ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI. Ce își doresc olimpicii de la România

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI. Ce își doresc olimpicii de la România
Publicat: 01/06/2014, 11:24
Actualizat: 23/10/2014, 15:23

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI. Vlad Mihai Mandric, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București, este unul dintre olimpicii la chimie care au adus de curând primul loc la Olimpiada Internațională de Chimie „D. Mendeleev”, ce s-a desfășurat în Rusia. Vlad spune că nu-și poate imagina viitorul fără eprubete și pahare Berzelius. „Sunt fascinat de rezultatele experimentale obținute în laboratorul de chimie. Scriu reacții complicate, modelez matematic fenomene și procese și fac tot felul de calcule, iar când ajung la masa de lucru am convingerea că voi reuși”, spune Vlad, în interviul acordat gândul de Ziua internațională a copilului.

Când își va termina studiile, ar vrea să devină fie inginer chimist, fie profesor. „Sper ca toate acestea să nu fie doar exaltarea tinereții, ci să reprezinte drumul pe care trebuie să-l urmez. Dacă m-aș lăsa călăuzit de cuvintele pline de har ale Sfântului Ioan Gură de Aur – „Lucrarea dascălilor este mult mai grea și mai mare decât lucrarea mâinilor”, atunci as alege-o pe cea de dascăl”, arată olimpicul.

Vlad se vede trăind în România, cu toate că mulți dintre olimpicii noștri internaționali pleacă în străinătate. Dacă ar deveni președintele României, Vlad ar aduce în viața publică oameni de valoare și în același timp ar încerca să reașeze scara valorilor.

„Aș pune capăt diletantismului, șarlatăniei și demagogiei, căutând mereu adevărul, așa cum, cu multa înțelepciune spunea Nicolae Iorga : „Adevărul este pretutindeni, dar nu-l recunoaște decât cel care-l caută”, spune Vlad. Elevul ar investi masiv în domenii precum agricultura, nanotehnologii, cercetare, sănătate, apărare.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI. Andrei Pașa, o nouă stea a matematicii

Un alt olimpic, dar la matematică, Andrei Pașa, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național Iași, este considerat noua stea a Iașiului în materie de matematică. Încă de la gimnaziu, Andrei a luat numeroase medalii la concursurile naționale și internaționale de matematică. Spune că și-ar dori ca România să rămână la fel, însă ceea ce ar trebui să fie altfel sunt locuitorii ei. „O țară nu este și nu trebuie să fie într-un fel anume pentru un cetățean de-al ei, acum sau în viitor. Ea este și atât. Este țara ta”, spune Andrei, în interviul acordat de Ziua internațională a copilului.

Andrei Pașa, olimpic internațional la matematică

Dacă ar deveni președintele României, Andrei și-ar canaliza toate eforturile către cultură și educație. România e „țara care s-a descurcat până la urmă de-a lungul istoriei, supraviețuind planurilor și ideilor venite din interiorul sau din exteriorul său, de la cei care au abuzat de multe ori de puterea pe care au avut-o la un moment dat”, spune el.

„Pentru ca să poată exista în continuare, nu doar ca un simplu ținut, eventual doar un reper geografic pentru granițele altor țări, are nevoie de cultură și de educație, deci aici s-ar canaliza toate influențele mele. Dacă acesta va fi considerat tot un abuz, sunt gata să mi-l asum, cu orice preț”, conchide Andrei.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI.Theodor Lucescu: „Modelul de învățământ este învechit, copiii învățând cu din ce în ce mai puțină plăcere”

Theodor Lucescu, olimpic internațional la matematică, elev la Liceul Internațional de Informatică, își dorește o Românie cu posibilități nelimitate. „Aș vrea să fie un loc în care îți poți urma pasiunile, iar locul de muncă să fie plătit suficient de bine pentru a duce un trai decent, indiferent de profesie. De asemenea, o țară ideală ar trebui să renunțe la promovarea în exces a non-valorilor societății, uitând cu desăvârșire de cei care aduc prestigiu țării pe plan internațional”, spune Theodor Lucescu, de Ziua internațională a copilului.

Olimpicul crede că educația ar trebui să fie prioritatea oricărui președinte. În cazul în care el ar ocupa prima funcție în stat, Theodor ar investi foarte mult în sistemul de educație.

„Modelul de învățământ este învechit, copiii învățând cu din ce în ce mai puțină plcere. O prima schimbare pe care aș face-o ar fi schimbarea manualelor, care conțin prea multă informație, greu de reținut. Toți elevii învață acum pentru note, pentru un examen, uitând totul de-a lungul timpului. Ei trebuie învățați ca scopul învățământului nu este acela de a trece testele, ci de ați forma o cultură generală vastă, care te va ajuta mai târziu să îți descoperi pasiunile și să îți alegi ce vrei să faci în viață”, a spus Theordor.

Olimpicul mai are în plan curățarea sistemului de învățământ de profesorii fără vocație, dar și mărirea salariilor pentru profesori. „O importantă schimbare ar trebui să fie mărirea salariilor profesorilor și concedierea celor care nu corespund normelor, cei care doar vin și predau din manual. Copiilor trebuie să le facă plăcere să învețe, ei trebuie încurajați și susținuți pentru a reuși în viață”, conchide Theodor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu