MURĂTURI ASORTATE. Trei rețete simple

MURĂTURI ASORTATE. Trei rețete simple
Publicat: 22/09/2012, 10:34
Actualizat: 18/05/2015, 21:20

Murăturile asortate reprezintă salata ideală în timpul sezonului rece. Murăturile asortate se pot asezona la aproape orice fel de mâncare. Prepararea lor nu necesită mult timp, câtă vreme aveți toate ingredientele la îndemână. Murăturile asortate au un grad minim de dificultate.

Mai jos, regăsiți trei rețete simple pentru murăturile asortate.

MURĂTURI ASORTATE – rețeta 1

Ingredinete:

● 2 căpățâni de conopidă

● 1 varză albă mai mare tăiată în felii mai groase

● 2 verze roșii mai mici tăiate în 5-6 felii

● 1.5 kilograme de gogonele

● 3 kilograme de castraveți

● 4-5 morcovi tăiați rondele

● 1 căpățână de usturoi

● 2 mere sau gutui tăiate felii

● ardei iuți

● 1.5 kilograme de ceapa tăiată mărunt

● 1 legătură mare cu frunze de țelină

● 1 legătură mare de leuștean

● mărar uscat

● cimbru uscat

● 3-4 bucăți de hrean tăiate în fâșii

● 1 pachet de piper boabe

● sare mare

Mod de preparare:

Conopida se desparte buchețele, varza se taie în felii mai groase, se spală bine totul și se începe punerea lor în butoi sau într-un borcan. Pe fundul vasului, se așeză mărarul, cimbrul 3-4 crenguțe și peste se așează varza roșie, varza albă, ceapa, căței de usturoi, morcovii tăiați rondele, 3-4 fâșii de hrean, câteva felii de gutui sau de mere și ardei iuți. Următorul strat va fi de castraveți si gogonele, după care se completează cu morcovi, conopidă și ardei iuți.

Când vasul s-a umplut, se presară deasupra un pachet de piper boabe (pachet mic) și se acoperă cu frunze de țelină și leuștean.

Între timp, se pregătește și saramura. Într-un litru de apă, se adaugă 30 de grame de sare mare. În funcție de cât de mare este butoiul sau borcanul în care se vor pune murăturile asezonate, se va calcula și cantitatea de apă și de sare necesară. Se pune atâta saramură, încât legumele să fie bine acoperite.

Se așează peste legume o farfurie sau un capac și peste se pune o greutate care să țină legumele în saramură. Se acoperă cu un prosop și se țin la temperatura camerei aproximativ 6 zile până se acrește. Apoi, borcanul sau butoiul cu murături asortate se închide cu un capac și se pune la loc răcoros.

Sursă: Rețete culinare

MURĂTURI ASORTATE – rețetă 2

Ingrediente:

Pentru 10 kilograme de murături asortate:

● 6 kilograme de gogonele verzi,

● 1 kilogram de ardei kapia,

● 1 kilogram de morcovi curățați,

● 200 grame de țelină rădăcini,

● 100 grame de țelină frunze,

● 400 grame de varză roșie,

● 400 grame de sfeclă roșie,

● 600 grame de conopidă,

● 40 grame de mărar uscat,

● bețe,

● 50 grame de usturoi,

● 25 grame de ardei iute,

● 50 grame de hrean.

Mod de preparare:

Murăturile asortate se spală bine cu multă apă rece, apoi se țin 24 ore într-o soluție concentrată de sare, astfel încât legumele să nu se înmoaie pe timpul conservării. După trecerea celor 24 de ore, murăturile asortate se scot din soluție, se spală cu apă rece și se așează în borcane, alternând cu condimentele menționate la lista de ingrediente. Se mai pot adăuga frunze de vișin, castraveciori, pepeni verzi mici sau gogoșari verzi.

Apoi, se toarnă saramură fierbinte până la gura vasului în care au fost puse murăturile asortate. După ce se răcește, borcanul se leagă ermetic. În primele 3-4 zile, borcanele cu murături asortate se vor păstra la temperatura camerei, apoi se vor muta și păstra în locuri uscate și răcoroase.

Sursă: Gustos.ro

MURĂTURI ASORTATE – rețetă 3

Ingrediente:

● gogonele

● gogoșari

● conopidă

● ardei iute

● hrean

● mărar

● cimbru uscat

● apă

● oțet

● sare

● boabe de piper

● foi de dafin

Mod de preparare:

Se spală legumele. Conopida se desface buchețele. Hreanul se curăță și se taie bețișoare. Gogoșarii se taie felii și se opăresc în apă fiartă. Pe fundul borcanului se așeză câteva crenguțe de mărar și cimbru uscat. Se așează toate legumele în borcan, alternându-le.

Se amestecă 2 litri de apă cu aproximativ 100 mililitri de oțet, 2 linguri de sare, boabe de piper și foi de dafin și se pun să fiarbă. Se lasă să se răcească și apoi se pune în borcane peste legume.

Cantitățile sunt orientative în funcție de cantitatea de murături asortate dorite.

Sursă: Bucătăraș.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor