EXCLUSIV GÂNDUL LIVE. Robert Turcescu: „Mi-e dor de fiica mea, aflată la studii în SUA, dar nu risc să o aduc în țară” / Când va fi vârful epidemiei: „Medicii iau decizii de viață și de moarte”

Publicat: 17/03/2020, 13:49
Actualizat: 17/03/2020, 15:43

Robert Turcescu a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre necesitatea ca statele europene să înceapă să ia și măsuri economice, nu doar legate de coronavirus, deoarece oamenii stau în casă și activitățile economice funcționează la minim. Politicianul a mărturisit că îi este dor de fiica lui, aflată la studii în SUA, dar nu riscă să o aducă în țară, deoarece în aeroporturi există riscul infectării cu Covid-19.

„Să știi că varianta cu imunizarea populației am auzit-o și la Boris Johnson, care și-a schimbat însă optica. Am văzut schimbări de ton și la Trump, în care a fost însoțit de foarte mulți specialiști. În urmă cu câteva zile, avea un ton mai relaxat. Trump e îngrijorat, măsurile lui au fost extrem de dure.

Donald Trump în discursul de aseară a vorbit despre intrarea în recesiune a economiei SUA a făcut ca indicele bursier să scadă cu 3000 de puncte, a fost măcel.

Lumea discută despre măsurile statelor: mai dure, de mai multă vreme. Cei care sunt lideri ai lumii toți se gândesc cât vor rezista economiile acestor state să le țină funcționale, în condițiile în care oamenii stau în casă, activitățile economice sunt la minimum.

Vârful de epidemie va fi în mai-iunie, așa spun studiile. În august va scădea, dar va reveni în toamnă, iarnă. Problema e mai gravă de atât, tonul meu vreau să fie însă calm. Statele lumii sunt supuse unei provocări uriașe. Această izolare are rol de a scădea presiunea asupra personalului medical. Unde medicii iau decizii de viață și de moarte, la propriu.

Pentru un medic această decizie e cea mai îngrozitoare din cariera lui: să aleagă pe cine lasă să trăiască și cine va avea șanse mai puține de a trăi.

Autoizolarea nu face să ne vindecăm, ci dă o șansă sistemului medical să nu ajungă la asemenea decizii înfiorătoare. Niciun stat din lume nu va putea avea atât de multe aparate de ventilat, medici, spitale, încât să facă față unui fenomen pandemic.

Turcescu: Oricât mi-ar fi de dor de fiica mea, aflată în SUA la studii, nu vreau să o expun pericolului din aeroport!

Mai e o chestiune: toate aceste restricții creează un șir întreg de drame pe orizontală. Vă dau un exemplu personal: fata mea cea mare e plecată la studii în SUA, a intrat la facultate în Pennsylvania. Ca părinte sunt sfâșiat de dorința de a o aduce acasă, pentru că e singură acolo, campusul s-a închis. Dacă te uiți cum arată aeroporturile, ce balamuc e acolo, că nu sunt curse, cozile la care stau acei oameni mă fac să mă gândesc că îmi duc copilul să îl expun în proximitatea unor oameni care stau în aeroport sau sun în SUA să o găzduiască acolo.

Sunt foarte mulți prieteni cu copii în Marea Britanie, în alte părți. E o nebunie întreagă. Business-uri mai mici sau mai mari. Stai în casă dar unii oameni au nevoie azi de ajutorul financiar de la statul român. Înțeleg că există propuneri de suspendare a ratelor la bănci. E momentul să facă autoritățile astea și pe utilități.

Am cel puțin 20 de mesaje în care oameni îmi spun că la această oră sunt foarte mulți români care nu găsesc un medicament pentru tiroidă, EUTIROX. Au nevoie urgentă de o formulă de aducere a acestui medicament în farmacii. Eu te provoc să încerci să iei legătura cu Ministrul Sănătății. Încep să fie probleme extrem de presante. Oamenii ies să ia medicamente, la farmacii, te plimbi prin oraș. Te așezi la o coadă de 50 de inși.

Pe lângă faptul că am spus acum o lună de închiderea spațiului Schengen. Deștepții ăștia de la UE… Pe culoarele europene de transport ar trebui fixată o linie roșie de transport dintre est spre vest. Să spună că pe aici se circulă.

UE dacă ar avea minte ar gândi asemenea formule. Nu poți ca fiecare stat să închizi granița. Blochezi oameni la frontieră, mame cu copii mici, bătrâni bolnavi, nu îi poți ține la graniță. Sunt tâmpiți, despre asta vorbim!”, a declarat Turcescu la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Păstrăv în crustă crocantă. Rețetă perfectă de Florii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA