Ziua în care ICR Viena a fost „atacat” de alegători. Cum au negociat polițiștii din Austria cu românii. „Mi-e teamă pentru turul doi”

Ziua în care ICR Viena a fost „atacat de alegători. Cum au negociat polițiștii din Austria cu românii. „Mi-e teamă pentru turul doi
Publicat: 06/11/2014, 18:24
Actualizat: 22/03/2019, 05:21

Sute de români nu au reușit să voteze duminică nici în Capitala Austriei, cu toate că au stat cu orele la cozile formate în fața Ambasadei României de la Viena și a ICR-ului.

Dacă la Ambasadă li s-au închis ușile în nas, români aflați la secția de votare de la ICR au fost nevoiți să dea explicații polițiștilor vienezi, chemați la fața locului de un membru al comisiei care a acuzat un „atac” al cetățenilor veniți la vot, scrie RFI.

Mai mult, purtătorul de cuvând al Ambasadei României de la Viena susține că reprezentanții partidelor din comisie ar fi oprit „la ordin” votarea, cu toate că s-ar fi putut găsi soluții pentru a se asigura că un număr mai mare de alegători reușește să-și exprime o opțiune în legătură cu viitorul președinte al României.

Comisia de la Viena a chemat poliția, acuzând un „atac”

La ora 21 și cinci minute, la sediul ICR a apărut Poliția vieneză, chemată la fața locului pentru că instituția ar fi fost „atacată”, după cum a confirmat pentru RFI purtătorul de cuvânt al biroului de poliție Viena, inspectorul șef Roman Hahslinger.

Apelul venise din partea președintelui biroului electoral din secția 18, Andreea Amza Andras, iar cererea a fost procesată de ofițerul Patrick Maierhofer, care a trimis mai multe patrule la față locului.

Membrii comisiei au anunțat încheierea votului și s-au retras într-o altă încăpere cu ștampilele. Cetățenii români care nu apucaseră să voteze au rămas în clădirea ICR pentru a da explicații polițiștilor austrieci.

„O doamnă care s-a prezentat Andreea Amza ne-a anunțat că nu mai avem voie să votăm. Oamenii au început să se agite, să caute legile pe internet. Au intrat cu forța în camera de votare. Comisia a luat urna, au închis-o și s-au retras în altă cameră. În cinci minute au intrat aproximativ 10 polițiști. Un polițist de la intrare avea un câine. Unii au fost intimidați, alții s-au iritat”, a povestit pentru gândul Joshua Schluster, unul dintre cetățenii români aflați în sediul ICR.

Oamenii au cerut explicații, iar polițiștii le-au explicat că oficialii români se tem să iasă pentru a sta de vorbă cu ei.

„Ceream să vorbim cu domnul consul. Polițiștii ne spuneau că oficialilor le este frică să stea de vorbă cu noi”, spune Schluster. Nemulțumiți, cetățenii au observat că, sprijinit de un perete, stătea un domn la cravată.

„O doamnă l-a întrebat > și a plecat capul, că da, el e. Era cu noi în sală, ca un spion. Chiar așa?”, își amintește tânărul.

„Am început să punem camerele pe el și a plecat”, ne-a mai spus el.

Schluster a părăsit sediul ICR la ora 23:30, fiind printre ultimii plecați din secția de vot. El spune că va merge la vot și în turul doi, în ciuda modului în care s-a organizat scrutinul.

Poliția vieneză: Cetățenii români nu s-au manifestat violent

Roman Hahslinger susține că din cele constatate de ei a rezultat că nu a existat nicio amenințare sau un atacat, dar și că cetățenii români nu s-au manifestat violent.

Adrian Adam, purtătorul de cuvânt al Ambasadei României de la Viena, s-a arătat la rândul său uimit de faptul că membrii comisiei au acuzat un „atac” al alegătorilor.

„Probabil că oamenii nemulțumiți au fost mai vocali”, a spus el.

Partidele ar fi cerut de la București oprirea votului în diaspora

Sute de români nu au mai apucat să voteze deși au așteptat cu orele în frig. Comisia ar fi putut să poftească un număr cât mai mare în secția de vot, astfel încât, chiar dacă s-ar fi făcut ora 9, ei să poată vota. În schimb, românii au fost ținuți într-o sală adiacentă, iar ușile s-au închis la ora 21. Adam susține că reprezentanții partidelor din comisie au primit dispoziții din România să procedeze în acest mod.

„Reprezentanții partidelor din comisie au primit acest … eu știu … ordin sau cum să îi spun … această cerere de la șefii lor ca la ora 9 să oprească orice activitate”, a spus Adam.

„În sâmbăta de dinaintea alegerilor s-a convenit cu toți membrii comisiei, inclusiv cei patru de la partide, că se va permite accesul tuturor celor care se află în incintă. Duminică la 21:00, dânșii au refuzat să mai facă acest lucru. Deci, aici lucrurile sunt foarte clare”, a argumentat el, adăugând că „oamenii de la partide s-au ridicat și au spus că nu mai sunt de acord cu continuarea votului și că în caz contrar cer invalidarea votului și denunț penal împotriva colegilor noștri”.

Întrebat dacă reprezentanții partidelor decid aceste lucruri, purtătorul de cuvânt al Ambasadei a precizat că „păi, dânșii sunt membri în comisie. Comisia nu poate să funcționeze în momentul în care ei nu mai sunt de acord să funcționeze comisia”.

Cine a făcut parte din comisia de la ICR

Din comisia de la secția de vot din cadrul ICR Viena au făcut parte trei membri numiți de Ministerul Afacerilor Externe și patru reprezentanți ai partidelor politice: Ionica Armanca, de la PSD-UNPR-PC, Mihai Titi Pușcașu, din partea ACL, un reprezentant al PMP și unul al ecologiștilor, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral pentru Străinătate (BES).

Tot BES a transmis RFI că reprezentantul PMP ar fi plecat de dimineață acuzând probleme de sănătate, dar și că reprezentantul ecologiștilor ar fi părărăsit la rândul său secția de votare. Din procesul verbal al secției reiese însă că ei s-ar fi întors, semnăturile lor figurând pe acest document, potrivit spuselor lui Adam care a adăugat că doar semnătura reprezentantului ACL lipsește.

Se pare că acesta ar fi fost prins de partea cealaltă a cordonului de poliție chemat de colegii săi de comisie.

Ionica Armanca a fost desemnat reprezentant PSD-UNPR-PC de către reprezentantul PSD din BES, avocatul Silviu Udangiu. Contactat telefonic de RFI, avocatul Udangiu nu a putut nici să infirme, nici să confirme „ordinul” primit sau dat pentru încheierea votului din secției din Viena.

Cristina Păduraru, cea care l-a desemnat pe Mihai Titi Pușcașu în comisia de la ICR susține că ACL nu a transmis astfel de „ordine” reprezentanților din diaspora.

Așteptări pentru turul II: Oamenii ies la vot deja enervați, supărați

Andreea Drăgan se numără printre „norocoșii” care au reușit să voteze duminică la Viena, „cu chiu cu vai, la nouă fără zece”.

Ea a ajuns la sediul Ambasadei în jurul orei 18:00, și-a lăsat soțul la coadă și a dat o fugă până la ICR să vadă dacă acolo sunt mai puțin oameni.

„Da de unde”, ne-a spus Drăgan. Întoarsă la Ambasadă, ea a așteptat alături de sute de Românie la coada ce ocupa tot trotuarul din fața instituției.

Incidente au fost și la această secție. La ora 20:00, comisia ar fi încercat să închidă porțile, însă oamenii s-au revoltat.

„S-au scandalizat. Erau oameni care au venit din afara Vienei. După patru-cinci ore de așteptare… au împins în porți și am reușit să le deschidem. Eu am reușit să mă strecor și să intru”, a povestit Drăgan pentru gândul. Cu toate că oamenii au avut voie să-și completeze declarațiile din fața clădirii, lucrurile s-au mișcat foarte încet, susține tânăra.

Ea spune că va merge la vot și în turul al doilea, însă cu teamă.

„După tot circul ăsta, mi-e teamă pentru turul doi. Omul pleacă în turul doi deja enervat, supărat. Se duc de acasă puși pe scandal. Am o grămadă de prieteni care n-au votat în turul întâi și care spun că vor ieși în turul doi”, ne-a mai spus Drăgan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Noua ordine mondială. Ungurii se pregătesc. Ce plan are Viktor Orban
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului