Șeful Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor, revocat de Parlament; Tudor Baltă preia interimar conducerea instituției

Șeful Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor, revocat de Parlament; Tudor Baltă preia interimar conducerea instituției
Publicat: 16/10/2012, 14:35
Actualizat: 31/07/2014, 15:21

Parlamentul a decis marți, în plenul comun al celor două Camere, revocarea din funcție a președintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Constantin Buzoianu, acesta fiind pus în funcție în 2011 de PDL. Schimbarea din funcție a fost adoptată cu 222 voturi „pentru” și 3 „împotrivă”, interimatul fiind asigurat de vicepreședintele CSA Tudor Baltă.

Subiectul revocării din funcție a președintelui CSA a stârnit neînțelegeri în rândul parlamentarilor, grupul democrat-liberalilor constatând că procedura a fost încălcată. După ce deputatul PNL Eugen Nicolăescu a spus la tribuna Camerei Deputaților că piața asigurărilor din România manifestă deficiențe, și consecințe negative asupra asiguraților, acestea fiind motivele revocării lui Buzoianu, deputatul PDL Petru Călian a atras atenția asupra „ilegalității raportului”.

„Birourile Permanente reunite au primit informare de la Comisia de abuzuri a Camerei Deputaților și au decis să repartizeze Comisiilor de buget pentru analiză. Birourile Permanente reunite nu au decis emiterea unui raport de către comisia de specialitate, deci raportul nu trebuia emis. Președintele poate fi revocat doar dacă este în incapacitate de a-și exercita funcția sau dacă încalcă foarte grav regulamentul. Acest raport este întemeiat nelegal”, a declarat deputatul PDL Petru Călian.

Parlamentarii și-au exprimat opțiunea pe buletine de vot, în absența parlamentarilor PDL, care au decis să boicoteze lucrările plenului reunit.

Votul pentru revocarea din funcția de președinte al CSA a lui Constantin Buzoianu s-a desfășurat în paralel cu cel pentru validarea lui Claudiu Săftoiu în funcția de președinte director general al SRTv.

Potrivit lui Eugen Nicolăescu, comisiile au constatat că piața asigurărilor din România manifestă deficiențe sub aspectul supravegherii prudențiale și reglementării, având consecințe negative asupra asiguraților.

„Nu au fost îndeplinite cu eficiență competențele privivind protejarea intereselor consumatorilor din domeniul asigurărilor. Anumite societăți de asigurare nu își respectă atribuțiile legale și contractuale pe care le au față de asigurați. Nu au fost identificate soluțiile pentru o funcționare normală a pieței de asigurări privind atribuțiile ce revin prin lege acestei autorități”, a menționat liberalul.

Cele două comisii au decis, cu majoritate de voturi, și revocarea lui Buzoianu din calitatea de membru al CSA.

Acesta a fost numit președinte prin votărârea Parlamentului din 27 noiembrie 2011.

Președintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Constantin Buzoianu, a declarat, luni, pentru Mediafax, că va fi revocat din funcție și susține că piața asigurărilor se confruntă cu „probleme grave”, care, în cazul producerii unui cutremur puternic, ar face ca scandalul FNI să pară un mic accident.

„Astăzi, în ședința celor două comisii de buget-finanțe ale Parlamentului, am fost invitat să particip la analizarea unui raport întocmit de Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, care nu îmi era favorabil. Ordinea de zi a ședinței comisiilor nu a fost publicată din timp, așa cum prevăd uzanțele. Practic, m-au chemat și am fost executat, respectiv comisiile au hotărât să înainteze Parlamentului propunerea de revocare din funcția de președinte al Consiliului CSA”, a declarat Constantin Buzoianu.
El susține că raportul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții a fost întocmit pe baza unor „plângeri nefondate”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu să anunți. Termen până pe 27 Mai
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Noi cercetări arată că polenul poate modifica vremea
×