Lista vitaminelor pe care ar trebui să le eviți atunci când ești bolnav

Lista vitaminelor pe care ar trebui să le eviți atunci când ești bolnav
Publicat: 21/09/2012, 12:59
Actualizat: 29/07/2014, 18:34

Statisticile arată că zece milioane de persoane la nivel global iau vitamine sau suplimente alimente, scrie Daily Mail. În plus, cotidianul britanic precizează că, anual, se cheltuiesc aproape un miliard de euro pe suplimente sau vitamine care conțin antioxidanți, recunoscuți pentru eficiența lor de a preveni anumite afecțiuni.

În ciuda beneficiilor promise de aceste medicamente, studiile de specialitate arată că există cazuri în care suplimentele alimentare și vitaminele ne pot pune sănătatea în pericol.

O echipă de cercetători de la Universitatea Sheffield, din SUA, coordonată de prof. Hilary Powers, arată că persoanele care obișnuiesc să ia calciu sau suplimente pe bază de vitamina D, dar suferă de cancer de prostată, riscă să își agraveze starea de sănătate, deoarece aceste suplimente influențează nivelul de hormoni existenți în organism.

În urma acestor descoperiri, experții recomandă persoanelor care sunt diagnosticate cu diferite afecțiuni, dar care iau și astfel de medicamente, să îl informeze pe medicul curant despre ele. „Starea de sănătate a unui pacient se poate deteriora dacă urmează mai multe tratamente în același timp. Riscul apariției interacțiunii între tratamente este extrem de ridicat, chiar și atunci când este vorba de suplimente alimentare, pastile considerate de majoritatea inofensive”, a punctat prof. Powers.

Specialiștii completează că o persoană care are o dietă echilibrată nu ar trebui să ia vitamine, deoarece organismul primește dozele necesare de nutrienți pentru a ține la distanță bolile.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care iau regulat astfel de pastile, specialiștii de la Asociația Britanică de Diabetologie au realizat o listă cu vitaminele pe care nu ar trebui incluse în dieta zilnică dacă suferiți de anumite afecțiuni.

● Suplimentele pe bază de calciu ar trebuie evitate în cazul diagnosticului de cancer la prostată. Peste 5.000 de bărbați urmează un tratament pe bază de hormoni pentru a se trata. Calciul blochează producția de testosteron din organism, fapt ce ar putea determina ca boala să recidiveze. Calciul este esențial pentru sănătatea oaselor, dar în cazul acestei boli acest mineral agravează starea de sănătate a pacientului.

● Vitamina A trebuie evitată în cazul diagnosticului de psoriazis. Această boală dermatologică este caracterizată prin prezenta la nivelul pielii a unor coji albe-sidefii, care sunt ușor detașabile. Zonele afectate cel mai des de psoriazis sunt zonele de extensie ale corpului, respectiv coatele, genunchii, regiunea lombară, zona de inserție a părului la nivelul scalpului sau unghiile, dar psoriazisul poate afecta orice alte zone ale corpului. Persoanele diagnosticate cu această boală urmează un tratament cu retinol, care este disponibil atât sub formă de tablete, cât și sub formă de loțiune. Acest tratament ajută la regenerarea pielii. Medicii spun că retinolul este un medicament care conține vitamina A, astfel că persoanele care urmează un tratament cu acest remediu riscă să se intoxice. Medicii spun că excesul de vitamina A în organism duce la apariția conjunctivitei, alopeciei, dar poate înrăutății și psoriazisul.

● Vitamina E și potasiul ar trebui exitate de cardiaci. Studiile de specialitate au arătat că persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare și care iau suplimente pe bază de vitamina E riscă să își agraveze starea de sănătate. Potasiul este recunoscut pentru efectele sale benefice asupra funcției cardiace, dar dacă este depășita doza zilnică recomandată, respectiv 3.500 de miligrame de potasiu, ar putea provoca palpitații sau bătăi neregulate ale inimii.

● Diabeticii trebuie să evite vitamina B3. Cunoscută și sub denumirea de niacină, această vitamină este importantă pentru metabolism. Medicii avertizează că persoanele care suferă de diabet și care depășesc doza zilnică de vitamina B3, 13 miligrame în cazul femeilor și 17 miligrame în cazul bărbaților, riscă să se confrunte cu un dezechilibru al glucozei din sânge.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...