Legislație predictibilă, eficiență economică. G. Șerban, Asociația OIREP Ambalaje: Participăm activ la instituirea unei entități de coordonare a relației cu autoritatea publică locală

Publicat: 22/10/2022, 10:00

Organizațiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului doresc să participe activ pentru instituirea în România a unei entități de coordonare a întregii relații cu autoritatea publică locală. Pentru a o crea este nevoie de un cadru legislativ care să-i stabilească și obiectivele.

“La nivel de asociație, vom continua în fiecare an să venim cu un mesaj pe care să-l implementăm la nivel național. În plus, tocmai ca aceste campanii să fie eficiente, vom încerca să continuăm să facem împreună cu Ministerul Mediului și cu Parlamentul un cadru legislativ cât mai previzibil. Împreună cu celelalte organizații care implementeză răspunderea extinsă a producătorului am înaintat către Ministerul Mediului un document prin care arătăm dorința noastră de a participa activ pentru instituirea în România a unei entități de coordonare a întregii relații cu autoritatea publică locală. Este ceea ce în spațiul public numim ”clearing house” chiar dacă putem să discutăm pe nuanța acestei definiții. Ce este cel mai important este că toate organizațiile care implementeză răspunderea extinsă a producătorului suntem determinate să convingem autoritatea că este nevoie ca această entitate să fie menționată în legislația de mediu din România pentru că avem trei obiective majore, spunem noi necesare și extrem de importante pentru rezultatele viitoare. Această entitate, în accepțiunea noastră, trebuie să asigure acoperirea națională, în sensul de a putea finanța, noi, ca și OIREP-uri, întreaga activitate de colectare respectiv de reciclare din zona deșeurilor muncipale, mă refer la deșeurile de ambalaje din deșeurile municipale, la nivelul României; dorim astfel să creștem cantitățile ajunse la reciclare de care avem nevoie pentru realizarea obiectivelor și, bineînțeles, este obligatoriu ca aceste cantități, creșterea acestor cantități, alături de partenerii noștri ADI-uri, primării, operatori de salubritate, să fie realizate în condiții de eficiență economică. Așteptăm ca Ministerul Mediului să se alăture inițiativei noastre, să începem discuțiile pentru a reuși implementarea acestei inițiative”, a declarat Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Ambalaje, în cadrul ediției speciale “Un’. Doi. Trei. Gândul Green”.

Predictibilitatea legislativă și îndreptarea modificărilor aduse unor acte normative, dar care nu au reușit să repare erorile sistemului, sunt alte obiective ale Asociației OIREP Ambalaje. “Totodată dacă vorbim pe termen mai scurt, vom continua să convingem autoritatea că pentru rezultate bune este nevoie de un cadru legislativ cât de cât previzibil. În ultimul timp au fost tot felul de modificări legislative care, chiar dacă și-au propus, cu siguranță și-au propus acest lucru: să îndrepte anumite erori ale sistemului, este posibil, din grabă, poate din lipsa de dialog cu toți cei care suntem implicați, efectele să fie nu cele dorite. Fac aici referire la modificarea Ordonanței de Urgență 196 cu două direcții care au fost modificate și impactul asupra activității noastre este major, s-a revenit, suprinzător pentru noi, la sintagma ”efectiv reciclate” cu toate că Parlamentul României, în urmă cu patru  ani, sper să nu greșesc, stabilise că pentru activitatea organizațiilor care implementeză răspunderea extinsă a producătorului pentru realizarea în mod individual a obiectivelor de către producători și bineînțeles și pentru autoritatea publică locală este corect ca răspunderea să fie pentru ceea ce tu poți influența, iar noi putem să influențăm această colectare, putem să influențăm ca aceste cantități să nu ajungă să fie depozitate, să ajungă în curtea unui reciclator, dar de acolo este pur și simplu o decizie economică. Vom continua să avem întâlniri cu comisiile de mediu din Senat și Camera Deputaților pentru a-i convinge pe toți că o simplă schimbare de sintagmă poate influența destul de mult întreaga activitate. Pe de altă parte, s-a dorit probabil ca și soluție de reducere a fraudelor din sistem introducerea unei garanții în seama colectorilor, ea de fapt nu face decât să ridice practic responsabilitatea întreagă pentru activitatea desfășurată de unul sau altul din partenerii noștri și aici împreună cu producătorii și, din fericire, inclusiv cu colegii noștri din OPP Remat din ARMD suntem  uniti și vom continua să facem demersuri pentru ca acest cadru legislativ să fie cât mai corect și să ajute practic la realizarea obiectivelor”, a conchis Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Ambalaje.

Asociația OIREP Ambalaje, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a derulat campania Un’ Doi Trei, care și-a propus să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri. Mai mult, campania a urmărit să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Trei zodii care vor avea succes pe plan amoros în următoarele zile
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii