Ziua Națională a României | Români în fiecare zi sau doar de Ziua Națională? Ce îi urează românii României

Publicat: 01/12/2019, 16:57

Elena Onofrei este una dintre miile de persoane care au luat parte la parada militară de 1 Decembrie. Și-a pus banderolă cu tricolor pe frunte și a venit la Arcul de Triumf pentru a le transmite „La mulți ani” României și românilor din țară și străinătate. Este emoționată când vorbește despre Diaspora, pentru că ambii săi copii au plecat din țară în căutarea unui viitor mai bun.

„La mulți ani tuturor românilor, mă bucur că sunt româncă. La mulți ani și copiilor mei, fata nu e în țară, e în Danemarca, băiatul e pe mare, în mijlocul mării. La mulți ani tuturor românilor, multă sănătate, fericire, noroc și prosperitate”, spune Elena Onofrei.

Femeia este de părere că românii nu au uitat să simtă românește și fac asta în continuare oriunde s-ar afla.

„Sunt româncă și țara mea e frumoasă”, spune Elena, dar recunoaște că exodul românilor, care aleg în număr tot mai mare să părăsească țara în căutarea unui trai mai bun, o descumpănește.

„Noi, ăștia mai în vârstă, am rămas și rămânem în țară. Nu e bun, ar trebui să le asigure un loc de muncă, un trai mai bun. Să spun și de parlamentari, că au pensii speciale? Ar trebui tăiate pensiile speciale și dat la tineret. Nu mai au casă, nu mai au locuri de muncă, de-aia au ales calea străinătății”, spune Elena Onofrei.

Ce le urează românilor din Diaspora de Ziua Națională? „Multă sănătate și să aibă noroc în viață pe unde s-au dus”.

Maria Andreuță este unul dintre numeroșii tineri prezenți la paradă militară dedicată Zilei Naționale a României. Ea a spus că pentru ea ziua de 1 Decembrie reprezintă o ocazie de a-și arăta iubirea față de țara și o ocazie și pentru cei din Diaspora de a veni să sărbătorească țara în această zi, cu cei de acasă. Întrebată cdacă români mai simt românește, tânara a spus că e de părere că astâzi, cu câteva excepții, mai știm să fim români doar de Ziua Națională.

„Din ce am văzut suntem români doar de Ziua Națională, cu câteva excepții”, spune tânăra.

În ceea ce privește exodul masiv al românilor spre alte zone ale globului, și cauzele care stau la baza deciziei lor, Maria e convinsă că „nimeni nu pleacă de bine din țara în care s-a născut”.

„Aș spune că este o țară cu potențial și cu o conducere mai bună ar putea ajunge foarte sus. Aici este familia, aici sunt prietenii mei și e greu să părăsești la o vârstă fragedă țara în care te-ai născut”, mai spune Maria.

Aurica Stancu a luat și ea parte la parada dedicată Zilei Naționale. Întrebată ce a îndemnat-o să fie parte din povestea zilei de 1 Decembrie din acest an, femeia a răspuns ferm: „sunt româncă și patrioată”.

Ea a spus și că nu e de acord cu emigrarea masivă a românilor spre alte colțuri ale lumii, dar că cei care iau această decizie, „probabil că nu au încotro”.

„Trebuie să se intereseze mai mult și să îi aducă în țară (pe românii din Diaspora, n.r) , să creeze locuri de muncă”, spune Aurica Stancu.

Aceasta a îndemnat toți românii la unitate și la patriotism, menționând că trebuie să fim români cu toții și că vrea să creadă că nu am uitat să simțim românește.

Video: Mediafax.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase