Teoria lui Stephen Hawking se confirmă. Găurile negre primordiale au apărut la scurt timp după Big Bang și ar putea fi materia întunecată

Teoria lui Stephen Hawking se confirmă. Găurile negre primordiale au apărut la scurt timp după Big Bang și ar putea fi materia întunecată
Publicat: 18/12/2021, 17:37

Stephen Hawking a afirmat că găurile negre primordiale au apărut la scurt timp după Big Bang și ar putea fi materia întunecată, teorie care a apărut pentru prima dată în 1933. Un nou studiu arată că această teorie ar putea fi adevărată și sugerează că primele stele și galaxii ale universului s-ar fi format în jurul găurilor negre.

În 1974, Stephen Hawking și doctorandul său Bernard Carr au ajuns la concluzia că găurile negre primordiale, găuri negre ipotetice care au apărut la scurt timp după Big Bang, ar putea fi materia întunecată, ipoteză care a fost teoretizată pentru prima dată în 1933. 47 de ani mai târziu, această teorie ar putea fi demonstrată, scrie Daily Mail.

Astrofizicieni de la Yale, Universitatea din Miami și Agenția Spațială Europeană (ESA) au modificat o parte din teoria faimosului fizician și au o nouă ipoteză cu privire la modul în care s-ar fi putut forma universul timpuriu.

Noua teorie arată că primele stele și galaxii s-ar fi format în jurul găurilor negre, care au avut capacitatea de a deveni găuri negre supermasive, asimilând gaze și stele din vecinătatea lor sau prin fuziunea cu alte găuri negre.

„Dacă majoritatea găurilor negre primordiale s-ar fi „născut” la o dimensiune de aproximativ 1,4 ori mai mare decât masa Soarelui Pământului, ele ar putea reprezenta întreaga materie întunecată”, a spus profesorul de astronomie și fizică de la Universitatea Yale, Priyamvada Natarajan, teoreticianul lucrării.

„Găurile negre primordiale, dacă există, ar putea fi semințele din care se formează toate găurile negre supermasive, inclusiv cea din centrul Căii Lactee”, a continuat ea.

85% din toată materia din univers este materie întunecată

Mulți experți sugerează că aproximativ 85% din toată materia din univers este materie întunecată – dar acest lucru nu a fost niciodată văzut sau detectat.

Găurile negre, pe de altă parte, au fost observate și există chiar și o fotografie, care să le dovedească existența.

„Ceea ce mi se pare personal foarte interesant la această idee este modul în care unifică în mod elegant cele două probleme cu adevărat provocatoare la care lucrez – aceea de a investiga natura materiei întunecate și formarea și creșterea găurilor negre – și le rezolvă dintr-o singură lovitură”, a spus Natarajan.

Dezvăluirea misterului găurilor negre primordiale ar rezolva, de asemenea, un alt puzzle cosmic care i-a derutat pe oamenii de știință – cantitatea mare de radiații care a fost detectată din surse îndepărtate și care au fost împrăștiate în univers.

Natarajan și colegii ei au spus că găurile negre primordiale în creștere ar genera „exact” aceeași cantitate de radiații.

Existența găurilor negre primordiale ar putea fi confirmată de telescopul spațial James Webb, care urmează să fie lansat pe 22 decembrie, și de misiunea ESA, anunțată pentru anii 2030.

Misiunea telescopului James Webb va fi să găsească primele galaxii care s-au format în universul timpuriu și să vadă dacă sunt stele care formează sisteme planetare.

În paralel, misiunea ESA va putea capta semnalele undelor gravitaționale din fuziunile timpurii ale găurilor negre primordiale.

„Dacă primele stele și galaxii s-au format deja în așa-numitele „epoci întunecate”, Webb ar trebui să poată vedea dovezi ale existenței acestora”, spune astronomul Günther Hasinger de la Agenția Spațială Europeană.

Omenirea ar putea afla care sunt originile universului

James Webb ar trebui să facă descoperiri noi și neașteptate și să ajute omenirea să înțeleagă originile universului și locul nostru în el.

Unul dintre obiective este de a privi înapoi în timp cu peste 13,5 miliarde de ani pentru a vedea primele stele și galaxii care s-au format, la câteva sute de milioane de ani după Big Bang.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că...
BREAKING | Gemenii-premianți din Târgu Jiu, dați dispăruți pe 16 septembrie, au fost găsiți! Ireal...
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Crin Antonescu, atac la Iohannis și conducerea PNL: Un grup de nevertebrate politic, orice vot...
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
Cum arată artista de muzică populară la 55 de ani. Timpul a stat pe loc...
Reacţia influenceriţei Lolrelai după ce stomatologul care a violat-o a fost condamnat
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață...
Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu...
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
Compania ce patentează motorul în 6 timpi. Cum ar putea schimba industria auto?
Securitatea naţională pe agenda CSAT: Planul de înzestrare 2025-2034 în centrul atenţiei
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Cutremur în cazul Caracal. A scăpat VIE de Gheorghe Dincă: Am stat 2 luni...
Băsescu și Constantinescu, obiceiuri culinare ciudate, la Cotroceni
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa,...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe...
Mesajul transmis de Alin Gabriel Matei, fiul de suflet al lui Petrică Mîțu Stoian, în...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Meta riscă o amendă de proporții din partea Comisiei Europene