Raport în Senatul francez: Tranziția în ROMÂNIA și Bulgaria nu s-a încheiat, iar statul de drept nu este perfect

Raport în Senatul francez: Tranziția în ROMÂNIA și Bulgaria nu s-a încheiat, iar statul de drept nu este perfect
Publicat: 03/09/2012, 17:45
Actualizat: 29/07/2014, 18:53

Tranziția nu s-a încheiat în România și Bulgaria, la peste 20 de ani de la înlăturarea comunismului, iar statul de drept „nu este perfect”, afirmă un raport depus recent în Senatul francez.

În raportul intitulat „România și Bulgaria: tranziția neterminată” și realizat în numele Comisiei pentru Afaceri Europene, senatorii Simon Sutour, Michel Billout, Bernadette Bourzai, Jean-François Humbert și Catherine Morin-Desailly afirmă că România și Bulgaria sunt în continuare în faza de tranziție.

Este necesar să se ia în considerate că dictatura a scrificat două din trei generații actuale și a anesteziat societatea civilă. Criza economică este o altă circumstanță atenuantă. Dar aceste două explicații nu ar trebui să conducă la minimizarea dificultăților cu care se confruntă Bulgaria și România în adoptarea ireversibilă a statului de drept.

Publicat la 18 iulie, raportul Comisiei Europene este foarte negativ pentru România și doar puțin mai binevoitor pentru Bulgaria, se arată în raport.

Tranziția este departe de a se fi încheiat în România și avansează lent în Bulgaria, adaugă textul. Acesta subliniază, de asemenea, că legăturile istorice dintre Franța și cele două țări nu trebuie să împiedice luciditatea și îndemnă la vigilență, pentru binele României și Bulgariei, dar și pentru cel al UE.

În plus, raportul atrage atenția asupra faptului că există dificultăți în România și Bulgaria cu privire la folosirea fondurilor europene.

Fondurile structurale și cele de coeziune sunt destinate stimulării recuperării întârzierii față de celelalte state dar, prin amploarea lor, ele pot avea un impact economic important cu condiția să poată fi accesate și absorbite rapid de actorii economici.

Acestea ar fi trebuit să permită o creștere cu 9 puncte a PIB-ului Bulgariei dacă ar fi fost utilizate integral până în 2015 și o reducere a șomajului cu 15 la sută. În România, aceste fonduri ar fi putut reprezenta în fiecare an 3,8 la sută din PIB.

În schimb, lansarea unor programe operaționale a fost dificilă în cele două țări în absența experienței și mai ales a unor capacități administrative și juridice adecvate. Astfel, proiectele au început în Bulgaria abia în 2009. În ceea ce privește accesarea lor, în ianuarie 2012, procentul era de 15 la sută în România și 19 la sută în Bulgaria. Acesta este cel mai scăzut nivel din UE.

Dificila absorbție a fondurilor europene ilustrează dificultățile cu care se confruntă Bulgaria și România și reamintesc că, în reconstruirea unui stat, totul merge mână în mână: pentru că nu s-a încheiat reforma statului de drept și mecanismele administrative și judiciare nu sunt fiabile, fondurile sunt prost absorbite, iar fondurile fiind prost absorbite, nu produc efectele așteptate.

În cadrul minisiunii lor, raportorii au avut întrevederi cu miniștrii pentru Afaceri Europene din cele două țări, care s-au arătat perfect conștienți de problemă și motivați să o rezolve.

Raportul se referă, de asemenea, și la demersul celor două țări pentru aderarea la Schengen.

Ezitările Guvernului francez pecedent cu privire la extinderea spațiului Schengen și mai ales propunerea acestuia de reformare a unor reglementări aplicabile spațiului Schengen și, în special, reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne în circumstanțe excepționale, înființarea unui mecanism de evaluare și supraveghere destinat controlării modului în care este aplicat aquis-ul Schengen și instaurarea unei clauze de salvagardare în materie de vize, au determinat România și Bulgaria să considere că aliatul lor francez acționează împotriva intereselor lor. Totuși, adaugă raportul, în prezent, odată cu schimbarea guvernării, poziția Franței a evoluat și se va reveni la vechile alianțe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?