Picturi ale maeștrilor români, estimate la peste 1 milion de euro, scoase la licitație

Picturi ale maeștrilor români, estimate la peste 1 milion de euro, scoase la licitație
Mai multe capodopere semnate de 100 de maeștri ai picturii românești, a căror valoare totală se ridică la peste 1 milion de euro, vor fi prezentate în cadrul Licitației de Toamnă - Mari Maeștri ai Picturii Românești, organizată de Artmark pe 31 octombrie, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Publicat: 17/10/2012, 12:26
Actualizat: 26/03/2019, 13:18

Mai multe capodopere semnate de 100 de maeștri ai picturii românești, a căror valoare totală se ridică la peste 1 milion de euro, vor fi prezentate în cadrul Licitației de Toamnă – Mari Maeștri ai Picturii Românești, organizată de Artmark pe 31 octombrie, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Cu ocazia celei mai importante licitații de artă a sezonului, Artmark îi celebrează pe cei mai valoroși pictori români, ale căror opere domină în prezent topul tranzacțiilor de artă din România. Ediția din acest an a Licitației de Toamnă prezintă 135 de capodopere semnate de 100 de maeștri ale căror opere au fost vândute în licitații publice în perioada anilor 1990 – 2012.

Astfel, nu va lipsi Nicolae Tonitza, deținătorul recordului pentru cea mai scumpă operă de artă tranzacționată vreodată pe piața românească – pictura „Nud în iatac” (290.000 de euro, Licitația de Iarnă Artmark 2011). La această ediție a Licitației de Toamnă, pictorul va fi prezent cu tabloul „Catrina”, o operă ce o reprezintă pe fiica artistului pozând într-o postură erotică, de micuță Lolita, amintind de personajele pubere ale lui Balthus, Egon Schiele și Ernst Ludwig Kirchner. Lucrare unică, de o deosebită valoare, tabloul este evaluatla o suma între 100.000 și 200.000 de euro.

Tot pe 31 octombrie va fi licitată opera „Natură statică cu flori, carte și lămâi”, estimată la 10.000 – 16.000 de euro, semnată de Alexandru Ciucurencu, provenind din colecția filosofului și poetului Lucian Blaga, achiziționată de acesta direct din atelierul artistului, cu banii câștigați în urma traducerii operei „Faust”.

Și uleiul pe pânză semnat de Gheorghe Tattarescu și intitulat „Descătușarea României” este printre vedetele Licitației de Toamnă de la Artmark. Pictura, o lucrare foarte rară și considerată emblematică pentru istoria națională, provine dintr-o colecție belgiană și are o valoare estimativă de 5.000 – 10.000 de euro.

Reprezentare în cheie alegorică a României moderne, lucrarea este încadrată la categoria”tezaur național”. Este una dintre cele trei reprezentări ale”României descătușate”, destinate curtării contelui Filip de Flandra, prin intermediul consulului general al Belgiei în Principate, Jacques Poumay, după abdicarea lui Al. Ioan Cuza. În acea perioadă, Locotenența Domnească din România i-a solicitat acestuia să preia conducerea țării. Un alt exemplar al acestei reprezentări a fost trimis lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care, de altfel, va accepta propunerea, devenind principe al României la 10 mai 1866.

O altă operă de valoare care va fi prezentată în cadrul evenimentului de pe 31 octombrie este pictura lui Nicolae Grigorescu „Țărăncuță cu doniță, de la izvor, prin pădure”, evaluată la 18.000 – 32.000 de euro. Pictura accentuează recurența tematicii bucolice, Grigorescu fiind, totodată, primul care introduce curentele celebre ale epocii în arta românească: realismul dar, mai ales, impresionismul.

Alte nume mari ale picturii românești ale căror opere vor fi prezente în cadrul Licitației de Toamnă a casei Artmark sunt Camil Ressu, Theodor Pallady, Marcel Iancu, Nicolae Dărăscu, Samuel Mutzner, Max Arnold și Gheorghe Petrașcu.

Operele celor mai bine cotați pictori români vor putea fi văzute și de public în perioada 19 – 29 octombrie, într-o expoziție care va fi organizată la Palatul Cesianu-Racoviță din București.

Licitația de Toamnă – Mari Maeștri ai Picturii Românești a casei Artmark se va desfășura pe 31 octombrie, la J.W. Marriott Grand Hotel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii