VIDEO | Cum au reușit oligarhii ruși să-și „ascundă” iahturile (DOCUMENTAR)

Publicat: 31/05/2022, 21:00

În urma invaziei ruse în Ucraina, SUA şi aliaţii săi au lansat mai multe runde de sancţiuni economico-financiare cu scopul de a penaliza sute de oligarhi și magnați apropiați ai liderului de la Kremlin. Diverse guverne au luat în vizor vilele, avioanele, dar și bărcile de agrement ale miliardarilor. Însă oligarhii ruși încearcă, prin toate modalitățile, să evite sancțiunile occidentale pentru super-iahturile lor. După ce și-au pus ambarcațiunile în mișcare sau le-au ancorat în locuri care erau ferite de sancțiuni, oligarhii au început să își dezactiveze sistemul de identificare automată (AIS) de la bord. În acest mod, ei împiedică dezvăluirea locației exacte a iahtului, care devine, astfel, “invizibil”, conform publicației Il fatto quotidiano.

O anchetă a ziarului britanic The Observer a constatat că există cel puțin șase “mega iahturi” care au fost atribuite oligarhilor ruși care, după ce proprietarii lor au fost loviți de sancțiunile de la Londra, “au devenit invizibile” pentru sistemele de localizare, iar experții au raportat o creștere a numărului acestui tip de nave care sunt legate de Rusia și care dezactivează AIS cu intenția probabilă de a evita sancțiunile. Deși sistemul poate fi oprit din motive legitime, autoritățile cred că unele ambarcațiuni vor să evite detectarea.

Iahturi de zeci de metri, de negăsit

Potrivit celor descoperite în timpul anchetei, printre superambarcațiunile care de mai bine de o lună au devenit de negăsit se numără Clio, de 72 de metri, legată de numele lui Oleg Deripaska, care a navigat din Oceanul Indian către Turcia după invazie. Ultima sa locație transmisă a fost pe 18 aprilie în Marea Neagră, în raza de acțiune a portului rusesc Soci și Novorossiysk. Pe lângă acesta, se numără și nava Galactica Super Nova de 70 de metri, care este strâns legată de numele oligarhului Vagit Alekperov, fostul președinte sancționat al Lukoil. Ultima locație transmisă a fost pe 2 martie, în largul coastei croate. Iahtul Ocean Victory de 140 de metr,i legat de numele lui Viktor Rashnikov, și-a transmis ultima locație la ancoră în Maldive, pe 1 martie.

Clio, legat de Deripaska, a navigat la mai bine de 3.000 de mile după invazie, din Maldive, prin Canalul Suez, peste Marea Mediterană și în Bosfor, poarta spre Marea Neagră și porturile sale rusești. În cazul acestei nave, experții spun că unul dintre motivele pentru care și-ar fi oprit dispozitivul de localizare ar putea fi situația periculoasă din Marea Neagră din cauza războiului.

Alte iahturi care nu au transmis o locație confirmată prin AIS de cel puțin o lună includ My Sky, legat de magnatul țigări Igor Kesaev, care și-a raportat ultima dată locația în Maldive pe 30 martie. Maldivele nu au un tratat de extrădare cu SUA și cel puțin cinci nave care ar fi ale magnaților ruși s-au îndreptat spre apele sale de la invazie. Alte ambarcațiuni, inclusiv două deținute de Roman Abramovici, s-au îndreptat spre Turcia.

Un membru al echipajului de pe un superyaht al unui oligarh rus sancționat de Regatul Unit a declarat pentru Observer:

„Ni s-a spus să oprim AIS. Am scos șuruburile de la ștecherul de alimentare și l-am scos afară.”

Conform regulilor maritime, AIS ar trebui să fie întotdeauna în funcțiune atunci când navele sunt în mers sau la ancoră. Toate ambarcațiunile cu un tonaj brut de 300 sau mai mult trebuie să fie echipate cu acesta. O navă de croazieră își va transmite de obicei locația în mod frecvent, dar poate opri sistemul când se află în port. Datele sunt transmise de receptoare radio și sateliți.

Sam Tucker de la VesselsValue a spus:

„Există unele nave în care anterior primim un semnal la fiecare câteva minute de la transpondere și acum vedem intervale de luni. Este foarte probabil ca unii să fi oprit comutatorul și să fi intrat în modul ascuns.”

Există aproximativ 9.300 de superiahturi-uri pe mări

Există aproximativ 9.300 de superiahturi-uri pe mări, în valoare de peste 50 de miliarde de lire sterline, conform datelor din industrie. Se estimează că 10% din această flotă este deținută de ruși.

Deși multe iahturi sunt asociate miliardarilor ruși, proprietatea este învăluită în secret. Ele sunt adesea înregistrate printr-o serie de companii offshore. Astfel, pentru a afla cine are legătură cu fiecare ambarcațiune , autoritățile verifică documentele de înregistrare, rapoartele de credit, dar și alte înregistrări.

Încă de la începutul războiului, mai multe iahturi de lux cu o valoare totală de aproape 2 miliarde de lire sterline au fost confiscate de autoritățile occidentale. Printre acestea se enumeră și Amadea, de 325 de milioane de dolari, despre care se spune că este al  miliardarului Suleiman Kerimov și a fost confiscat în Fiji. Înainte ca acesta să fie aruncat într-un conflict juridic în Pacificul de sud, vasul de lux a pornit într-o călătorie de 18 zile din Caraibe către Fiji. De la invadarea Ucrainei, Amadea a realizat cea mai lungă călătorie, iar cel puțin alte cinci super-iahturi au înregistrat călătorii de aproximativ 5.000 de mile nautice în căutarea unor destinații sigure, printre care se enumeră și Turcia și Rusia.

“În ultimele luni, iachturile oligarhilor ruşi sancţionaţi au călătorit către locuri în care nu au mai fost şi au străbătut mai multe mile decât o fac de obicei”, susține Simao Oliveira, dezvoltatorul unei aplicații de monitorizare a navelor.

SUA au confiscat megaambarcațiunea despre care spun că aparţine miliardarului rus Suleiman Kerimov pentru încălcarea legislaţiei americane, inclusiv pentru spălare de bani şi conspiraţie, lansând un avertisment adresat altor oligarhi, potrivit căruia nu există ascunzătoare pentru activele lor.

“Acest caz ar trebui să transmită tuturor oligarhilor ruşi corupţi că nu se pot ascunde, nici măcar în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii”, a declarat viceprocurorul general american Lisa Monaco.

Unul dintre primele superiacht-uri confiscate a fost însă Amore Vero, care are o lungime de 86 de metri, despre care autoritățile consideră că este al magnatului petrolului Igor Sechin. Acesta a fost confiscat de vameșii la un șantier naval de lângă Marsilia, pe 2 martie.

Autoritățile italiene au confiscat, de asemenea, o altă ambarcațiune a lui Melnichenko, iachtul cu vele A de 143 de metri pe 12 martie, la Trieste. Se crede că este deținut de antreprenorul miliardar Andrey Melnichenko. El a fost sancționat de Regatul Unit pe 15 martie. Poliția financiară estimează că valoarea acestui iacht ajunge la 578 de milioane de dolari. Un purtător de cuvânt al lui Melnichenko în 2017 a recunoscut că ambarcațiunea cu vele îi aparține șefului său. Ambele nave au fost desenate de Philippe Starck, renumitul designer francez și chiar și soția lui Melnichenko ar fi ajutat la designul interior.

Cealaltă ambarcașiune e lux a lui Melnichenko, futuristul Motor Yacht A de 240 de milioane de lire sterline, a dispărut din sistemul global de urmărire. Ultima sa locație confirmată a fost pe 10 martie, în Maldive.

Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că sancțiunile nu sunt obligatorii pentru statele nemembre sau nealiniate, cum ar fi Maldive, deși a cerut tuturor țărilor să le adere. Autoritățile din Maldive au votat pentru condamnarea  invaziei Rusiei la Națiunile Unite și susțin public că vor sprijini eforturile internaționale împotriva rușilor sancționați. Cu toate acestea, Abdul Hannan, care conduce Seal Superyachts Maldives și oferă combustibil și alimente proprietarilor de nave, susține că vine cu o listă de facilități inclusiv rușilor. El susține că aproximativ jumătate din clienții săi sunt ruși, iar mentenanța iahturilor se ridică de obicei la sute de mii de dolari pe săptămână

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Mari probleme în dragoste. Aceste zodii riscă să se despartă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete