Gândul Euro Industry SUMMIT | Cristian Bușoi: „E nevoie de măsuri concrete pentru susținerea industriei și de finanțare pentru proiecte”

Publicat: 12/04/2024, 13:50
Actualizat: 12/04/2024, 16:25

Industria europeană –  implicit cea românească – trebuie menținută și trebuie să fie competitivă. Este, însă, nevoie de un Acord Industrial pe lângă Pactul Verde (Grean Deal), care a dovedit ambiția la nivel comunitar în abordarea schimbărilor climatice. Iar soluțiile concrete nu pot veni decât din inovație și cu finanțare, în așa fel încât cetățenii să nu-și piardă locurile de muncă și să fie protejați în fața inflației.

Sunt declarații făcute de europarlamentarul Cristian Bușoi – președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) – în cadrul evenimentului Gândul Euro Industry Summit, desfășurat la Parlamentul European de la Bruxelles.

Europa are un proiect ambițios în abordarea schimbărilor climatice – Green Deal –, însă, pentru ca cetățenii să nu mai suporte povara acestor măsuri este nevoie de un Acord Industrial. Scopul acestuia este clar și bine definit – menținerea producției industriale în statele membre și competitivitate în întreaga lume, mai ales că SUA și China au luat deja aceste măsuri și le-au finanțat.

“Am fost bucuros să găzduiesc acest eveniment cu participarea unor eurodeputați care au avut responsabilități în dosare legislative în domeniul industriei – Christian Ehler, Dan Nica, Christophe Grudler, Jens Geier -,  unii dintre cei mai influenți eurodeputați și susținători ai politicii industriale în Uniunea Europenă, reprezentanți ai companiilor românești și europene, reprezentanți ai Comisiei Europene”, a declarat europarlamentarul Cristian Bușoi.

„Avem nevoie de finanțare a proiectelor industriei europene, de un parteneriat mai strâns”

Pentru renașterea industrială a Europei este nevoie de un nou set de măsuri concrete, care să aibă ca efect protecția cetățenilor, în fața inflației și menținerea locurilor de muncă. Adică, este nevoie ca Green Deal să fie transformat, adus mai aproape de oameni și în beneficiul lor. Este nevoie de inovație și de finanțare, în condițiile în care Europa are deja puncte forte precum energia produsă de eolian și din surse hidro.

  • În ceea ce privește România, Acordul Industrial poate  aduce investiții, transfer de tehnologie și acces pe piață, ceea ce duce la creșterea producției, a exporturilor, la creșterea economică generală.
  • Mai mult, creează locuri de muncă, reduce șomajul și îmbunătățește nivelul de trai, dar în același timp reprezintă un potențial de dezvoltare a infrastructurii.

În același timp, sun necesare instrumente pentru a accesa sprijin financiar, pentru a recalifica profesioniștii, pentru a construi capacități și pentru a implementa soluții energetice la prețuri accesibile.

“Există o concluzie clară și puternic susținută de toți participanții avem nevoie de măsuri mai concrete pentru si susținerea industriei europene. Avem nevoie de finanțare a proiectelor industriei europene, de un parteneriat mai strâns cu industria și de mai mult pragmatism în ceea ce privește implementarea unor politici la nivel european și în România”, a conchis europarlamentarul român.

Temele conferinței „Gândul EURO Industry SUMMIT”

Conferința „Gândul EURO Industry SUMMIT” – Valorificarea potențialului României, Oportunități pentru industria românească în Uniunea Europeană a avut ca teme:

  • Creșterea competitivității industriei romănești și a celei europene;
  • Regândirea EU Green Deal (Pactul Verde European) și adaptarea lui la realitate;
  • Construirea unui Pact Industrial care să sprijine concret industria (în spiritul Declarației de la Anvers);
  • Soluții pentru asigurarea unor costuri competitive la electricitate, forță de muncă, contracararea concurenței neloiale;
  • Sprijin financiardin fonduri europene și naționale pentru soluții tehnologice de decarbonizare pentru industria oțelului, aluminiului, cimentului și altele;
  • Soluții realiste de sprijin pentru industria auto si tranziția sa catre targeturile europene;
  • Construirea unei strategii de a folosi toate oportunitațile europene in domeniul digitalizării șiinteligenței artificiale; Soluții pentru strategia industrială a României;
  • Soluții de finanțare pentru proiectele strategice ale României

Parteneri GÂNDUL Euro Industry Summit

„GÂNDUL Euro Industry Summit – Valorificarea potențialului României”, ce a fost găzduită de Parlamentul European, la Bruxelles, a fost onorată de prezența europarlamentarilor  Cristophe Grudler, Dan Nica, Jens Geier și Cristian Bușoi, reprezentanți ai instituțiilor europene, reprezentanți ai unor mari companii din domeniul industrial și bancar românești, precum și ai companiilor multinaționale.

Partenerii „Gândul EURO Industry SUMMIT” – Valorificarea potențialului României de la Parlamentul European, Bruxelles, au fost: GRAMPET Group, LIBERTY Galați, ALRO, Vodafone, Electrica, Hidroelectrica, Alpha Bank.


Citește și:

Gândul Euro Industry SUMMIT | Radu Oprea, ministrul Economiei: „Captarea și stocarea carbonului, o oportunitate pentru România”

Gândul Euro Industry SUMMIT | Sebastian Burduja: „Suntem în plină REVOLUȚIE a proiectelor și a investițiilor în sectorul energetic” 

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
Ce s-a întâmplat în culise după episodul negru de pe Național Arena, la concertul trupei...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei....
„M-am simțit urmărită”: China a montat cronometre în toaletele publice pentru femei dintr-o destinație turistică...
O badantă de 27 de ani din Italia a fost arestată după ce a căutat...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Reacţia patronului unui bar după ce şase turişti au băut 27 de beri la micul...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea Ancăi Molnar. Make-up artista a fost condusă pe ultimul drum...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Dacia lui CEAUȘESCU a ajuns la RAR 🚫 Mașina INTERZISĂ poporului român!
Un inginer vâlcean s-a proclamat „boier” la Sibiu şi a construit un hotel sub pământ
Metoda ANTICĂ de la indieni! Răcoare în casă cu un SINGUR vas de teracotă
Ordin UE pentru FEMEILE din România. Devine complet interzis. Intră în vigoare azi, 13 iunie
Autostrada care va lega pentru Bucureștiul de Giurgiu. Variantele de traseu
Fiul Ancăi Molnar, ipostază sfâșietoare lângă sicriul make-up artistului. Mesajul publicat prin care își plânge...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Discuția dintre Rebecca și Antoni! Concurenta încearcă să-l asigure pe partenerul său că nu l-a...
Chris Martin, dezamăgit de reacția românilor: "Poate nu înțelegeți ce fel de oameni aveți în...
BANCUL ZILEI. Diriginta: - Alo, domnul Bulă? Să ştiţi că băiatul dumneavoastră a fugit de...
Claus von Stauffenberg, nazistul care a încercat să-l omoare pe Hitler
×