Maratonul viitorului desfășurat sâmbătă, 19 aprilie 2025, reprezintă încă un mic pas pentru roboți – fapt, mii de pași! Roboți umanoizi, de diferite forme și dimensiuni, au parcurs traseul de 21,1 kilometri, într-un eveniment despre care organizatorii spun că este o premieră mondială.
Districtul Yizhuang din Beijing a arătat ca-n filmele SF pe durata maratonului la care au luat parte 20 de roboți umanoizi. Din motive de siguranță, un separator a fost amplasat între traseele paralele folosite de roboți și 12.000 de participanți umani. Roboții și oamenii au alergat cot la cot, pe o alee împrejmuită.
În timp ce alergătorii din carne și oase au respectat regulile clasice de semimaraton, cele 20 de echipe care au înscris roboți în competiția „Humanoid Robot Half-Marathon” au concurat după un regulament special, care a inclus, printre altele, opriri tehnice pentru schimbarea bateriilor. Fiecare înlocuire a presupus o penalizare de 10 minute. Mulți roboți au fost legați de o lesă sau avut nevoie de sprijin, iar alții au fost conduși prin telecomandă.
Robotul Sky Project Ultra, cunoscut și sub numele de Tien Kung Ultra, din partea echipei Tien Kung, a câștigat competiția dedicată roboților, trecând linia de sosire în 2 ore, 40 de minute și 42 de secunde. A fost creat de Beijing Humanoid Robot Innovation Center.
„Nu vreau să mă laud, dar cred că nicio altă firmă de robotică din Occident nu a egalat performanțele sportive ale lui Tiangong”, a declarat Tang Jian, directorul tehnologic al centrului de inovare în robotică.
Robotul de 1,8 metri a întâmpinat dificultăți, de la schimbarea bateriilor până la susținerea sa de către un operator care a alergat alături de el pentru a-i preveni căderea.
A încheiat traseul de parcurs în 2 ore și 40 de minute, cu aproape 2 ore mai puțin decât recordul mondial atins de un alergătorul uman, ugandezul Jacob Kiplimo (56 minute și 42 de secunde).
China continuă să facă progrese în domeniul roboticii după expozițiile din ultimii doi ani, iar acest maraton este o altă demonstrație de forță. Nu doar că recuperează decalajul față de SUA în domeniul AI în urma lansării chatbotului DeepSeek, dar se mândrește și cu cele mai sofisticate modele de roboți umanoizi.
Sursa Foto: Profimedia