VIDEO | Soprana Felicia Filip a vorbit la podcastul ALTCEVA despre rolul din „Traviata”, care a consacrat-o la nivel mondial. Cum l-a obținut

Publicat: 05/11/2023, 16:26
Actualizat: 06/11/2023, 09:03

Sâmbătă, 4 noiembrie, Adrian Artene adus în fața publicului, în cadrul podcastului ALTCEVA, o discuție emoționantă cu Felicia Filip (64 de ani), un dialog printre lacrimi cu celebra soprană, despre miracole și muzica de dincolo care este limbajul cosmic. Printre altele, artista a povestit cum a obținut rolul „Violetta” din Traviata.

„A fost o căutare, rolul m-a căutat pe mine, eu l-am căutat pe el și ne-am întâlnit, la un moment dat. Prima mea întâlnire cu Traviata a fost la Brașov, la Teatrul Muzical, pe care apoi Cristian (regizorul de operă Cristian Mihăilescu, care este și soțul artistei-n.r.) l-a făcut Opera din Brașov (…), după care au fost încercările mele, în urma unor audiții, de a ajunge la Picolla Scala*, unde nu s-a putut, pentru că nu mi s-a dat voie (fiind vorba de perioada comunismului-n.r.). Apoi, încercările în urma concursurilor pe care le-am câștigat și de pe urma cărora m-am întors cu contracte în buzunar, mi s-au închis ușile, au fost încercări de genul acesta. Și, imediat după ’90, mi-am reluat vechile «obiceiuri» și am reluat legătură cu impresarii care doriseră înainte (de ’89-n.r.) să facem ceva împreună și un prim spectacol în acest sens a fost, într-adevăr, spectacoul cu titlul «Traviata», care a avut loc în Elveția și pe care l-am obținut la modul… am dat o audiție, în urma unei săptămâni în care cântam de 3 ori pe zi (…) și nu ieșea nimic. Și, în ultima zi, am luat cartea de telefon, am căutat un nume de impresar, l-am gasit… «Sunt eu, cea pe care ați auzit-o la concursul Belvedere și vreau dau o audiție!». «Da, vino!». Am dat o audiție și a fost un foarte frumos moment, atunci. Într-un teatru din Viena, acest domn impresar a găsit, printr-un prieten, director de teatru, un pianist. Și… «hai te aud cântând». Era gol spațiul respectiv, el… la balcon. Și în momentul în care eu am început cânt, îl văd o ia la fugă, disperat, din balcon… eu cântând în continuare. Ce a făcut el?! Auzindu- cântând, a fugit repede cheme directorul, audă pe mine cum cânt. Și de aici, de al această audiție pe care am dat-o, am plecat cu contractul, în sensul în care… mergi, dai audiție (oficială-n.r.) la Teatrul „Opera din Basel”**, Elveția, unde au debutat printre alții Montserrat Caballé, ea este cea care tot acolo a făcut primul spectacol”, a povestit soprana Felicia Filip, la podcastul Altceva.

Mai departe, artista a dezvăluit cum a ajuns la audiția oficială din Elveția, „în urma unei acțiuni de poveste”, la care a participat și soțul său.

„Eu și Cristian am strâns banii, ce aveam, cumpărăm repede biletul, în urma unei acțiuni de poveste. Cum într-o vineri, după ora 4 (P.M.-n.r), am bătut în geam la Ambasada Elveției, n-aveam viză. Și doamna de acolo deschide fereastra, noi fiind în stradă, pe trotuar… «Noi suntem… și mâine avem ( aveam invitația)… mâine trebuie să cânt la această audiție». Doamna respectivă mi-a luat de pe geam pașaportul și respectiva scrisoare și mi-a spus… «veniți peste o oră și jumătate». Și peste o oră și jumătate aveam viza, după care – repede – mi-am cumpărat biletul, după care am anunțat la Basel voi ajunge la ora care la care ateriza avionul și respectiva comisie m-a așteptat pe mine. Eu, în lift, am făcut vocalize, m-am pregătit, m-am schimbat. Am cântat și am luat rolul și am fost în distribuție. De obicei, două soprane sunt pe rol, se asigură dublă distribuție… Eu am fost în prima distribuție și de aici am început frumoasa mea poveste”, a mai spus artista.

Traviata (titlul original,în italiană, La traviata) este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi, pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul, „Dama cu camelii”. Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853.

„Invitata ediției de față este una dintre artistele solare ale României, este un bun de patrimoniu cultural, este artista pentru care cerul nu este prea sus”, a spus realizatorul Adrian Artene, în introducerea podcastului „Altceva”…

Fiecare episod „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit pe Youtube.

*Piccola Scala a fost un teatru de operă din Milano, construit la mijlocul secolului al XX-lea în via Filodrammatici, lângă teatrul major cu același nume. Sala, proiectată de Piero Portaluppi și Marcello Zavellani Rossi, a fost inaugurată la 26 decembrie 1955 și a rămas activă timp de aproape treizeci de ani. Programarea operelor și concertelor a fost suspendată în mod neașteptat, în octombrie 1983, ca urmare a modificării reglementărilor privind siguranța locurilor de divertisment public.

**Teatrul Basel este teatrul municipal al orașului Basel, Elveția, care găzduiește companiile de operă și balet ale orașului. Teatrul prezintă, de asemenea, piese de teatru și musicaluri, pe lângă opere și operete.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor