VIDEO | Dricuri, sicrie și cruci în fața Guvernului. Protestarii, supărați pe Arafat și BOR din cauza regulilor de înmormântare COVID-19 (REPORTAJ)

Redactor:
Ina Stoica

Zeci de dricuri din toată țara au fost aduse, miercuri, în București pentru un protest organizat în Piața Victoriei. Antreprenorii de pompe funebre sunt nemulțumiți de ordinul care le impune să se ocupe de îmbrăcarea persoanelor decedate din cauza COVID-19, acuzând că își pun viața și sănătatea în pericol.

Încă de la orele prânzului, protestarii au luat cu asalt Piata Victoriei și au înșirat zeci de dricuri. Antreprenorii de pompe funebre, îmbrăcați în combinezoare sau în costume cu cravată, au adus o cruce pe care scrie cu literi mari, vopsite în negru, „Biserica=Combinație”.

Dricuri împânzite în fața Guvernului

Dricurile înșirate sunt acoperite de bannere pe care sunt inscripționate diferite mesaje „Nicăieri în lume biserica nu face servicii funerare” sau „Biserica Ortodoxă Română….concurență neloială”.

În urmă cu doar două săptămâni, ordinul pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza Covid-19 a fost schimbat, astfel că o persoană decedată în urma virusului SARS-COV-2 va putea fi îmbrăcată, iar ulterior sicriul va fi sigilat.

Prețurile se vor tripla serviciile funerare COVID

Administratorii de pompe funebre sunt reticenți, mulți refuză și susțin că se tem pentru viața lor și a famiilor.Pentru aceste proceduri este nevoie ca firma funerară să fie unitate de servicii funerare autorizată DSP.Totodată, cei care lucrează în domeniu spun că prețurile pentru astfel de servicii se vor tripla și acuză Patriarhia Română că a înființat societăți comerciale care se ocupă de înmormântări și condiționează familiile celor decedați să le folosească.

Suntem aici să protestăm împotriva concurenței neloiale din partea acestor indivizi așa-ziși trimiși ai lui Dumnezeu care fac afaceri sub ochii Guvernului. Protestăm direct împotriva Patriarhiei pentru că îi condiționează pe enoriași, profitând de influența pe care o au, să-și înmormânteze decedații cu firmele bisericii. Biserica nu mai reprezintă un cult și a devenit o afacere. Nu cerem decât dreptul la muncă”, spune Alexandru Ruș, purtătorul de cuvânt al Federației Române Funerare pentru GÂNDUL.RO.

Ce spune BOR despre protestul cu dricuri

Contactat de GÂNDUL.RO, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, spune că Biserica Ortodoxă, la fel ca și celelalte culte religioase, vine în ajutorul famiilor prin oferirea serviciilor religioase, firești și necesare unei persoane decedate.

„Nu am niciun comentariu pe marginea unor acuzații formulate în contradicție cu logica, cu legea, cu Ordinul limpede al Ministerului Sănătății recent modificat, prin care s-a îndreptat o dureros de lungă eroare care leza demnitatea celor decedați din cauza infectării cu virusul Covid 19. Biserica Ortodoxă, ca și celelalte culte religioase, nu face decât să vină în întâmpinarea solicitărilor și dorinței legitime ale familiilor încercate de pierderea cuiva drag prin oferirea serviciilor religioase firești și necesare cu prilejul unei înmormântări. A protesta împotriva firescului și a unor evidențe ce țin de bunul-simț comun, înseamnă a denunța irațional existența acestora”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.

Conform noilor reglementări, familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază decedatul, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
FOTO. Imaginile momentului cu logodnica lui Ion Ion Țiriac! S-a pozat așa și fanii au...
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Părerea lui Gigi Becali despre George Simion. Surprinzător ce a putut spune despre liderul AUR
Tatuaje reale, pe durată limitată. Soluţia pentru cei care vor să se tatueze „fără regrete”
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Fotografia care a stârnit controverse pe Facebook: „Cine a spus că în Poliția Română sunt...
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Ce a făcut Regina Elisabeta la o lună de la moartea soțului. Nimic nu o...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
A MURIT! Vestea ȘOC a momentului în România
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide