Gândul Euro Industry SUMMIT | Cristian Bușoi: „E nevoie de măsuri concrete pentru susținerea industriei și de finanțare pentru proiecte”

Publicat: 12/04/2024, 13:50
Actualizat: 12/04/2024, 16:25

Industria europeană –  implicit cea românească – trebuie menținută și trebuie să fie competitivă. Este, însă, nevoie de un Acord Industrial pe lângă Pactul Verde (Grean Deal), care a dovedit ambiția la nivel comunitar în abordarea schimbărilor climatice. Iar soluțiile concrete nu pot veni decât din inovație și cu finanțare, în așa fel încât cetățenii să nu-și piardă locurile de muncă și să fie protejați în fața inflației.

Sunt declarații făcute de europarlamentarul Cristian Bușoi – președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) – în cadrul evenimentului Gândul Euro Industry Summit, desfășurat la Parlamentul European de la Bruxelles.

Europa are un proiect ambițios în abordarea schimbărilor climatice – Green Deal –, însă, pentru ca cetățenii să nu mai suporte povara acestor măsuri este nevoie de un Acord Industrial. Scopul acestuia este clar și bine definit – menținerea producției industriale în statele membre și competitivitate în întreaga lume, mai ales că SUA și China au luat deja aceste măsuri și le-au finanțat.

“Am fost bucuros să găzduiesc acest eveniment cu participarea unor eurodeputați care au avut responsabilități în dosare legislative în domeniul industriei – Christian Ehler, Dan Nica, Christophe Grudler, Jens Geier -,  unii dintre cei mai influenți eurodeputați și susținători ai politicii industriale în Uniunea Europenă, reprezentanți ai companiilor românești și europene, reprezentanți ai Comisiei Europene”, a declarat europarlamentarul Cristian Bușoi.

„Avem nevoie de finanțare a proiectelor industriei europene, de un parteneriat mai strâns”

Pentru renașterea industrială a Europei este nevoie de un nou set de măsuri concrete, care să aibă ca efect protecția cetățenilor, în fața inflației și menținerea locurilor de muncă. Adică, este nevoie ca Green Deal să fie transformat, adus mai aproape de oameni și în beneficiul lor. Este nevoie de inovație și de finanțare, în condițiile în care Europa are deja puncte forte precum energia produsă de eolian și din surse hidro.

  • În ceea ce privește România, Acordul Industrial poate  aduce investiții, transfer de tehnologie și acces pe piață, ceea ce duce la creșterea producției, a exporturilor, la creșterea economică generală.
  • Mai mult, creează locuri de muncă, reduce șomajul și îmbunătățește nivelul de trai, dar în același timp reprezintă un potențial de dezvoltare a infrastructurii.

În același timp, sun necesare instrumente pentru a accesa sprijin financiar, pentru a recalifica profesioniștii, pentru a construi capacități și pentru a implementa soluții energetice la prețuri accesibile.

“Există o concluzie clară și puternic susținută de toți participanții avem nevoie de măsuri mai concrete pentru si susținerea industriei europene. Avem nevoie de finanțare a proiectelor industriei europene, de un parteneriat mai strâns cu industria și de mai mult pragmatism în ceea ce privește implementarea unor politici la nivel european și în România”, a conchis europarlamentarul român.

Temele conferinței „Gândul EURO Industry SUMMIT”

Conferința „Gândul EURO Industry SUMMIT” – Valorificarea potențialului României, Oportunități pentru industria românească în Uniunea Europeană a avut ca teme:

  • Creșterea competitivității industriei romănești și a celei europene;
  • Regândirea EU Green Deal (Pactul Verde European) și adaptarea lui la realitate;
  • Construirea unui Pact Industrial care să sprijine concret industria (în spiritul Declarației de la Anvers);
  • Soluții pentru asigurarea unor costuri competitive la electricitate, forță de muncă, contracararea concurenței neloiale;
  • Sprijin financiardin fonduri europene și naționale pentru soluții tehnologice de decarbonizare pentru industria oțelului, aluminiului, cimentului și altele;
  • Soluții realiste de sprijin pentru industria auto si tranziția sa catre targeturile europene;
  • Construirea unei strategii de a folosi toate oportunitațile europene in domeniul digitalizării șiinteligenței artificiale; Soluții pentru strategia industrială a României;
  • Soluții de finanțare pentru proiectele strategice ale României

Parteneri GÂNDUL Euro Industry Summit

„GÂNDUL Euro Industry Summit – Valorificarea potențialului României”, ce a fost găzduită de Parlamentul European, la Bruxelles, a fost onorată de prezența europarlamentarilor  Cristophe Grudler, Dan Nica, Jens Geier și Cristian Bușoi, reprezentanți ai instituțiilor europene, reprezentanți ai unor mari companii din domeniul industrial și bancar românești, precum și ai companiilor multinaționale.

Partenerii „Gândul EURO Industry SUMMIT” – Valorificarea potențialului României de la Parlamentul European, Bruxelles, au fost: GRAMPET Group, LIBERTY Galați, ALRO, Vodafone, Electrica, Hidroelectrica, Alpha Bank.


Citește și:

Gândul Euro Industry SUMMIT | Radu Oprea, ministrul Economiei: „Captarea și stocarea carbonului, o oportunitate pentru România”

Gândul Euro Industry SUMMIT | Sebastian Burduja: „Suntem în plină REVOLUȚIE a proiectelor și a investițiilor în sectorul energetic” 

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto