Cepoi: Noua Lege a sănătății va fi prezentată Guvernului în prima ședință imediat după alegeri

Cepoi: Noua Lege a sănătății va fi prezentată Guvernului în prima ședință imediat după alegeri
Publicat: 03/12/2012, 16:28
Actualizat: 10/05/2019, 00:56

Noua Lege a sănătății va fi prezentată Guvernului în prima ședință imediat după alegeri, respectiv în 12 decembrie, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX Vasile Cepoi, consilier de stat al premierului, după inaugurarea Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Floreasca.

„Am vorbit cu premierul și pe 12 decembrie, în prima ședință de Guvern, imediat după alegeri, vom prezenta Legea sănătății. Față de proiectul de lege supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministrului Sănătății nu sunt modificări majore, ci doar de ordin tehnic, pentru că actul a fost scris de grupuri diferite și acum se armonizează informațiile”, a spus Vasile Cepoi.

Potrivit fostului ministru al Sănătății, „sistemul mutualist” în asigurările de sănătate rămâne obligatoriu.

„Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) se transformă în ceva similar cu Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), adică reglementează și supraveghează sistemul asigurărilor obligatorii, iar ceilalți, asigurările facultative. Discuția este ca fiecare societate de asigurări să aibă între 700.000 și 1.000.000 de asigurați, dar se fac simulări să se vadă ce ar însemna lucrul acesta”, a mai spus consilierul de stat al premierului.

Vasile Cepoi a precizat că dacă fiecare societate va fi obligată să aibă între 700.000 și un milion de asigurați, înseamnă că, în final, vor fi în jur de 20 de societăți mutuale, mai puțin de jumătate din numărul total al caselor de asigurări de sănătate.

„Primul pas pentru implementarea Legii sănătății vizează reorganizarea CNAS. Orice organizație sau sindicat, sau casă județeană de asigurări de sănătate, sau cea a Capitalei se poate trasforma într-o societate mutuală dacă adună un număr suficient de asigurați, cât prevede legea, respectiv între 700.000 și 1.000.000”, a adăugat Cepoi.

În legătură cu pachetul social de servicii, Vasile Cepoi a spus că acesta va fi ca „o asigurare facultativă susținută de către stat pentru categoriile defavorizate”, plafonul până la care oamenii vor fi incluși în categoria aceasta fiind stabilit de către Ministerul Muncii.

„Pachetul de bază este al asigurărilor, iar pachetul social este ca o asigurare facultativă susținută de stat, pentru categoriile defavorizate. Adică acele servicii medicale care nu costă mult, dar care presupun un risc medical crescut dacă nu se intervine, cum ar fi, de exemplu, un ulcer, care netratat duce la hemoragie digestivă și ne costă mai mult”, a precizat Cepoi.

„Altfel spus, va fi un pachet de bază susținut din fondul de asigurări, unul social pentru persoane din categoria defavorizați. Aici este vorba despre servicii care nu fac parte din pachetul de bază, dar cu risc crescut, și pe care persoana respectivă nu și le poate asigura, Dacă nu vor fi efectuate aceste servicii pentru cei defavorizați, statul va plăti mai mult, din cauza complicațiilor care pot apărea. O altă categorie de asigurări este a asigurărilor facultative, pentru care va fi un pachet de servicii suplimentar sau complementar”, a adăugat Cepoi.

El a mai spus că, teoretic, nici acum nu există români neasigurați.

„Definiția asiguratului este că ai drept de reședință în România. Dacă sunt asigurat, sunt obligat să plătesc, dacă nu plătesc, nu beneficiez de pachetul de asigurări de servicii, dar obligația de plată rămâne în continuare”, a explicat consilierul de stat al premierului.

Vasile Cepoi a mai spus că în noua lege a fost păstrat, conform proiectului Ministerului Sănătății, faptul că spitale se pot autoguverna.

„La spitale rămâne principiul pe care l-am enunțat de mai multe ori, respectiv autoguvernarea. Pe acest subiect avem dispute cu Ministerul Finanțelor. Ei veneau cu argumente europene, dar pe care le-au înțeles diferit de ceea ce spuneau actele în fapt. De aceea vom avea discuții din nou pe acest subiect. Să se aplice principiul autoguvenării înseamnă să existe o autonomie mai mare decât acum, să le dăm posibilitatea managerilor să plătescă medicii în funcție de performanță, după modelul francez”, a conchis Vasile Cepoi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Imagini dramatice cu parașutiști ruși vânați în câmp deschis de un blindat Bradley ucrainean
Cum arată cel mai spectaculos loc din România? Traseul de 12 km oferă peisaje de...
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
„Bineînțeles că știți imnul URSS”. Cum îi batjocoresc militarii ruși pe prizonierii ucraineni: „Porcule, de...
Noul semn de circulație care-i bulversează pe șoferi! Mulți se fâstâcesc atunci când îl văd...
I-a recidivat CANCERUL Soția președintelui, în stare de șoc: se retrage din viața publică
Mărturiile cutremurătoare ale italienilor care le-au găsit pe Patrizia şi Bianca moarte. "M-am apropiat de...
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de...
Mărturiile dureroase ale italienilor care au asistat la moartea celor două tinere înghițite de viitură:...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se face radierea auto din oficiu?
Bărbia îl dă de gol pe Putin? Preşedintele rus, acuzat că îşi foloseşte sosiile la...
Ingredientul care face MINUNI în orice PRĂJITURĂ de casă!
Toți românii cu buletin vor fi notificați prin SMS. Devine obligatoriu în România
Conturile multor români sunt în mare pericol. Pot rămâne faliți în câteva secunde
Când începe Insula Iubirii, sezonul 8, la Antena 1 și în AntenaPLAY. Premiera, mai aproape...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu...
Ne-au furat până și tradiționala ie romanească? Celebra casă de modă Louis Vuitton, somată să...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Zeci de oameni au murit în India în ultimele zile din cauza căldurii
×