Șeful Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor, revocat de Parlament; Tudor Baltă preia interimar conducerea instituției

Șeful Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor, revocat de Parlament; Tudor Baltă preia interimar conducerea instituției
Publicat: 16/10/2012, 14:35
Actualizat: 31/07/2014, 15:21

Parlamentul a decis marți, în plenul comun al celor două Camere, revocarea din funcție a președintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Constantin Buzoianu, acesta fiind pus în funcție în 2011 de PDL. Schimbarea din funcție a fost adoptată cu 222 voturi „pentru” și 3 „împotrivă”, interimatul fiind asigurat de vicepreședintele CSA Tudor Baltă.

Subiectul revocării din funcție a președintelui CSA a stârnit neînțelegeri în rândul parlamentarilor, grupul democrat-liberalilor constatând că procedura a fost încălcată. După ce deputatul PNL Eugen Nicolăescu a spus la tribuna Camerei Deputaților că piața asigurărilor din România manifestă deficiențe, și consecințe negative asupra asiguraților, acestea fiind motivele revocării lui Buzoianu, deputatul PDL Petru Călian a atras atenția asupra „ilegalității raportului”.

„Birourile Permanente reunite au primit informare de la Comisia de abuzuri a Camerei Deputaților și au decis să repartizeze Comisiilor de buget pentru analiză. Birourile Permanente reunite nu au decis emiterea unui raport de către comisia de specialitate, deci raportul nu trebuia emis. Președintele poate fi revocat doar dacă este în incapacitate de a-și exercita funcția sau dacă încalcă foarte grav regulamentul. Acest raport este întemeiat nelegal”, a declarat deputatul PDL Petru Călian.

Parlamentarii și-au exprimat opțiunea pe buletine de vot, în absența parlamentarilor PDL, care au decis să boicoteze lucrările plenului reunit.

Votul pentru revocarea din funcția de președinte al CSA a lui Constantin Buzoianu s-a desfășurat în paralel cu cel pentru validarea lui Claudiu Săftoiu în funcția de președinte director general al SRTv.

Potrivit lui Eugen Nicolăescu, comisiile au constatat că piața asigurărilor din România manifestă deficiențe sub aspectul supravegherii prudențiale și reglementării, având consecințe negative asupra asiguraților.

„Nu au fost îndeplinite cu eficiență competențele privivind protejarea intereselor consumatorilor din domeniul asigurărilor. Anumite societăți de asigurare nu își respectă atribuțiile legale și contractuale pe care le au față de asigurați. Nu au fost identificate soluțiile pentru o funcționare normală a pieței de asigurări privind atribuțiile ce revin prin lege acestei autorități”, a menționat liberalul.

Cele două comisii au decis, cu majoritate de voturi, și revocarea lui Buzoianu din calitatea de membru al CSA.

Acesta a fost numit președinte prin votărârea Parlamentului din 27 noiembrie 2011.

Președintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Constantin Buzoianu, a declarat, luni, pentru Mediafax, că va fi revocat din funcție și susține că piața asigurărilor se confruntă cu „probleme grave”, care, în cazul producerii unui cutremur puternic, ar face ca scandalul FNI să pară un mic accident.

„Astăzi, în ședința celor două comisii de buget-finanțe ale Parlamentului, am fost invitat să particip la analizarea unui raport întocmit de Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, care nu îmi era favorabil. Ordinea de zi a ședinței comisiilor nu a fost publicată din timp, așa cum prevăd uzanțele. Practic, m-au chemat și am fost executat, respectiv comisiile au hotărât să înainteze Parlamentului propunerea de revocare din funcția de președinte al Consiliului CSA”, a declarat Constantin Buzoianu.
El susține că raportul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții a fost întocmit pe baza unor „plângeri nefondate”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
A apărut pe un „tanc” în inima Capitalei! Apariție inedită a lui David Popovici
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Tradiţia care se respectă cu stricteţe în a doua zi de Paşte într-un sat din...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
DOAMNA lumii filmului a murit după Paște: Cea mai mare care a trăit vreodată
Marele secret al checului. Ingredientul care schimbă tot
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
”Transformă asta într-un circ, într-o mizerabilă sfâșiere” Andrei Păunescu, în război cu sora vitregă pentru...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
(P) Importanța Pavelelor de Cauciuc: O Alegere Durabilă și Versatilă pentru Diverse Aplicații