ANM: Cod galben de ninsori și viscol în 24 de județe

ANM: Cod galben de ninsori și viscol în 24 de județe
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 24/12/2021, 08:56

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de tip Cod galben de ninsori și viscol în zonele montane din 24 de județe.

Avertizarea este valabilă vineri până la ora 14:00.

Codul galben vizează ninsori însemnate cantitativ local la munte și în nord-vest, viscol în zona montană înaltă.

Vântul va prezenta intensificări la munte, îndeosebi în zona înaltă, cu rafale ce vor depăși 80…100 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității.

În Munții Apuseni,în grupele vestice ale Carpaților Meridionali, în Carpații Orientali și în județele Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent.

Sunt vizate zonele montane din județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Cluj, Bistrița-Năsăud, Suceava, Mureș, Harghita, Neamț, Covasna, Bacău, Vrancea, Buzău, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Caraș-Severin, Hunedoara și Alba.

Sursa: ANM
Sursa: ANM

ANM: Avertizare de precipitații, vânt și polei

De asemenea, până la ora 10:00 este în vigoare o avertizare meteo de precipitații moderate cantitativ, intensificări ale vântului și polei.

În nordul, centrul și vestul țării temporar vor fi precipitații, moderate cantitativ, iar cantitățile de apă, acumulate pe tot parcursul intervalului, vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp, cu precădere în zona deluroasă și montană aferentă.

În prima parte a zilei de vineri vor fi precipitații mixte în Crișana și pe alocuri în Banat și sud-vestul Transilvaniei, iar în Maramureș și local la munte, în Transilvania și în nordul Moldovei va ninge și se va depune strat de zăpadă. Pe parcursul zilei de vineri în zonele joase de relief precipitațiile se vor transforma treptat în ploaie, iar îndeosebi în noaptea de vineri spre sâmbătă (24/25 decembrie) și sâmbătă (25 decembrie), la munte, la altitudini mai mici de 1.700 metri, vor predomina ploile, determinând topirea stratului de zăpadă.

Local se va forma polei. Temporar vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor cu viteze în general de 45…55 km/h, iar pe crestele montane rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.