Prefectul de Covasna despre autonomie: Nu cred că modelele staliniste pot fi resuscitate acum

Prefectul de Covasna despre autonomie: Nu cred că modelele staliniste pot fi resuscitate acum
Publicat: 01/10/2012, 14:57
Actualizat: 19/10/2018, 15:49

Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, afirmă că demersul primarului din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, privind începerea unor discuții cu reprezentanții românilor despre autonomia Ținutului Secuiesc „e un lucru neserios”, el spunând că nu crede că „modelele staliniste” pot fi resuscitate acum.

Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că demersul primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a anunțat că a elaborat un document privind autonomia Ținutului Secuiesc, ce va sta la baza dezvoltării unui dialog cu românii pe această temă, „nu este un lucru serios”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Acest demers s-ar putea înscrie în categoria «ce vrăji a mai făcut nevasta mea Samantha». Cu cine să discute? (…) Eu știu care este starea de spirit în sânul locuitorilor. Ce interes are cineva să discute despre ceva care nu e viabil economic?”, a spus Munteanu.

El a afirmat că din datele prezentate la ședința Comisiei de Dialog Social reiese că în Covasna 50 la sută din banii necesari asigurărilor de sănătate vin de la bugetul de stat, dar situația este asemănătoare și în alte domenii.

Întrebat dacă ar sta la masa discuțiilor pe tema autonomiei Ținutului Secuiesc, Munteanu a spus că nu are cum să discute despre teme neconstituționale.

„Eu sunt prefect, persoana care veghează asupra respectării Constituției, nu pot să mă așez la masă pe teme neconstituționale. Ce să discut? (…) Și nu cred că modelele staliniste, impuse într-o perioadă neagră de regimul sovietic, pot fi resuscitate acum”, a conchis prefectul de Covasna.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a elaborat un document privind autonomia Ținutului Secuiesc, care va sta la baza dezvoltării unui dialog cu românii pe această temă, însă spune că nu știe dacă perioada este oportună pentru discuții, deoarece ar avantaja naționaliștii.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe și președintele organizației municipale a UDMR, Antal Arpad, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că a pregătit un document privind autonomia Ținutului Secuiesc, care să stea la baza unui dialog pe această temă cu reprezentanții comunității române.

Antal a spus că documentul ar putea reprezenta baza pentru dezvoltarea unui dialog cu românii despre ce se va întâmpla dacă Ținutul Secuiesc va dobândi un statut autonom.

„Documentul l-am finalizat, dar trebuie să găsim parteneri cu care să îl putem dezbate. Nu știu dacă această perioadă, înaintea alegerilor parlamentare, este oportună pentru astfel de discuții cu partenerii români, deoarece această temă ar aduce avantaje organizațiilor naționaliste. Totodată, poate că și mulți maghiari ar considera că politicienii maghiari vorbesc despre autonomie pentru că este campanie”, a spus liderul local al UDMR.

Plenul Senatului a respins, marțea trecută, proiectul legislativ privind statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, inițiat încă din 2005 de senatorii UDMR de atunci Sogor Csaba și Becsek-Garda Dezso. Proiectul legislativ cu caracter organic a primit 54 de voturi pentru respingere, cinci pentru adoptare și două abțineri, Senatul fiind forul decizional.

Președintele organizației județene a Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, miercuri, că Senatul „a măturat de pe masă”, fără dezbatere, proiectul legislativ privind statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, senatorii UDMR prezenți în plen fiind „observatori tăcuți”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Lege nouă pentru cei care stau la bloc. Va fi interzis pentru administratorii de bloc...
Interdicții pentru șoferi. Încălcarea legii se sancționează cu închisoare
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×