Rusia comandă 174.000 de pașapoarte diplomatice pentru a-i ajuta pe oligarhi și pe spioni să scape de sancțiunile Occidentului

Rusia comandă 174.000 de pașapoarte diplomatice pentru a-i ajuta pe oligarhi și pe spioni să scape de sancțiunile Occidentului
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28/04/2022, 15:32

Rusia a comandat 174.000 de pașapoarte diplomatice noi „pentru a permite oficialilor de rang înalt, spionilor și soților lor să scape de sancțiunile Occidentului și să se infiltreze în Vest”.

Ministerul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a cerut brusc tipărirea rapidă a aproape 175.000 de documente de pașapoarte diplomatice, la un cost de 3,3 milioane de lire sterline, conform Daily Mail.

Ministerul condus de Serghei Lavrov nu are mai mult de 15.000 de angajați, dintre care doar unul din trei ar trebui să se califice pentru statutul diplomatic.

Un raport al publicației de opoziție SOTA a arătat că, în conformitate cu legile ruse, angajații serviciului de securitate FSB – cel mai mare succesor al KGB-ului din era sovietică – se califică pentru pașapoarte diplomatice atunci când se află în misiuni în străinătate.

La fel și ofițerii FSO, un serviciu de protecție care îl protejează pe Vladimir Putin și pe alți oficiali de rang înalt.

Parlamentarii, judecătorii și procurorii pot solicita cu toții pașapoarte diplomatice, care pot ușura călătoria și pot evita vizele în unele țări.

Partenerii corpului diplomatic se pot califica și ei, dar la fel și mii de funcționari publici care lucrează pentru Putin.

Noua măsură a Ministerului de Externe vine pe fondul sancțiunilor fără precedent din partea Occidentului, care restrâng opțiunile de călătorie ale multor oligarhi ruși.

„De ce are nevoie Ministerul de Externe de 175.000 [pașapoarte diplomatice] când numărul săi de angajați nu depășește 15.000, dintre care doar o treime sunt diplomați?”, se întreabă SOTA.

Suspiciunea este că aceste pașapoarte vor fi folosite de oficiali și spioni ruși care caută acces în Occident.

UE le-a interzis posesorilor de pașapoarte diplomatice din Rusia să obțină vize automate cu intrări multiple și, de asemenea, va folosi amprentele digitale în cazul lor.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Urmărește cele mai noi informații din a 64-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult