea de Argeș a Familiei Regale române și străine și a musafirilor străini.

– Ora 14.45 – Sosirea la intrarea în parcul Mânăstirii Curtea de Argeș a convoiului mortuar.

– Ora 14.50 – Coborârea sicriului din mașina mortuară, purtat de cei 8 militari. Sicriul va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală și așezat pe catafalc. Așezarea crucii în spatele sicriului, poziționarea stindardului și a coroanei rotunde de flori albe.

– Ora 15 – Slujba de înmormântare oficiată de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului având alături ierarhi și un sobor de preoți ortodocși.

– Ora 15.30 – Purtarea sicriului în Noua Catedrală. Urmează sicriului doar Familia Regală și soborul de preoți

– Ora 15.35 – Ceremonia religioasă a îngropării. Caracter strict privat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului