România va fi acoperită de îngheț. Avertisment ANM: Când își va intra iarna în drepturi

Redactor:
Gândul
România va fi acoperită de îngheț. Avertisment ANM: Când își va intra iarna în drepturi
Meteorologii ne avertizează să ne pregătim de ninsoare la finalul lunii noiembrie. Deși, ANM anunță o iarnă mai caldă decât media obișnuită, ne atenționează totuși cu privire la episoade de vreme severă cu ger, viscol și zăpadă din abundență.

După o toamnă cu temperaturi primăvăratice, ANM ne avertizează că iarna vine chiar de la finalul lui noiembrie, când vom avea lapoviță și ninsoare.

„Serviciile meteorologice care furnizează estimări pe durată lungă arată posibilitatea ca pentru cele trei luni de iarnă – decembrie, ianuarie, februarie – regimul mediu al temperaturilor în zona noastră a Europei să fie mai ridicat decât media, iar regimul precipitațiilor să fie apropiat de norme sau ușor deficitar. Altfel spus, să avem o vreme, în media a trei luni, mai caldă decât normal și cu precipitații în limitele normale sau ușor deficitare. Suntem atenți la acest semnal, la această interpretare privind posibilele evoluții ale vortexului polar în perioada următoare, pentru că, chiar dacă, repet, în medie, estimările arată că temperaturile pentru următoarele trei luni s-ar putea situa peste normalul climatologic, nu putem exclude episoadele mai scurte cu fenomene severe, adică ger, viscol, căderi masive de zăpadă. Iar prognozele privind astfel de fenomene nu pot fi realizate cu mai mult de o săptămână – zece zile în avans”, a declarat Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în cadrul conferinței Focus Energetic.

 

Final de noiembrie cu frig pătrunzător

„În nopțile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma și înghețul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed și cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc adesea deasupra țării noastre astfel că vremea se menține închisă și umedă zile de-a rândul. În aceste condiții și valorile termice marchează o scădere considerabilă față de luna octombrie”, precizează specialiștii ANM.

 

Inchide