Lista vitaminelor pe care ar trebui să le eviți atunci când ești bolnav

Lista vitaminelor pe care ar trebui să le eviți atunci când ești bolnav
Publicat: 21/09/2012, 12:59
Actualizat: 29/07/2014, 18:34

Statisticile arată că zece milioane de persoane la nivel global iau vitamine sau suplimente alimente, scrie Daily Mail. În plus, cotidianul britanic precizează că, anual, se cheltuiesc aproape un miliard de euro pe suplimente sau vitamine care conțin antioxidanți, recunoscuți pentru eficiența lor de a preveni anumite afecțiuni.

În ciuda beneficiilor promise de aceste medicamente, studiile de specialitate arată că există cazuri în care suplimentele alimentare și vitaminele ne pot pune sănătatea în pericol.

O echipă de cercetători de la Universitatea Sheffield, din SUA, coordonată de prof. Hilary Powers, arată că persoanele care obișnuiesc să ia calciu sau suplimente pe bază de vitamina D, dar suferă de cancer de prostată, riscă să își agraveze starea de sănătate, deoarece aceste suplimente influențează nivelul de hormoni existenți în organism.

În urma acestor descoperiri, experții recomandă persoanelor care sunt diagnosticate cu diferite afecțiuni, dar care iau și astfel de medicamente, să îl informeze pe medicul curant despre ele. „Starea de sănătate a unui pacient se poate deteriora dacă urmează mai multe tratamente în același timp. Riscul apariției interacțiunii între tratamente este extrem de ridicat, chiar și atunci când este vorba de suplimente alimentare, pastile considerate de majoritatea inofensive”, a punctat prof. Powers.

Specialiștii completează că o persoană care are o dietă echilibrată nu ar trebui să ia vitamine, deoarece organismul primește dozele necesare de nutrienți pentru a ține la distanță bolile.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care iau regulat astfel de pastile, specialiștii de la Asociația Britanică de Diabetologie au realizat o listă cu vitaminele pe care nu ar trebui incluse în dieta zilnică dacă suferiți de anumite afecțiuni.

● Suplimentele pe bază de calciu ar trebuie evitate în cazul diagnosticului de cancer la prostată. Peste 5.000 de bărbați urmează un tratament pe bază de hormoni pentru a se trata. Calciul blochează producția de testosteron din organism, fapt ce ar putea determina ca boala să recidiveze. Calciul este esențial pentru sănătatea oaselor, dar în cazul acestei boli acest mineral agravează starea de sănătate a pacientului.

● Vitamina A trebuie evitată în cazul diagnosticului de psoriazis. Această boală dermatologică este caracterizată prin prezenta la nivelul pielii a unor coji albe-sidefii, care sunt ușor detașabile. Zonele afectate cel mai des de psoriazis sunt zonele de extensie ale corpului, respectiv coatele, genunchii, regiunea lombară, zona de inserție a părului la nivelul scalpului sau unghiile, dar psoriazisul poate afecta orice alte zone ale corpului. Persoanele diagnosticate cu această boală urmează un tratament cu retinol, care este disponibil atât sub formă de tablete, cât și sub formă de loțiune. Acest tratament ajută la regenerarea pielii. Medicii spun că retinolul este un medicament care conține vitamina A, astfel că persoanele care urmează un tratament cu acest remediu riscă să se intoxice. Medicii spun că excesul de vitamina A în organism duce la apariția conjunctivitei, alopeciei, dar poate înrăutății și psoriazisul.

● Vitamina E și potasiul ar trebui exitate de cardiaci. Studiile de specialitate au arătat că persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare și care iau suplimente pe bază de vitamina E riscă să își agraveze starea de sănătate. Potasiul este recunoscut pentru efectele sale benefice asupra funcției cardiace, dar dacă este depășita doza zilnică recomandată, respectiv 3.500 de miligrame de potasiu, ar putea provoca palpitații sau bătăi neregulate ale inimii.

● Diabeticii trebuie să evite vitamina B3. Cunoscută și sub denumirea de niacină, această vitamină este importantă pentru metabolism. Medicii avertizează că persoanele care suferă de diabet și care depășesc doza zilnică de vitamina B3, 13 miligrame în cazul femeilor și 17 miligrame în cazul bărbaților, riscă să se confrunte cu un dezechilibru al glucozei din sânge.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Cât costă o noapte de cazare la mare de la 1 iunie! Prețurile în Mamaia...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Când este permisa traversarea deși nu exista trecere de pietoni?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Povestea omului din spatele cortinelor iUmor. Andreas Petrescu, în afara show-ului de televiziune
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Eu am făcut în 15 minute cât faceți voi în trei luni, de fapt” Andreea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Arheologii cred că au găsit locul în care a murit Augustus, primul împărat al Imperiului...
×