Prefectul de Covasna despre autonomie: Nu cred că modelele staliniste pot fi resuscitate acum

Prefectul de Covasna despre autonomie: Nu cred că modelele staliniste pot fi resuscitate acum
Publicat: 01/10/2012, 14:57
Actualizat: 19/10/2018, 15:49

Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, afirmă că demersul primarului din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, privind începerea unor discuții cu reprezentanții românilor despre autonomia Ținutului Secuiesc „e un lucru neserios”, el spunând că nu crede că „modelele staliniste” pot fi resuscitate acum.

Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că demersul primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a anunțat că a elaborat un document privind autonomia Ținutului Secuiesc, ce va sta la baza dezvoltării unui dialog cu românii pe această temă, „nu este un lucru serios”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Acest demers s-ar putea înscrie în categoria «ce vrăji a mai făcut nevasta mea Samantha». Cu cine să discute? (…) Eu știu care este starea de spirit în sânul locuitorilor. Ce interes are cineva să discute despre ceva care nu e viabil economic?”, a spus Munteanu.

El a afirmat că din datele prezentate la ședința Comisiei de Dialog Social reiese că în Covasna 50 la sută din banii necesari asigurărilor de sănătate vin de la bugetul de stat, dar situația este asemănătoare și în alte domenii.

Întrebat dacă ar sta la masa discuțiilor pe tema autonomiei Ținutului Secuiesc, Munteanu a spus că nu are cum să discute despre teme neconstituționale.

„Eu sunt prefect, persoana care veghează asupra respectării Constituției, nu pot să mă așez la masă pe teme neconstituționale. Ce să discut? (…) Și nu cred că modelele staliniste, impuse într-o perioadă neagră de regimul sovietic, pot fi resuscitate acum”, a conchis prefectul de Covasna.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a elaborat un document privind autonomia Ținutului Secuiesc, care va sta la baza dezvoltării unui dialog cu românii pe această temă, însă spune că nu știe dacă perioada este oportună pentru discuții, deoarece ar avantaja naționaliștii.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe și președintele organizației municipale a UDMR, Antal Arpad, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că a pregătit un document privind autonomia Ținutului Secuiesc, care să stea la baza unui dialog pe această temă cu reprezentanții comunității române.

Antal a spus că documentul ar putea reprezenta baza pentru dezvoltarea unui dialog cu românii despre ce se va întâmpla dacă Ținutul Secuiesc va dobândi un statut autonom.

„Documentul l-am finalizat, dar trebuie să găsim parteneri cu care să îl putem dezbate. Nu știu dacă această perioadă, înaintea alegerilor parlamentare, este oportună pentru astfel de discuții cu partenerii români, deoarece această temă ar aduce avantaje organizațiilor naționaliste. Totodată, poate că și mulți maghiari ar considera că politicienii maghiari vorbesc despre autonomie pentru că este campanie”, a spus liderul local al UDMR.

Plenul Senatului a respins, marțea trecută, proiectul legislativ privind statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, inițiat încă din 2005 de senatorii UDMR de atunci Sogor Csaba și Becsek-Garda Dezso. Proiectul legislativ cu caracter organic a primit 54 de voturi pentru respingere, cinci pentru adoptare și două abțineri, Senatul fiind forul decizional.

Președintele organizației județene a Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, miercuri, că Senatul „a măturat de pe masă”, fără dezbatere, proiectul legislativ privind statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, senatorii UDMR prezenți în plen fiind „observatori tăcuți”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?