Șeful de campanie al lui Nicușor Dan ar fi pro-PUTINIST si ar fi criticat Occidentul pentru sancțiunile impuse Rusiei

Publicat: 22/04/2024, 22:46
Actualizat: 23/04/2024, 12:00

Nicușor Dan, actualul primar general, își face campania electorală utilizând, în special, panouri ce conțin un mesaj de mulțumire adresat bucureștenilor. Firma care a furnizat panourile aparține lui Matei Păun, șeful de campanie al edilului. Acesta este un afacerist cu vechi conexiuni rusești și ar fi exprimat puncte de vedere pro-putiniste pe social-media. 

Nicușor Dan, actualul edil al Bucureștiului, candidează pentru încă un mandat de patru ani la Primăria Capitalei. Ceea ce ridică mai multe semne de întrebare este faptul că firma ce furnizează panourile stradale este Getica OOH SRL. Reprezentanții și beneficiarii firmei întrețin, de peste 15 ani, legături de afaceri directe cu afaceristul Matei Păun și oamenii săi de încredere.

Matei Păun și Nicușor Dan au mai colaborat în trecut pentru campania electorală a edilului.

Matei Păun deține o serie de alte companii dintre care una, BAC Financial Advisory SRL, care s-a dezvoltat pe piețe controlate de Kremlin și în relații contractuale cu instituții financiare din Rusia, notează Newsweek.ro. Păun, șeful de campanie a lui Nicușor Dan, și-ar fi arătat simpatia pentru Rusia și Putin, în cadrul unui interviu, acordat în urmă cu ceva timp.

„Noi uităm că rușii, mult timp, în anii 90 și chiar în prima parte a anilor 2000, își doreau să fie primiți în familia occidentală. Dacă citiți discursurile lui Putin, lui Lavrov, din perioada respectivă, vom vedea că în mod repetat ei și-au manifestat această intenție. Din păcate, eu cred că Occidentul a greșit. Am avut oportunitatea să creăm o pace mai puțin conflictuală, față de ce avem acum.

Când a intrat Putin pe scenă, Rusia era într-o dezintergrare profundă. Erau mii de asasinate în orașele mari ale Rusiei. El a fost un om care a făcut ceva foarte dificil. Să oprești această dezintegrare masivă a Rusiei este ceva,” a declarat Matei Păun pentru Vice.

Potrivit Adevarul.ro, Matei Păun a făcut și postări pe rețelele de socializare, în care își exprima un punct de vedere pro-Kremlin, în contextul sancțiunilor financiare impuse Moscovei.

„Dacă cineva încearcă într-adevăr să pedepsească poporul rus pentru că e patriot, prin deprecierea rublei, face un gest iresponsabil. Distrugerea mărcii germane în 1922 şi îndepărtarea clasei de mijloc a dus direct la („n.r.soluţia) Hitler. Oamenilor proşti, puţin informaţi, din zilele noastre le place să-l compare pe Putin cu Hitler. Îi avertizez pe ei şi pe voi că, dacă reuşim să-l dăm jos pe Putin prin declanşarea unei hiper-inflaţii în Rusia, atunci vom putea să vedem cum e cu adevărat un Hitler rus. Iar un asemenea război în Europa ar putea fi orice, dar nu un lucru amuzant”, a scris Matei Păun la 22 decembrie 2014, făcând referire la un articol al cărui titlu era „Uitaţi de Putin cel «rău» – noi suntem însetaţii de sânge care încurajăm războiul“.

Reacția lui Matei Păun, omul din umbră al lui Nicușor Dan

Potrivit  documentelor oficiale de la Registrul Comerțului, unicul acționar al companiei de panotaj Getica OOH SRL este o companie înregistrată în Cipru: Ecurdo Limited.

Conform datelor Ministerul Finanțelor Publice, firma a 2022 o cifră de afaceri de 21,6 milioane lei și un profit de 4 milioane lei, cu 40 de angajați.

Cei care dețin Getica OOH sunt, de fapt, Jean Rădulescu, Ion Arin Alexandru și Răduțoiu Iulian Cosmin. Primii doi sunt vechi parteneri de afaceri ai lui Matei Păun, unul dintre cei mai vechi și apropiați colaboratori ai lui Nicușor Dan, ce i-a fost aliat la alegerile din 2012, 2016 și 2020.

Firma lui Matei Păun a finanțat achiziția firmei de panotaj de la banca rusească de stat VTB și de la vehiculul investițional al omului de afaceri Mikhail Fridman, Alpha Capital Partners. Contactat de Newsweek.ro, Matei Păun a negat orice legătură cu Getica OOH.

“Nu am nici o legătură cu acționariatul/managementul companiei Getica OOH SRL. Am negociat (n.r. în numele candidatului Nicușor Dan) contractul de outdoor (n.r. cu compania Getica OOH SRL), în condiții comerciale normale și la prețul pieței”, susține Matei Păun într-o declarație pentru Newsweek România.

Matei Păun a declarat pentru Newsweek.ro că i-a susținut campania lui Nicușor Dan, în limita prevederilor legale.

“Nu mi-e rușine să fi crezut în Nicușor atunci când foarte puțini credeau în el. În plus, de ce să mă desprind de el? Dimpotrivă, a rămas consecvent principiilor sale, lucru care este rar întâlnit pe scena politica românească“, afirmă Păun.

Contactați de Newsweek România, oficialii Getica OOH SRL au explicat mecanismul prin care au preluat compania:

“Compania Getica OOH (fosta News Outdoor Romania) a fost preluată integral în anul 2012, printr-un management buy out, de către un grup de investitori români, prin firma de investiții financiare Ecurdo. În conformitate cu legea din România, beneficiarii reali ai Getica OOH sunt publici și se pot afla de la Registrul Comerțului din România de către orice persoană interesată. Precizăm că nu au existat shimbări în privința beneficiarilor reali ai Getica OOH de la momentul preluării în 2012 și pînă în prezent, precum și că nu există nici o legătura/implicare în acționariatul/managementul firmei în afara beneficiarilor săi reali, înregistrați la Registrul Comerțului din România”, ne-a precizat Jean Rădulescu, CEO al Getica OOH SRL.

CITEȘTE ȘI:

Av. Adriana Dobre, după ce Nicușor Dan a pierdut al 15-lea proces din seria „Anulare autorizații de construire S2”: „Spune POVEȘTI în fața instanței”

Cristian Pîrvulescu: „Votul pentru Nicușor Dan din 2020 a fost unul ANTI-SISTEM”

Troleibuzele ar putea să apară în COTROCENI pe 15 aprilie. Primăria lui Nicușor Dan: „Pensionarii din zonă au nevoie de ele. Nu merg cu metroul”

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
S-a dat interzis. 5 ANI închisoare pentru proprietarii sau chiriașii din clădiri. Iohannis a semnat
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Europenii nu se simt în siguranță din cauza problemelor de mediu
×